A 10 legbénább filmes baki

Tévedni emberi dolog – tartja a jól ismert mondás. A filmeket pedig emberek készítik, így nem csoda, hogy még a legnagyobb odafigyeléssel készült szuperprodukciókba is jut időnként egy-két ostoba tévedés. Összeszedtük a legviccesebbeket.

1. A Titanic anakronisztikus csajozós dumája

„Emlékszem rá, hogy kölyökkoromban apámmal elmentünk lékhorgászatra a Wissota-tóra”

– mondja a Titanicban Jack Rose-nak első találkozásukkor, közvetlenül azután, hogy megakadályozza, hogy a hajóról az óceánba vesse magát. A gond csak az, hogy a Wissota-tó egy mesterségesen létesített tó, és csak 1917-ben alakították ki, öt évvel azután, hogy a Titanic elsüllyedt.

"Mégis miféle tóról beszélsz, Jack?" Forrás: InterCom

 

2. A rettenthetetlen időutazó is volt?

Mel Gibson öt Oscar-díjas történelmi eposza elég lazán értelmezte a történelmi tényeket. A címszereplő, William Wallace ugyanis gyakran mutatkozott kiltben, azaz skót szoknyában – ami odáig rendben is van, hogy a férfi a skótok nemzeti hőse, de a kiltviselés csak az 1600-as években terjedt el a körükben, a film pedig az 1300-as évek elején játszódik.

Forrás: InterCom

 

3. Még Christopher Nolan is hibázhat néha

A Memento, az Eredet és a Tenet rendezője megszállott perfekcionista hírében áll – ezért annyira meglepő az a durva elírás, amit A sötét lovag – Felemelkedés egyik jelenetében láthatunk. Amikor Bruce Wayne és hűséges inasa egy, a Macskanő ténykedéséről beszámoló újsághírt néznek a számítógép monitorán, a következő főcímet olvashatjuk velük együtt: „Police suspect ’cat’ burglar in jewel hiest”, azaz: A rendőrség egy „macskabetörőt” gyanúsít a gyémántrablással. A rablás szót azonban helyesen nem ’hiest’-nek, hanem ’heist’-nak kell(ett volna) írni...


4. A bombák földjén főhősei nem azzal játszanak, amivel kéne

Kathryn Bigelow 2010-ben történelmet írt ezzel a 2008-as háborús filmmel: első nőként nyert Oscar-díjat a legjobb rendező kategóriában. Az már kevésbé nagy dicsőség, hogy az alkotók közül senki sem vette észre, hogy az iraki háború idején, 2004-ben játszódó alkotás karakterei azzal az Xbox 360-nal játszanak, ami csak egy évvel később, 2005-ben jött ki. A bakit ráadásul azzal sikerült megduplázni, hogy a konzolon futó videójáték, a Gears of War pedig két évvel későbbi, 2006-os.

Forrás: Budapest Film

 

5. Betolakodó a Harry Potter és a titkok kamrájában

A Harry Potter-franchise filmjeiben számtalan hibát találhatunk, de mind közül talán ez a legviccesebb. Abban a jelenetben, amikor a kis túlélő és legádázabb ellensége, Draco Malfoy társaik és két tanáruk, Piton és Gilderoy Lockhart előtt párbajoznak, és Malfoy a földre esik, a mindezt végignéző diákok között tisztán látható egy térdeplő operatőr (a képernyő bal alsó sarkát nézzük, amikor elindul a videó). Ami elég kínos a film vágójára nézve.


6. A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka főgonosza mindenre képes

Még időutazásra is, hiszen az alma, amit a lenti jelenetben Barbossa kapitány elrabolt áldozatára, Elizabeth Swannra akar tukmálni, egy Granny Smith, a nálunk is népszerű zöldalma. Csakhogy ezt az almafajtát csak 1868-ban fedezték fel (termeszteni pedig még később kezdték), azaz majdnem százötven évvel az első A Karib-tenger kalózai cselekménye után. Az alkotók ugyan nem határozták meg évre pontosan, hogy mikor játszódik a film, de saját bevallásuk szerint valamikor 1720 és 1750 között – szóval az az alma semmiképpen sem stimmel.


7. A Gyűrűk Ura Gandalfja még a csatában is mindig tudja, mennyi az idő

A népszerű városi legenda szerint az Egri csillagok ostromjelenetében az egyik török katonán látható egy oda nem illő digitális óra – ezt azonban senkinek sem sikerült bebizonyítania (ahogy arról ebben a cikkünkben írtunk, a sztori minden bizonnyal egy forgatási fotó miatt terjedhetett el, amelyen akár valóban viselhettek a pihenő statiszták órát). Gandalf ezzel szemben akkora varázsló, hogy az ő karján tényleg látható A Gyűrűk Ura – A király visszatér egyik csatajelenetében egy óra. De az is lehet, hogy a figurát alakító Ian McKellen felejtette magán. Ejnye!

Hány az óra, Gandalf úr? Forrás: InterCom

 

8. Vajon mi hajtja a Gladiátor harci szekereit?

Nem könnyű észrevenni, mivel a jelenet nagyon dinamikusan van vágva, de miután kiszúrtuk, már lehetetlenség lesz másra figyelni. Ridley Scott történelmi eposzának egyik leghíresebb képsora, amikor az arénában a császár színe előtt egy egész csomó harci szekérrel esnek egymásnak a rabszolgák. A szóban forgó kocsikat lovak húzzák, szédítően gyorsan – de ha a lenti videót megtekintve 2 perc 14 másodpercnél gúvasztjuk a szemünket, kiderül, honnan ered ez a szédítő gyorsaság: ókori hőseinknek valahogy sikerült gázpalackot szerelniük a szekerek hátuljára.


9. A Vissza a jövőbe igazi időparadoxona

A váratlanul a múltba visszatérő Marty McFly az egyik jelenetben úgy próbálja meg összehozni a szüleit, hogy maga játszik el egy számot az iskolai bulin a zenekarral. A vérpezsdítő képsorban a figurát alakító Michael J. Fox igazán virtuóz módon pengeti a gitárt, ami nem más, mint egy Gibson ES-345. Ezt a típust azonban csak 1958-ban kezdték el gyártani, Marty viszont 1955-be utazott vissza.


10. Kémkölykök: ki leskelődik a címszereplők anyukája után?

Biztos minden nőnek eszébe jutott már néha, milyen jó is lenne otthonra egy igazi szépítkező tükör: olyan, ami elé leülünk a budoárunkban, és még kihajtható szárnyai is vannak. De amikor erről ábrándoztunk, biztos nem képzeltünk bele egy leskelődő férfit. Szegény Ingrid Cortez! Nem elég, hogy elrabolják, előtte még az intim szféráját is súlyosan megsértették. De a filmet rendező Robert Rodriguez védelmére szól, hogy olyan sok feladatot vállalt magára a Kémkölykökben (ő volt a rendező, a forgatókönyvíró, a producer, a zeneszerző, a vágó, a hangkeverő, a vizuális effektes és az egyik cameraman is), hogy nem tudott mindenre figyelni. Neki sem káptalan a feje!

Forrás: UIP-Duna Film

 


(via WackoJaco)