5 könyvadaptáció, amelynek nem lett folytatása, mert vacak volt az eredeti regény

Valamiért a Harcosok klubja 2, a Karcsi ​és a nagy üveglift, valamint a Gump ​& Tsa – Forrest Gump és Fia: Ketten Amerika ellen moziverziója is várat még magára...

A nagy stúdiók előszeretettel adaptálnak filmvászonra olyan könyveket, amelyeknek már létezik folytatása, így egy új, sikeres mozis franchise felépítéséhez is megnyílik az út. Vannak azonban olyan ritka esetek, amikor nem (vagy máshogy) készül el a folytatás, így az eredeti forrásanyaghoz kell visszanyúlnunk ahhoz, hogy megtudjuk, mi történt a híres filmek főszereplőivel a stáblista után.

Előfordulhat olyan is, hogy azért nincs folytatás, mert az első rész hatalmas anyagi bukás volt. Más esetekben a film sikeres volt ugyan, de a rendező vagy valamelyik kulcsszereplő már nem akarja az újabb forgatással járó hajcihőt, esetleg a forgatókönyv fejlesztése valahol elakadt menet közben, és már senki sem akar bele újabb energiát feccölni. Sok olyan ismert karakter van tehát, akiknek a története a könyvek lapjain ugyan folytatódott, de a filmvásznon már nem. Az alábbiakban az efféle pórul járt figurák filmjeiből szedtünk össze egy csokorra valót.

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

1. Rosemary sorsa a Rosemary gyermeke után

Roman Polanski 1968-as kulfilmje Ira Levin egy évvel korábbi nagysikerű horrorregényén, a Rosemary gyermekén alapult. A főhősnő a történet végén életet adott a Sátán fiának, és úgy dönt, inkább ő gondoskodik róla, mintsem hagyja, hogy az őt teherbe ejtő szekta kaparintsa meg a kicsit. Levin 1997-es folytatása, a Rosemary fia 1999-ben, közvetlenül az ezredforduló előtt veszi fel a fonalat. Rosemary 1972 óta kómában van, mert amikor Sátán szolgái rájöttek, hogy el akar szökni a fiával, Andyvel, bűbájt bocsátottak rá. A szektatagok halála azonban feloldja a varázslatot, így Rosemary hamarosan felfedezi, hogy a fia mostanra az Isten gyermekei nevű keresztény közösség vezetője.

Amikor újra találkoznak, Rosemary a szervezet egyik reklámarca lesz, de csakhamar gyanút fog, hogy Andy hőstetteinek és emberbaráti szeretetének a hátterében valami sötét dolog állhat. Végül persze kiderül, hogy a gyertyák, amelyek meggyújtására a szervezet mindenkit ösztönöz az ezredforduló éjszakáján, az emberiség pusztulását fogja okozni, így Rosemarynek el kell döntenie: elősegíti vagy megakadályozza a végítélet eljövetelét? A kritikusok szinte mind lehúzták a Rosemary fiát, így nem meglepő, hogy sosem készült belőle film.

Forrás: Örökmozgó

 

2. Marla, Tyler és a narrátor sorsa a Harcosok klubja után

Chuck Palahniuk 1996-os Harcosok klubja című regényének 1999-es filmváltozatában a narrátor (Edward Norton) saját magát megsebezve végez anarchista alteregójával, Tyler Durdennel (Brad Pitt). Palahniuk a film kultikus sikerén felbuzdulva 2015-ben képregényben folytatta a történetet: a Harcosok klubja 2-ben az elbeszélő (akit most már Sebastiannak hívnak) elvette feleségül Marlát, és van egy fiuk, Junior, egy mini-zseni, aki saját kezűleg készít puskaport a szobájában. Marla halálra unja a házasságot, ezért elkezdi kicserélni Sebastian gyógyszereit placebo tablettákra, hogy feltámaszthassa Tylert.

