Szakácsi Sándor 7 felejthetetlen szinkronja

Ő volt Kevin Costner, Steven Seagal és Dr. House magyar hangja, aki a Die Hard 2-ben még Bruce Willist szinkronizálta, a harmadik részben viszont már a főhős ádáz ellenfelét alakító Jeremy Ironst.

70 évvel ezelőtt, 1952. május 20-án született Szakácsi Sándor Jászai Mari-díjas színész, aki sajnos nem élhette meg ezt a szép születésnapot: hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el 2007. március 7-én, mindössze 54 évesen.

Szakácsi Sándor színművész 1979-ben a Vígszínházban (forrás: Szalay Béla / Fortepan)

 

Halálhíre annak idején az egész országot sokkolta, hiszen aki nem járt rendszeresen színházba, az is nap mint nap hallhatta a tévében Szakácsi Sándor hangját, lévén az egyik legtöbbet foglalkoztatott és legnépszerűbb szinkronszínészünk volt.

És tényleg nagyon jó volt, sőt, ő volt az egyik legjobb, legkarakteresebb magyar hang!

Nála emlékezetesebb talán csak Sinkó László volt Anthony Hopkins hangjaként, és Józsa Imre, aki lényegében bármelyik szinkronizált filmben brillírozott, amihez elhívták (no és persze Dörner Györgyről se feledkezzünk meg, aki egyszerre lett Bruce Willis, Eddue Murphy és Michael Douglas jól ismert magyar hangja).

Szakácsi Sándor színművész 1979-ben a Vígszínházban (forrás: Szalay Béla / Fortepan)

 

De térjünk vissza Szakácsi Sándorhoz! Az ISzDb.hu, vagyis az Internetes Szinkron Adatbázis szerint nem kevesebb, mint 707(!) szinkronja volt. A következő színészeknek kölcsönözte legtöbbször a hangját:

Az alábbi listánkban Szakácsi Sándor igazán klasszikus szinkronszerepeit gyűjtöttük össze:

 

1. Kevin Costner

Ahogy az a fenti felsorolásban is tisztán látszik, idehaza Szakácsi Sándor volt „Kevin Costner örökös szinkronhangja” egészen a 2007-es haláláig. Csakhogy ez egyáltalán nem volt mindig így: Szakácsi nagyjából úgy az 1991-es Robin Hood, a tolvajok fejedelme és a JFK - A nyitott dosszié '90-es évekbeli HBO-szinkronja után lett véglegesen Costner neve mellé társítva. Előtte ugyanis Ujréti László szinkronizálta Costnert az Aki legyőzte Al Caponét 1989-es hazai bemutatójakor, és Józsa Imre volt például Dunbar hadnagy magyar hangja a Farkasokkal táncoló 1991-es első, mozis szinkronjában (később persze mindkét filmet újraszinkronizálták, immáron egységesen Szakácsi Sándorral). Mivel jelen sorok írójának annak idején a tévében látott Robin Hood, a tolvajok fejedelme volt az egyik legkellemesebb '90-es évek eleji filmélménye, egyértelmű volt, hogy ez a jelenet is bekerül a listába. Annál is inkább, mert az alábbi, igen érzelemgazdag percekben (amikor is kiderül, hogy SPOILER! Skarlát Will valójában a jó Robin féltestvére), Szakácsi olyan gyönyörűen mondja fel a papírjaiból a sherwoodi haramiavezér szövegét, mintha csak Shakespeare-monológot szavalna a színpadon!

 

2. Bruce Willis

Ahogy Szakácsi Sándor sokáig nem jelentett automatikusan egyet Kevin Costner magyar hangjával, úgy Dörner György előtt is voltak olyan színészek, akik ismert filmekben szinkronizálták Bruce Willist. Szakácsi volt például a Magyarországon csak 2000 januárjában mozikba kerülő, 1999-es Hatodik érzékben Willis magyar hangja – holott ekkor a nézők már leginkább Dörner „dörmögésével” kötötték össze a véres atlétatrikós akciósztárt, köszönhetően az 1995-ben berobbant, nagy sikerű Die Hard 3-nak. De erről lentebb mindjárt bővebben is írunk.

