9 romkom a '90-es évekből, amiket nem lehet elégszer újranézni!

Micsoda nő! Álljon meg a nászmenet! Sztárom a párom! Julia Roberts filmjeivel már meg lehetne tölteni egy listát, de inkább szorítottunk helyet Tom Hanksnek, Meg Ryannek, Bill Murray-nek, George Clooney-nak és Michelle Pfeiffernek is!

Igen impozáns listát állított össze nemrég a brit The Independent: lajstromba szedték a filmművészet legjobb romantikus vígjátékait, kezdve az 1940-ben bemutatott George Czukor-klasszikustól, a Philadelphiai történettől egészen a tavalyi Csekély esélyig bezárólag. A lap toplistájára összesen 34 alkotás fért fel – mi most csak azt néztük meg, melyek ezek közül a romkomok nagy évtizedének számító '90-es évek termése.

1. Micsoda nő! (1990)

Forrás: Port.hu

 

Az örök klasszikus, ami egyetlen olyan összeállításból sem hiányozhat, ami a legjobb romkomokat gyűjti csokorba! A történetet bizonyára mindenki kívülről fújja: a jóképű és sikeres üzletember (Richard Gere) Los Angelesben szórakozásképpen felcsípi az utcán sétáló csinos, de kezdő örömlányt (Julia Roberts). Az este kellemesen telik, ám másnap a férfi különös ajánlatot tesz a nőnek: megkéri, vegye át partnere szerepét egy igen fontos üzleti héten. A lánynak tetszik az ajánlat, bár gyakran nehéz feladatok elé kerül, ám varázslatos természetességgel és különös megérzéseivel oldja meg a kihívásokat. Ennek pedig a jégszívű üzletember sem állhat sokáig ellen...

 

2. Bumeráng (1992)

Vajon mennyire volt sikeres majdnem 30 évvel ezelőtt egy olyan sikamlós poénokban tobzódó vígjáték, amelynek Eddie Murphy, Halle Berry, Martin Lawrence, Chris Rock és a Bond-lányként is ismert divatikon, Grace Jones voltak a főszereplői? Költői kérdés volt – természetesen nagyon! Olyannyira, hogy 131 millió dollárt kaszált (abban a mezőnyben, ahol a Wayne világa 183-at). A történet főszereplője egy menő New York-i kozmetikai cég menő marketingigazgatója, aki megrögzött nőcsábász (naná, hogy őt alakítja Eddie Murphy), és a megnyerő modorával minden csinos nőt elcsábít. Egy nap azonban új főnök érkezik a céghez, aki történetesen nő, és mellesleg ugyanolyan a természete, mint Marcusé.

 

3. Idétlen időkig (1993)

Forrás: Port.hu

 

A kultfilm, ami mindig előkelő helyen szerepel a legjobb időutazós történetek és a legjobb vígjátékok toplistáján. Bill Murray szokás szerint egy önző, cinikus fickót alakít, aki utálja a világot, és pokollá teszi mások életét (a rossz nyelvek szerint a sztár azért ennyire jó ezekben a szerepekben, mert mindig saját magát alakítja). Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburgh-be, ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele: úgy érzi, megismétlődik vele az előző nap, minden nyomorúságával együtt. A következő nap sem változik a helyzet, megint minden újra megismétlődik... Az Idétlen időkig népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jelenleg a 82. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

 

4. Négy esküvő és egy temetés (1994)

Forrás: Port.hu

 

Generációk kedvenc romantikus vígjátéka a Négy esküvő és egy temetés, nem csoda, hogy tévésorozat is készült belőle. A történet főszereplői Charles (Hugh Grant) és Carrie (Andie MacDowell), akik miután megismerkednek egymással egy esküvőn, és eltöltenek együtt egy szenvedélyes éjszakát, elbúcsúznak egymástól. Két hónap múlva azonban ismét találkoznak egy másik esküvőn, ahol Carrie bemutatja Charles-nak a vőlegényét. Tíz hónappal később Charles a saját esküvőjére készülődik. Carrie is megérkezik, és közli vele, hogy elvált, így Charles életének legnehezebb döntése előtt áll: mindjárt oltár elé kell vezetnie a menyasszonyát, holott ő Carrie-t szereti!

