8 híresség Hollywodból, akik titokban kémek is voltak

Állítólag Marlene Dietrich és Greta Garbo is mérgezett tűvel akarta megölni Hitlert a hálószobájában, de Ian Fleming, Christopher Lee és Audrey Hepburn is kémkedett a nácik ellen.

Amikor kémekről van szó, elsősorban olyan emberekre gondolunk, akik minden helyzetben feltalálják magukat, bárhová be tudnak épülni és ott észrevétlenül felbecsülhetetlen értékű információkat gyűjteni. Épp ezért nem is annyira meglepő, hogy nem egy klasszikus értelemben vett hollywoodi híresség folytatott konspiratív tevékenységet az életének a nyilvánosság előtt nem annyira ismert szakaszában. Alábbi listánk (amely a The Vintage News hasonló témájú összeállítása és a New York Post terjedelmes Audrey Hepburn-cikke alapján készült) nyolc ilyen kettős életet élő ismert embert mutat be.

1. Marlene Dietrich

A Németországban született, de később Hollywoodban is nagy karriert befutott, ünnepelt díva, Marlene Dietrich a második világháború idején folyamatosan fellépett az amerikai katonák előtt. A róla szóló FBI-jelentések tanúsága szerint azonban ekkoriban azzal gyanúsították, hogy nemcsak az amerikaiaknak, de a németeknek is kémkedik, emiatt a színésznőt folyamatosan követték más, Európába küldött amerikai kémek is, hogy biztosak legyenek benne: Dietrich tényleg a szövetségesek oldalán áll.

Goebbels ugyanis az utolsó pillanatig „haza akarta csábítani A kék angyalt”, hogy a világhírű sztárt a náci propagandagépezet szolgálatába állíthassa. Douglas Fairbanks Jr. szerint Dietrich hajlott is erre, sőt, „szerelmet akart vallani Hitlernek” – de egy csavaros tervvel:  a hálószobába vonulásuk után ugyanis (legalábbis egy 2011-es HVG-cikk szerint)

megölte volna a diktátort egy mérgezett hajtűvel.

Marlene Dietrich 1930-as, Marokkó című filmje forgatásán. Forrás: Eugene Robert Richee / John Kobal Foundation / Getty Images.

 

2. Greta Garbo

A legendás színésznő Stockholmban született 1905-ben, de 20 éves korában már a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió ajánlott neki szerződést Hollywoodban. Rövid, de annál tartalmasabb pályafutása során komoly szerepeket kapott: eljátszotta Anna Kareninát és Mata Harit is. Utóbbi alakítása azért különösen érdekes, mert ő maga is kémnő volt! Miután 1935-ben hivatalosan is visszavonult a színészkedéstől, nyelvismeretét és európai kapcsolatait a második világháború kitörése után a szövetségesek is kiaknázták: kémként vetették be, hogy náci ügynököket azonosítson be Hollywoodban (Errol Flynnről például köztudott volt, hogy szimpatizált a németekkel), és jelentést írjon róluk.

Legfontosabb küldetése az volt, hogy a lehető legnagyobb titokban segítsen Winston Churchill különleges megbízottjának, Sir William Stephenson kanadai kémnek a német megszállás alatt álló Koppenhágából Nagy-Britanniába csempészni egy dán atomfizikust (a színésznőt állítólag maga Korda Sándor szervezte be az MI6-be). A tudós történetesen a Nobel-díjas Niels Bohr volt, aki később a Manhattan-terv keretében vett részt az amerikai atombomba kifejlesztésében. Bizonyos életrajzírók szerint egyébként nem is Marlene Dietrich, hanem Greta Garbo tervezett Hitler ellen merényletet egy kalaptűvel (más források alapján viszont a retiküljébe rejtett pisztollyal akarta megölni az érte rajongó Führert).

Greta Garbo színészi karrierje csúcsán, 1931-ben. Forrás: Bettmann / Getty Images.