 

 

3. Jeremy Irons

Érdekesség, hogy a Die Hard-filmek első három része alatt összesen három szinkronszínészt „fogyasztott el” Bruce Willis. Az 1988-as Drágán add az életed!-ben ugyanis még Vass Gábor volt John McClane hangja (Dörnerrel csak 2001-ben készült új verzió a tévés újravetítések és a dvd-kiadás miatt). A Die Hard 2. - Még drágább az életedben pedig pont az a Szakácsi Sándor lett a főhős szinkronhangja, aki az 1995-ös Die Hard 3. – Az élet mindig drága idején már az aktuális főgonosz, a John McClane-t utcai telefonokon keresztül rafinált fejtörőkkel szívató „Simon” hangát kölcsönözte (a Die Hard 2-höz egyébként később nem készült Dörner-szinkron). Szakácsi nemcsak a Die Hard 3-ban, de számos további alkalommal szinkronizálta még Jeremy Ironst, egyebek között a Vasálarcosban, az Eragonban és A mennyei királyságban is.

 

4. Steven Seagal

Nico, Halálra jelölve, Ölve vagy halva, Törvényre törve, Úszó erőd: ezekre a „Steven Seagal-klasszikusokra” szokás azt mondani a VHS-rajongók körében, hogy

na, ezek még ízig-vérig ütős akciófilmek voltak a copfos aikidómester korai korszakából!

A máig tartó lejtmenet nagyjából az ún. „tüzes filmek”, vagyis a Lángoló jég, a Tisztítótűz, a Tűzparancs és a Tűz a mélyben után kezdődött el Seagal karrierjében – ha gonosz lennék, azt mondanám, hogy a magyar nézőknek azért nem jöttek már be ezek a filmek annyira, mint a Mester korai zsengéi, mert ekkortájt Szakácsi Sándor helyett olyan (amúgy kiváló) színészeink szinkronizálták őt, mint Rosta Sándor, Forgács Péter vagy épp Csernák János...

 

 

5. Christopher Lambert

Bruce Willis örökösen változó magyar hangjaihoz hasonlóan Christopher Lambert legismertebb filmjeiben, a Hegylakóban és a Hegylakó 2-ben sem Szakácsi Sándor szinkronizálta Connor MacLeodot, hanem Jakab Csaba (később: Kautzky Armand) illetve Vass Gábor. A második résznek 1995 környékén Szakácsival is készült egy szinkronos verziója, miután ő lett a halhatatlan kardvívó magyar hangja az 1994-es a Hegylakó 3-ban. Szakácsit persze számos másik alkalommal is előszeretettel hívták a szinkronstúdiók, amikor épp egy új Cristopher Lambert-film bukkant fel a mozikban, a videótékákon vagy a tévéképernyőkön – jelen sorok írója a '90-es években a Szív TV-n esténként sugárzott Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban című, B-kategóriás sci-fi szinkronos verziójáról őriz nagyon kellemes emlékeket.

 

6. Kyle MacLachlan

Szintén a '90-es években szólt nagyot (idehaza ugyanúgy, mint szerte a nagyvilágban) David Lynch kultikus tévésorozata, a Twin Peaks. A Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 novemberétől egészen 2000 áprilisáig sugározta csütörtök esténként 23:05-ös kezdettel ezt a nem mindennapi kisvárosi lidércnyomást. Mindig próbáltam megnézni az egyes epizódokat anno a gimnazista éveim alatt, de jobbára csak nagyokat szundikáltam a fotelban, ami leginkább a folyton a diktafonjára fecsegő Cooper ügynököt szinkronizáló Szakácsi Sándor kellemes hangja miatt alakult így... Amúgy azóta sem láttam minden részt, de a Tűz, jöjj velem!-et, vagy a pár évvel ezelőtti új epizódokat sem, úgyhogy nagyon érik már egy Pótvizsga-cikk erről a megkerülhetetlen tévétörténeti klasszikusról!

 

7. Hugh Laurie

És ha már tévétörténeti mérföldkő, ne felejtsük el a 2004 és 2012 között futó, összesen nyolc évadot megélt Doktor House-t sem, amely újra képes volt megszerettetni a nézőkkel az akkorra már kissé kifulladni látszó kórházas sorozat műfaját – ráadásul akkor, amikor már mindenki azt hitte, hogy az 1994 és 2009 között szintén nagy sikerrel vetített Vészhelyzetnél soha, semmi nem lehet jobb ebben a zsánerben. A sorozatot Magyarországon 2006. március 22-étől kezdte el sugározni a TV2, és csakhamar a csatorna egyik legnézettebb műsora lett. A címbéli, cinikus és mogorva, ám roppant nagy tudású orvos, dr. Gregory House magyar hangjának tökéletes választás lett Szakácsi Sándor – épp ezért sokkolta a House-rajongókat a színész 2007-es halálhíre, a későbbi évadokban így Kulka János lett a főszereplő új szinkronhangja, aki szintén brillírozott ebben a szerepben, így idővel a nézők is elfogadták.