 

5. Szép kis nap!

Forrás: Port.hu

 

George Clooney és Michelle Pfeiffer a '90-es években már a legnagyobb sztárok közé tartoztak, többek között a Vészhelyzetnek és a Veszedelmes viszonyoknak (no meg persze a Batman visszatér-béli Macskanő-jelmeznek) köszönhetően. Közösen forgatott romkomjukban Clooney egy újságírót alakít, aki élete legfontosabb riportján dolgozik, ám a volt felesége hirtelen úgy dönt, ráhagyja a kislányukat. Eközben a szintén rendkívül fontos tárgyalás előtt álló Melanie, akit Michelle Pfeiffer alakít, a gyerekgyűlölő főnökétől igyekszik távol tartani kisfiát. Az egynapos iskolai kirándulás mindkettőjük számára remek megoldásnak ígérkezik. Azonban a gyerekek lemaradnak a buszról, így a két szülő megállapodik abban, hogy felváltva vigyáznak rájuk.

 

6. Álljon meg  a nászmenet! (1997)

Forrás: Port.hu

 

Ha van kultikusabb romkom Julia Roberts főszereplésével, mint a Micsoda nő!, akkor az az 1997-es Álljon meg a nászmenet! Ő és Dermot Mulroney alakítják Julianne-t és Michaelt, akiknek a kamaszkori szerelme idővel őszinte barátsággá változott, és ezen már nem is akarnak változtatni. Aztán, mint derült égből a villámcsapás, Michael egy napon bejelenti, hogy megnősül: feleségül veszi egy milliomos gyönyörű lányát, Kimberlyt (Cameron Diaz). Julianne rádöbben, hogy eddigi életét óriási tévedésben és önámításban élte: hiszen szerelmes a legjobb barátjába! Azonnal nekilát, hogy megváltoztassa az események menetét, és őt vezesse oltár elé az ifjú vőlegény!

 

7. A szerelem hálójában (1998)

Forrás: Port.hu

 

A '90-es évek Hollywoodjában alighanem Meg Ryan és Tom Hanks volt az egyik legnépszerűbb, fiatal színészpáros, nem csoda, hogy az 1993-as A szerelem hullámhosszán után öt évvel A szerelem hálójában című romkomban is ők lettek a kedvesen csetlő-botló szerelmespár (de már a Joe és a vulkánban is együtt szerepeltek, szintén szerelmesekként). Kathleen Kelly (Meg Ryan) a világ talán legszebb gyermekkönyvboltjának a tulajdonosa. Egy nap azonban az utca túloldalán Joe Fox (Tom Hanks) megnyitja könyváruházát, ami korántsem olyan meghitt, viszont sokkal nagyobb, mint Kathleené. A két magányos üzletvezető és harcias ellenfél éjszakánként NY152 és Shopgirl álnév alatt ismerkedik és hamarosan egymásba is szeretnek a világhálón – ám eljön a nap, amikor fény derül az igazi kilétükre!

 

8. Nászok ásza (1998)

Forrás: Port.hu

 

Aki szerint Adam Sandler a Csiszolatlan gyémánt előtt csupa ugyanolyan, vacak, tinglitangli marhaságot forgatott, sürgősen nézze meg ezt az 1998-as romantikus vígjátékot! Ebben a filmben Adam Sandler a nászok ászát alakítja, vagyis egy bulibárót, fergeteges partivá varázsolja a legunalmasabb esküvőket is! Karrierjének csúcspontja a saját esküvője lehetne, ám menyasszonya a nagy napon elhagyja őt. A főhős hölgyismerőse, Julia (Drew Barrymore) is férjhez készül menni, és természetesen pont őt kéri fel, hogy segítsen neki az előkészületekben. Hősünk az előkészületek során természetesen egyre biztosabb lesz abban, hogy Juliát leginkább neki kéne oltár elé vezetnie...

 

9. Sztárom a párom (1999)

Forrás: Port.hu

 

Egy jó kis '90-es évekbeli romkom Julia Roberts nélkül olyan skandalum, mint a Dallas Jockey nélkül! Ebben az 1999-es filmben a könyvkereskedő William Thacker (Hugh Grant) csendesen éli az elvált, csalódott férfiak életét, míg a világhírnév be nem toppan ajtaján. Anna Scott, a híres amerikai színésznő nem csak a mozivásznon csodás (naná, hogy őt alakítja Julia Roberts). William el sem hiszi szerencséjét, amikor véletlenül másodszor is találkoznak. Ezt már nem szabad annyiban hagyni! Lassan megismerik egymás életét, amely meglehetősen szokatlan a másik fél számára. Mivel Annát mindenhova szenzációhajhász újságírók hada kíséri, kapcsolatuk nem sokáig marad titokban. Hamarosan feltűnik a színen a színésznő barátja, korántsem barátságos szándékkal.