5 kiváló film, amiben kukások a főszereplők

Ray Liotta 1988-as filmdrámájával, a WALL-E-vel és a Charlie Sheen–Emilio Estevez-testvérpár fergeteges akcióvígjátékával tisztelgünk a kukások előtt, ugyanis június 17. a szemétszállítók világnapja volt.

Pont 10 éve, 2011 óta ünnepli meg a világ minden évben június 17-én a Kukások Nemzetközi Napján (Global Garbage Man Day) azokat a szemétszállítókat, hulladékkezelőket és utcaseprőket, akik nemcsak ekkor, de az év összes többi napján fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a lakókörnyezetünk tiszta és szép maradjon. Mióta a reggeli órákban kukásautók gördülnek végig az utcákon, hogy elvigyék a házunk elé kirakott szemetet, aligha akad olyan ember, aki gyerekkorában ne szeretett volna maga is kukás lenni, hogy a nagy teherautók végébe kapaszkodva, vidáman furikázhasson keresztbe-kasul a városban. Az utcákon és a kapualjakban sok mindent látó-halló, a szemétben olykor igazi kincsekre (vagy más egyéb, néha igencsak nagy galibát okozó dologra) lelő, barátságos kukás ugyan nem egy agyonhasznált karaktere a hollywoodi Álomgyárnak, de szép számmal készültek azért filmek szemétszedők főszereplésével is az elmúlt évtizedekben. Ezekből az alkotásokból válogattunk most össze egy csokorra valót.

 

1. Dominick és Eugene

Tom Hulce és Ray Liotta egy pittsburgh-i kétpetéjű ikerpár, a címbéli Dominick és Eugene Luciano szerepében látható ebben az 1988-as drámában. A két testvér között különleges, szoros kapcsolat épült ki: kölcsönösen segítik át egymást a nehéz helyzeteken. Dominickot (őt alakítja Tom Hulce) gyermekkorában apró baleset érte, aminek következtében kicsit lassú felfogású. Kukásként dolgozik, így segíti Eugene-t (őt alakítja Ray Liotta), hogy fizethesse az orvosi tanulmányait. Az ikerpár kapcsolata azonban vízválasztóhoz érkezik, amikor Eugene találkozgatni kezd egy kórházi nővérrel, Jenniferrel (Jamie Lee Curtis), később pedig döntenie kell, hogy a fivére mellett marad-e, vagy fontosabb a karrierje, és elutazik egy orvosi gyakorlatra...

 

2. Tökös ötös / Men at Work

Egészen elképesztő, hogy Emilio Estevez 1990-ben nemcsak hogy megírt és megrendezett egy gyilkossági ügybe keveredő kukásokról szóló akcióvígjátékot, de saját magának adta benne az egyik főszerepet. Aztán mindezt megfejelte azzal, hogy a testvére, Charlie Sheen, A szakasz és a Tőzsdecápák sztárja, Hollywood ifjú titánja lett a film másik főszereplője. A történet középpontjában két életművész szemétszállító, James és Carl áll. Egy este arra lesznek figyelmesek, hogy a városuk polgármesterjelöltje meglátogatja riválisát, az általuk rendszeresen meglesett Susan Wilkinst (Leslie Hope). Amikor a férfi erőszakoskodni kezd a nővel, a kukások fenéken lövik egy légpuskával. Másnap a polgármesterjelöltet holtan találják egy kukában. A halál oka: fulladás. A két életvidám kukás fedezi fel a holttestet, és bár az életük ezzel rögtön veszélybe kerül, egyetlen percre sem veszítik el a jókedvüket.

 

3. WALL-E

A Pixar stúdió imádni való, 2008-as animációs filmjében WALL-E (azaz: Watt-takarékos Lánctalpas kivitelű Limlom- és hulladékkezelő E-sorozat) az utolsó szeméttömörítő robot a Földön, az emberiség ugyanis elhagyta a lakhatatlanná vált bolygót. A kis munkagép több száz magányos éve gyűjti a kacatokat, amikor megjelenik ÉVA, az Élőhely- és Vegetáció Analizáló, modern és áramvonalas keresőrobot, aki megdobogtatja WALL-E fémszívét. ÉVA rájön, hogy WALL-E véletlenül rátalált a bolygó jövőjének és túlélésének kulcsára. Visszaindul az űrhajóra, hogy jelentse ezt a fontos hírt. A magányos kis kukásrobot ