A 10 legemlékezetesebb mezítlábas jelenet a filmekben

Ünnepeljük a táncoló Uma Thurmannel, a Tűzszekerek nyitójelenetével, a fűben ugrándozó hobbitokkal és más kultikus képsorokkal a hivatalos zoknimentes napot!

Május 8. több szempontból is nevezetes dátum. Ekkor van a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold napja, a Győzelem Napja Európában, a szamarak világnapja, valamint a No Socks Day, azaz a zokni nélküli világnap is. Ennek örömére az alábbi összeállításunkban az egyetemes mozgóképkultúra legemlékezetesebb mezítlábas jeleneteit vettük lajstromba.

10. Amerika kapitány mezítlábas utcai futása

A 2011-es Amerika Kapitány: Az első bosszúállóban a címszereplő szuperhős eleinte csak egy kis gizda kölyök volt. Ám amikor a hadsereg titkos projektje során megkapta a szuperkatona szérumot, rögtön daliás Chris Evans lett belőle. Csakhogy a rosszfiúk megölték a szuperszurit kifejlesztő tudóst, Amerika kapitány pedig utána eredt a '40-es évek nagyvárosi forgatagában. A jelenet mára közkedvelt mémmé vált, mivel Chris Evans valójában itt nem a saját pőre bőrén futkározott, hanem egy direkt a mezítlábas futás imitálására kifejlesztett, csupasz talpat formázó, habszivacs kellékcsizmában.

 

9. Az ős-Hulk mezítlábas utcai futása

Volt azért élet a Marvel sok milliárd dollárt kaszáló szuperhősfilmjei előtt is. A Schwarzeneggerhez hasonlóan testépítőből lett színész, Lou Ferrigno alakította például Hulkot az 1977-es The Incredible Hulk tévéfilmben, majd az 1978 és 1982 között nagy sikerrel vetített tévésorozat verzióban is. Ekkoriban még nem állt annyira magas szinten a kellékesek tudása, mint évtizedekkel később a csupasz talpú Amerika kapitány esetében (a filmes trükkök terén a nagy technikai áttörést igazából a Star Wars és a Terminator 2 hozták meg), így a nyílt utcán rohangáló Ferrignónál eléggé kilógott a lóláb, hogy valójában nem is mezítláb van, hanem egy zöldre festett cipőben szaladgál a betonon.

 

8. A Karate Kid meccsdöntő rúgása

Ralph Macchio nem egy Oscar-díjas színész, de nem is emiatt szeretjük. Hanem mert tényleg nagyon odatette magát az egyetlen ismert szerepében, a Karate kölyök-filmek Danieljeként – és akkora kultstátuszba került ezzel, hogy a mai napig vígan megél abból, hogy Cobra Kai címmel spin off sorozatban folytatja a gyerekszínészként elért sikereit, az időközben vele együtt öregedett VHS-rajongók legnagyobb örömére.

 

7. A Flintstone család lábmeghajtású kocsija

Az egyik legkorábbi, és legkedvesebb mozis élményeim egyike, hogy 12 évesen ülök a 9 éves húgommal az egykori Vörös Csillag Filmszínházban, valamikor 1994 őszén, és leesett állal, kővé dermedve bámuljuk az óriási vásznon a kedves óriásdínókat és a vicces ősembereket A Flintstone család szombati matiné előadásán. Anno gyerekként nagyon bejött, hogy a mozifilmes verzió maximálisan hűséges volt az eredeti, rajzfilmes alapanyaghoz, azt pedig felnőtt fejjel is el kell ismernem, hogy John Goodmant és Rick Moranist legalább olyan jó ötlet volt megtenni főszereplőnek, mint anno Romhányi Józsefet felkérni a  Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki rímelős szinkronjának megírására.

 

6. Zsákos Frodó és a mezítlábas hobbitok

Ha csak egyetlen olyan filmet lehetne megnevezni, ahol a szereplők egyik legfőbb tulajdonsága, hogy végig mezítláb vannak, az nálam nem A Flintstone család lenne, hanem A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége. J.R.R. Tolkien sokáig megfilmesíthetetlennek ítélt trilógiájának nyitánya, azon belül is a Bilbó szülinapjára készülődő hobbitok Howard Shore fülbemászó dallamaival kísért jelenete egyszerűen annyira szívmelengető, hogy a sokadik újranézésekor még a borzalmas Hobbit-trilógiát is hajlamos vagyok megbocsátani Peter Jacksonnak.

 

5. A Tűzszekerek nyitójelenete

Ha van olyan mezítlábas filmjelenet, ahol a zene és a csupasz talpak látványa örökre egybeforrt, akkor A Gyűrűk Ura mellett tipikusan ilyen a négy Oscar-díjjal jutalmazott, 1981-es Tűzszekerek, ahol az 1924-es olimpia lázában égő brit atléták Vangelis-zenéjére futnak végig edzés gyanánt a tengerparton.

 

4. Whisky-ivás Santánico Pandemonium-módra

Mai szemmel természetesen már azt mondaná az ember, hogy nőket tárgyiasító és biodíszlet szerepre kárhoztató, elítélendő szexizmus az, amit annak idején Robert Rodriguez Salma Hayekkel művelt az 1996-os Alkonyattól pirkadatig című kultfilmben (ráadásul a színésznő rettegett a kígyóktól, és még koreográfus sem volt a stábban, aki megtanította volna őt a ledér táncra, ezért nem is akart kötélnek állni, de befenyítették, hogy Madonna kapja meg a szerepét, így erőt vett magán). Ettől persze még tény, hogy aki a '90-es évek végén volt pattanásos középiskolás fiú, az onnantól kezdve szíves örömest ivott volna úgy whiskyt egy táncoslány lábáról az akkortájt (idehaza is) igencsak közkedvelt vadnyugati stílusban berendezett bárokban, ahogy Richard Gecko (Quentin Tarantino) tette.

 

3. A Fűrész láblevágós jelenete

Figyelem! Az alábbi videó a nyugalom megzavarására kifejezetten alkalmas, felkavaró jeleneteket tartalmaz! Megtekintését mindenkinek csak saját felelősségre ajánljuk! 

A 2004-ben bemutatott Fűrész igencsak emlékezetes, címadó fűrészes jelenete után aligha akadt olyan mozinéző, aki Cary Elwesre úgy tudott gondolni, mint a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme vagy A herceg menyasszonya kackiás bajszú, vigyori kardforgatója...

 

2. Az első Mad Max-film fináléja

Természetesen a Fűrész láblevágós jelenete igazából csak azoknak volt újdonság 2004-ben, akik nem látták az 1979-es, legelső Mad Maxet, ahol bizony a dühös Max Rockatansky ugyanezt a láblevágós büntetést eszelte ki Johnnynak. Max ugyanis egy bilinccsel odaláncolja Johnny bokáját a furgonhoz, amiből csöpög a benzin, egy öngyújtóval időzített bombát készít a járműből, majd egy éles fémfűrészt ad a férfinak, hogy vagy a láncot, vagy a lábát vágja el, mielőtt az egész hóbelevanc felrobbanna...

 

1. Mia Wallace mezítlábas tánca a Ponyvaregényben

Egy külön TOP10-es listát is meg lehetne tölteni a Tarantino-filmek legemlékezetesebb mezítlábas jeleneteiből, hiszen köztudott, hogy a rendező-fenegyerek él-hal a női lábakért –különösen, ha a múzsájának és kedvenc színésznőjének számító Uma Thurman virgácsairól van szó! A Ponyvaregény táncversenye azért került első helyre, mert egy egész generáció tvisztel a mai napig ugyanazokkal a mozdulatokkal a házibulikban, ahogyan azt ebben a '94-es kulftilmben láttuk. És bár a legendásan rongylábú John Travolta itt zokniban bugizik, a mezítlábas Uma Thurman miatt egyetlen percig sem lehetett kérdéses listánk első helyezettje!