5+7 érdekesség, amit nem tudtál Az 57-es utasról

A filmnek, amelyet sokáig csak úgy emlegettek, a Drágán add az életed egy utasszállító repülőgépen, eredetileg Sylvester Stallone lett volna a főhőse, és éjszaka játszódott volna, de Steven Seagalnak is felajánlották a lehetőséget

1. Wesley Snipes karakterét a repülőn mellette ülő idős hölgy összetéveszti Arsenio Hall-lal. A poén kedvéért A harc törvénye (1998) sorozat egyik epizódjában Arsenio karakterét tévesztik össze Wesley Snipes-szal, és a nő, aki így tesz, azt mondja:  „Imádtam az 57-es utasban!" "

2. A filmet részben Közép-Floridában forgatták, közel Wesley Snipes egykori orlandói középiskolájához, ahol a színész az egyik forgatási szünetben beszédet tartott, és fizetett szerepeket kínált statisztaként a magas pontszámú tanulóknak. Azok a diákok, akik megfeleltek ennek a követelménynek, felkerültek egy listára, és véletlenszerűen húzták ki a nevüket erről a listáról, és abban a jelenetben szerepeltek, ahol John Cutter a vidámparkban kutat a szökött terroristák után.

Forrás: Warner Bros.

 

3. John Cutter karakterét eredetileg Sylvester Stallone-ra írták, aki hosszas egyeztetés után végül visszalépett. A David Loughery és Dan Gordon  forgatókönyvíró páros ennek emlékére keresztelte el az egyik mellékszereplőt, a Tom Sizemore által alakított biztonsági szakértő Delvecchiót Sly-nak.

4. A forgatókönyv első verziójában az egész történet éjszaka játszódik, és erre több fordulat volt kihegyezve. A stúdiónál osztottak, szoroztak, és az jött ki a végén, hogy a nappali forgatás sokkal olcsóbb lenne, így az egész szkriptet át kellett írni.

Forrás: Warner Bros.

5. Az 57-es utas egyike volt annak a két 1992-es filmtervnek, amiket a Warner Bros. felajánlott a hatalmas ígéretnek számító Steven Seagalnak. Csak egyet választhatott, mivel a két produkciót egy időben forgatták. Végül az Úszó erőd mellett döntött, ami tulajdonképpen ugyanez a sztori, csak egy hajón a repülőgép helyett.

6. Ha már ugyanarról a sztoriról mesélünk, Az 57-es utast megjelenésekor eleve egy koppintásnak tartották, úgy is emlegették, hogy a Drágán add az életed egy utasszállító repülőgépen! Akkor még nem tudhatták, hogy a második Die Hard film egy repülőtéren játszódik majd.

Forrás: RTL Klub

 

7. A Cutter és Rane, vagyis a terroristák vezére közötti végső összecsapásnál nem használtak kaszkadőröket és testdublőröket. Bár a film producerei tiltakoztak, Wesley Snipes és Bruce Payne ragaszkodtak ahhoz, hogy ők maguk oldják meg és csinálják végig a harcjelenetet, és ez volt a rendező, Kevin Hooks vágyálma is. 

8. A légikisasszony a repülőgépet, amin a történet jelentős része játszódik, jumbo jetnek nevezi, amikor Cutterrel beszél, ez azonban a Boeing 747-es „beceneve”, a filmben szereplő repülőgép viszont egy Lockheed L-1011 TriStar.

Forrás: Warner Bros.

 

9. A repülőgép kapitánya, akit Rane kivégez, amikor átveszi a hatalmat a gépen, valódi pilóta, a Rich International Airlines egyik veterán kapitánya – igen, a légitársaság neve elég felvágós -, aki elsősorban azért volt jelen, mert a filmesek ettől a társaságtól kölcsönözték ki a forgatáshoz használt repülőt, amin a belső felvételeket filmezték.

10. Az áldozatok száma, vagyis a „body count”: összesen 16, de az is lehet, hogy eggyel több, de azt a halált nem látjuk. Az egyik terrorista ugyanis később mentős egyenruhában tér vissza, és ismerve a filmbeli módszereiket, jó esély van rá, hogy azt nem kölcsönbe kérte.

Forrás: RTL Klub

 

11. A film vegyes kritikákat kapott, a legtöbben elégedetlenek voltak a történettel, de dicsérték a két főszereplő teljesítményét. A film a Rotten Tomatoes kritikaösszegző oldalon 24 százalékon áll 25 kritika alapján, 4.14/10 átlagpontszámmal. Marcus Trower, az Empire magazin kritikusa szerint Bruce Payne „Jézusra emlékeztető szőke fürtjei, páncéltörő tekintete és laza szadizmusa mellett Hannibal Lecter egy szociális munkásnak hat."

12. Bár a filmet egyértelműen Bruce Payne remek gonosza adta el, de az angol színészből nem lett nagy sztár, sőt. Olyan csapnivaló filmekben játszott később, mint a Warlock 3: Az elveszett ártatlanság (1999), a sokat szidott Hegylakó 4: A játszma vége (2000) és a Sárkányok háborúja (2000). Valamilyen rejtélyes oknál fogva leragadt a horror-fantasy műfajánál, és az elmúlt időszakban az ilyen filmeknél már producerként és forgatókönyvíróként is feltűnik a neve.