9 dolog, amit nem tudtál a 69 éves Mickey Rourke-ról

Övé volt az egész világ a '80-as és a '90-es években, mégis inkább szétpüföltette az arcát a ringben. Azért A pankrátorral összejött neki a Golden Globe-díj is.

1952. szeptember 16-án a New York államban található Schenectadyben született az egyik legkarakteresebb arcú hollywoodi sztár, Mickey Rourke. Floridában nőtt fel, kamaszként kezdett sportolni és színészkedni, a bokszolást önvédelemből sajátította el. Első filmje Steven Spielberg Meztelenek és bolondok című produkciója volt, később játszott A test melegeAz étkezde, a RablóhalAz alvilág pápája, a 9 és 1/2 hét, a TörzsvendégA sárkány éve, az Angyalszív, a Nyerő párosA por és a Sin City című alkotásokban is. A 2008-as A pankrátorért Golden Globe- és BAFTA-díjat is kapott. Az alábbiakban összeszedtünk róla pár érdekességet.

1. Philip Andre Rourke néven született. Részben ír, részben francia felmenőkkel rendelkező családban látta meg a napvilágot. Szülei Ann és Philip Andre Rourke Sr. voltak, utóbbi nevét örökölte a fia is.

Micke Rourke 1992-ben, a Steve Powell elleni meccsén (forrás: Mark Morrison / Allsport / Getty)

 

2. Veszélyes környéken lakott, ezért bokszolni kezdett. Rourke a korai éveiben inkább a sportok, mintsem a színjátszás iránt mutatott érdeklődést. Veszélyes környéken nevelkedett, ezért önvédelmi edzésekre járt a Miami Boys Clubba. Itt tanult meg bokszolni és indult el amatőr ökölvívói karrierje. 12 évesen megnyerte első bokszmeccsét, pehelysúlyban, a maga 53,5 kilójával. Az első meccsein André Rourke néven indult. 1991-ben döntött úgy, hogy visszatér az ökölvíváshoz, mert úgy érezte, hogy a filmezés tönkreteszi, és színészként nem becsülte meg eléggé magát.

Mickey Rourke 1987-ben (fotó: CHRISTOPHE D YVOIRE/Sygma via Getty Images)

 

3. A legnagyobb hollywoodi rendezőkkel dolgozott együtt fiatalon. Első bemutatkozása egy kis szerep volt Steven Spielberg Meztelenek és bolondok című filmjében. Az igazi világhírre azonban a Kim Basingerrel forgatott 9 és 1/2 hét után tett szert, ami meghozta számára a férfi szexszimbólum státuszát is. Kiváló kritikákat kapott a Törzsvendégben, és a Michael Cimino rendezte A sárkány éve című filmért is. Az ítészek azonban ekkortájt egyöntetűen azt írták, hogy élete alakítását az 1987-es Angyalszívben nyújtotta (jóllehet Alan Parker filmjének létjogosultságát sokan vitatták a kendőzetlenül megmutatott szexjelenetei miatt).

Mickey Rourke 1989-ben (forrás: Newsmakers / Hulton Archive / Getty)

 

4. A nők bálványából a plasztikai sebészek Frankenstein-szörnyetege lett. Rourke fiatalkori, majd később az 1991 és 1995 között tartó második ökölvívói karrierje során számos súlyos sérülést szerzett: eltört többek között az orra, a lábujja és a bordája, felhasadt a nyelve és összenyomódott az arccsontja – utóbbit jópár sebészi beavatkozással kellett rendbe hozni, és ez valljuk be, nem sikerült valami jól: Mickey Rourke a '90-es évek második felében örökre elveszítette a sármját...

Mickey Rourke 1997-ben (forrás: Steve Granitz/WireImage/Getty)

 

5. Előnyt faragott a baltával faragott fizimiskából: a Sin City főszereplőjeként ismét világsztár lett. 2005-ben sikerült visszakapaszkodnia a behemót verőember, Marv szerepével Hollywood A-listás színészei közé. A Robert Rodriguez rendezésében elkészült, régi film noirok előtt tisztelgő fekete-fehér képregényadaptáció után Rourke rangos díjakat söpört be többek között a Chicagói Filmkritikusok Egyesületétől és az Online Filmkritikusok Társaságától, a Total Film magazintól pedig megkapta az „Év embere” címet.

Forrás: Company Hungary Kft.

 

6. A mennybe ment A pankrátorral. Mickey Rourke-ot már sokan leírták a 2000-es években, számtalan helyen arról cikkeztek a lapok, hogy már csak a régi árnyéka önmagának. Épp ezért volt döbbenetes, amikor lényegében saját magát alakítva megvillantotta az oroszlánkörmeit Darren Aronofsky sportdrámájában, a 2008-as A pankrátorban: a '80-as évek ünnepelt pankrátorát játszotta benne, akit már mindenki eltemetett, de végül vén fejjel is megrázza és összekaparja magát. Akárcsak Rourke az életben: az alakításáért Golden Globe-díjat kapott.

Mickey Rourke átveszi az 66. Golden Globe-gálán a jól megérdemelt díját (forrás: Kevork Djansezian/Getty Images)

 

7. Rengeteg tetoválása van. Többek között egy tigrisfej a bal vállán, két madár a mellkasán, egy bivalykoponya a bicepszén és egy bagoly (valamint egy lóhere) az alkarján.

Mickey Rourke Beverly Hills utcáin 2014-ben (fotó: Bauer-Griffin/GC Images/Getty)

 

8. 2009 óta egy orosz szupermodellel él együtt. Korábban már kétszer is volt házas: Debra Feuer színésznővel 1981-ben mondták ki a boldogító igent, de 1989-ben elváltak (állítólag pont amiatt, mert a 9 és 1/2 hét szexjelenetei túlságosan élethűnek tűntek a feleség számára...), a​ szintén színésznő Carré Otisszal kötött frigy pedig 1992-től 1998-ig tartott. 2009 decemberében az 57 éves Mickey Rourke összejött az akkor 24 esztendős orosz modellel, Elena Kuletskayával, és azóta is együtt vannak.

Mickey Rourke és Elena Kuletskaya egy londoni filmfesztivál gálaestjén, 2010-ben (fotó: Anthony Harvey/Getty Images)

 

9. A zord külső érző szívet takar. Rourke nagy állatbarát, évtizedeken keresztül fotózták őt különféle kiskutyákkal, akiket előszeretettel magával vitt a filmforgatásokra és a vörös szőnyeges gálákra ugyanúgy, mint a sarki kocsmába. A lenti fotón például a Loki nevű kedvencével kapták lencsevégre, amint megérkezik Las Vegasba, a PETA állatvédő szervezet adománygyűjtő estjére.

Forrás: Ethan Miller/Getty Images