Az ismét életre kelt Tyler létre is hoz azon melegében egy globális káoszbrigádot, Marla pedig Mogadishuba megy, hogy csatlakozzon a Boko Haram terrorszervezethez. Végül kiderül, hogy Tyler nem csak Sebastian veszedelmes alteregója, hanem egy vírus, amely ki tudja, mióta öröklődik már generációról generációra az emberekben. Bár a rajongók szerint a Harcosok klubja 2 már „túl meta”, Palahniuk fittyet hányva a kritikusokra 2019-ben megírta a Harcosok klubja 3-at is...

Forrás: InterCom

 

3. Ed Exley sorsa a Szigorúan bizalmas után

Ez az 1997-es neo-noir James Ellroy 1990-es Szigorúan bizalmas (L.A. Confidental) című regényéből készült. Főhősei, Ed Exley (Guy Pearce) és Bud White (Russell Crowe) az '50-es évek Los Angelesének kemény öklű rendőrei, akik összefognak egy gyanús gyilkossági ügy felderítésére. A nyomozás egyenesen a főnökükhöz, Dudley Smith-hez (James Cromwell) vezeti el őket. Ám amíg a filmben Smith meghal, és eltussolják a korrupciós ügyeit, addig a könyvben életben marad, bár itt sem vonják felelősségre a piszkos ügyletei miatt.

A folytatásában, vagyis az 1992-es Fehér jazz című regényben Exley megpróbál egyszer s mindenkorra véget vetni Smith üzelmeinek. Ő azonban csak egy mellékszereplő, a történet igazi főhőse Dave Klein, egy korrupt zsaru, akit gyilkossággal vádolnak meg, ezért Exley segítségét kéri, hogy fény derüljön az igazságra. Mivel a Fehér jazz is egy hasonló történetet mutat be a piszkos különalkukat kötő Los Angeles-i zsarukról és a felderítetlen bűntényekről, valóban nem sokban különbözött volna egy filmváltozat a Szigorúan bizalmastól.

Forrás: InterCom

 

4. Willy Wonka sorsa a Charlie és a csokigyár után

Rejtély, hogy az 1971-es Willy Wonka és a csokigyár, illetve a 2005-ös Charlie és a csokigyár miért nem kapott folytatást, elvégre forrásanyag lenne hozzá: Roald Dahl ugyanis már 1972-ben megírta azt, Karcsi ​és a nagy üveglift címmel. Ebben „Karcsi”, aki immáron egy csokoládégyár boldog tulajdonosa, szüleivel és nagyszüleivel valamint barátjával és jótevőjével, a gyárat alapító Willy Wonkával űrutazásra indul. Űrhajójuk nem más, mint egy csodálatos üveglift, ami egyenesen a híres-neves csokigyárból startol, és szerencsére nagyapó és nagyanyó ágya is elfér benne. A nagy kaland során csigaszerű űrlényekkel is találkoznak, de kialakul némi purparlé is: veszélyes közelségbe kerülnek ugyanis egy amerikai űrhajóhoz, és az USA elnökénél kell kimagyarázniuk a nemzetközi konfilktushoz vezető incidenst...

Forrás: InterCom

 

5. Forrest Gump sorsa a Forrest Gump után

A PORT.hu olvasók egyik kedvenc filmje Winston Groom 1986-ban kiadott regénye alapján készült, amit 1994-ben magyarul is megjelent Forrest ​Gump avagy: „Egy együgyű fickó följegyzései” címmel a JLX kiadó gondozásában. Groom a film sikerén felbuzdulva már 1995-ben megírta a Forrest Gump 2-t (Magyarországon is megjelent '95-ben a kötet Gump ​& Tsa – Forrest Gump és Fia : Ketten Amerika ellen címmel), ám a mai napig nem készült moziváltozat belőle.

A folytatásban Forrest még hajmeresztőbb kalamajkákba keveredik, mint korábban, és most már a fia is vele van. Trágyameghajtású rákászhajót épít, aztán amikor az felrobban, szegfűszegből, vasreszelékből, fokhagymából és sóból kotyvasztott, új üdítőitalt dob piacra, később börtönbe kerül, aztán árkon-bokron át menekül. Sőt, egy furcsa jelenetben még magával Tom Hanksszel is összehozza őt a sors!

Forrás: UIP-Duna Film

 

(via Ranker)