 

3. Audrey Hepburn

Hollywood egyik legünnepeltebb színésznője szintén kémnő volt a '40-es években. Robert Matzen A holland lány: Audrey Hepburn a II. világháborúban című könyve számos titkos akta, naplóbejegyzés és a Hepburn rokonnal való beszélgetés alapján mutatja be, hogyan lett a Belgiumban született színésznő a náci megszállás elleni holland ellenállás hőse. Hepburn 10 éves volt, amikor kitört a háború. Apja, aki Holland Kelet-India tiszteletbeli brit konzulja volt, korán elhagyta a családot. Anyja, Ella van Heemstra bárónő nemesi címe ellenére nem volt gazdag – viszont hírhedten nácibarát volt: 1935-ben  négyszemközt is találkozott Hitlerrel Münchenben.

Hollandia megszállása után Hepburn nagybátyját, Otto van Limburg Stirumot a német katonák négy társával együtt lelőtték egy erdőben, miután megásatták velük a saját sírjukat.

A tragédia után Hepburn anyja kiábrándult a nácikból, és segíteni kezdte az ellenállókat. 1944-től Audry Hepburn is önkéntes lett Dr. Hendrik Visser't Hooftnál, akinek a kórháza a holland ellenállás központja volt, és aki hamis okmányokkal segítette a menekülőket. Az ekkor már aktívan balettozó Hepburn elsötétített házakban szervezett, illegális „fekete esteken” lépett fel, amelyeken pénz gyűjtöttek az ellenállásnak. De a színésznő kézbesítette ki biciklire pattanva, facipőjébe gyűrve a mozgalom papírszalvéta méretű újságját is.

Mivel jól beszélt angolul (a család egy időben Angliában élt, Hepburn kislányként Kentben járt iskolába), Visser't Hooft megkérte, hogy ő vigyen üzeneteket és élelmet a lezuhant szövetséges pilótáknak,

mivel a rendőrség gyanúját nem fogja felkelteni egy tinilány. Hepburn egy Hollandia felett lelőtt angol pilótát is bújtatott gyakran víz és áram nélkül maradt házukban. Annak ellenére viszont, hogy a Hepburn család segítette az ellenállást, Ella van Heemstra bárónőt sokan a mai napig náci kollaboránsként tartják számon, mivel 1942 előtt horogkeresztes tárgyakat tartott a lakásában, és kapcsolatban állt a titkosrendőrséggel is (emiatt később, amikor lánya már sikert sikerre halmozott Hollywoodban, megtagadták tőle az Egyesült Államokba való belépést).

Audrey Hepburn Az apáca története című filmben. Forrás: Duna TV

 

4. Roald Dahl

Roald Dahl világszerte ismert író, számtalan népszerű gyermekkönyv szerzője, amelyekből olyan kultikus filmek készültek, mint a Willy Wonka és a csokigyár, a Charlie és a csokigyár, a James és az óriásbarack vagy A fantasztikus Róka úr. Kevésbé ismert tény Dahlról, hogy a második világháború alatt néhány évig hírszerzőként dolgozott. Ez idő tájt ugyanis a Brit Királyi Légierő pilótája volt, ám egy 1942-es súlyos balesetet követően, ami miatt szolgálatképtelenné vált, áthelyezték Washingtonba. Itt az volt a feladata, hogy jó megjelenését és sármját felhasználva közel férkőzzön az amerikai politikai elit legbefolyásosabb embereihez.

Roald Dahl, a Brit Királyi Légierő (RAF) uniformisában 1944-ben Ernest Hemingwayjel sétál Londonban. Forrás: Bettmann / Getty Images.

 

5. Frank Sinatra

A többszörös Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjas énekes-színészről régóta rebesgetik, hogy annak idején jó kapcsolatot ápolt a maffiával. Az FBI aktáiból azóta kiderült, hogy maga J. Edgar Hoover, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda vezetője sem talált erre semmi kézzelfogható bizonyítékot. Így aztán hivatalosan soha senki nem erősítette meg ezt a városi legendát. Ráadásul Frank Sinatra lánya, Tina Sinatra szerint az apja olyannyira nem volt maffiózó, hogy pont a törvény másik oldalán állt: a CIA összekötője volt, aki a legnagyobb titokban hozott és vitt különböző fontos személyeket az Egyesült Államokon belül és az országhatárokon túl, hiszen magángépével bármikor körberepülhette a világot, és ismertsége miatt senki sem gyanakodott rá.

Frank Sinatra a Tony Rome című filmben

 

6. Ian Fleming

A James Bond-regények atyja, Ian Fleming már fiatalon is éles eszű, jó megfigyelőképességgel rendelkező újságíró volt, akire a brit haditengerészeti hírszerzés igen korán felfigyelt. Így történt, hogy a második világháború idején Fleming már 17F fedőnéven küldött jelentéseket a német vonalak mögül, ahol 1939 és 1944 között több titkos akciót is végrehajtott, zsebében azzal a könnygázzal töltött tollal, ami a későbbiekben számos híres-hírhedt Bond-kütyüt ihletett (ezeket ebben a korábbi cikkünkben szedtük lajstromba).

James Bond egyébként részben valódi figura: Fleming egyik brit ügynöktársáról, a fanyar humorú Patrick Dalzel-Jobról mintázta a karaktert. De a Casino Royale és a többi Bond-regény eseményeibe saját háborús emlékei mellett a Fehér Nyúl fedőnéven tevékenykedő, halottaskocsiban bujkáló, vonatokon ugráló Forest Yeo-Thomas jelentéseiből is átemelt néhány izgalmas részletet. Sőt, még saját felettesét, John Henry Godfrey admirálist is megörökítette az utókornak:

róla mintázta M-et, és állítólag ez az admirális itta a vodka-martinit felrázva, nem keverve!

Ian Felming 1958-ban a dolgozószobájában, munka közben. Forrás: Hulton Archive / McKeown / Express / Getty Images.

 

7. Harry Houdini

Houdini, a híres szabadulóművész és színész, „a bilincsek királya” (aki nem mellesleg a Monarchia-kori Budapesten született 1874-ben Weisz Erik néven) akkora sikereket aratott bűvésztrükkjeivel az 1900-as évektől kezdődően, hogy a Scotland Yard és az amerikai titkosszolgálat figyelmét is felkeltette. E két szervezet kérte fel állítólag arra, hogy épüljön be orosz rendőrőrsökre, és szerezzen információkat az ottani nyomozómunkáról és a fogvatartottakról.

Houdini ugyanis rendszeresen haknizott azzal, hogy világszerte bevonta az igazi bűnüldöző szerveket is a szabadulószámaiba: látványos külsőségek közepette, a sajtó nyilvánossága előtt valódi rendőrőrsökre vitette be magát,

és ragaszkodott hozzá, hogy ugyanúgy megbilincseljék és bezárják őt is, mint a többi foglyot. Az éles eszű bűvész így kiszabadulása után egyszerre nyűgözte le a helyi rendőröket és a korabeli médiát, miközben értékes információkat gyűjtött be a világ különböző börtöneinek felépítéséről (ami kapóra jöhetett, ha később egy brit vagy amerikai ügynököknek onnan kellett megszöknie).

Harry Houdinire hivatalos személyek adják rá a kényszerzubbonyt egy 1915-ben bemutatott szabadulószáma előtt. Forrás: MPI / Getty Images.

 

8. Christopher Lee

Christopher Lee, a filmtörténelem legtermékenyebb, Hollywoodban is nagy karriert befutott brit színésze, Drakula, Sherlock Holmes, a Múmia, Fu Manchu, az aranypisztolyos férfi, Szarumán, Dooku gróf és számos másik kiváló mozifilmes karakter megformálója, aki hat nyelven beszélt folyékonyan, és aki egyaránt rokona volt Nagy Károly királynak és Robert E. Lee amerikai polgárháborús tábornoknak is, a második világháború alatt a brit különleges erők kötelékében szolgált.

1941-ben csatlakozott ugyanis a Special Air Service (SAS, Különleges Légi Szolgálat) alá tartozó, Észak-Afrikában állomásozó brit katonák és kémek által gründolt Long Range Desert Group (LRDG) elnevezésű műveleti csoporthoz. Lee feladata az volt, hogy titkos felderítést végezzen a megszállt Európában, és felkutassa a feltételezett náci háborús bűnösöket.

A különleges erőknél töltött szolgálati éveiről azonban (sajnos) sosem bocsátkozott túl sok részletbe a nyilvánosság előtt.

Az aranypisztolyos férfi és James Bond, azaz Christopher Lee és Roger Moore. Forrás: Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images.

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.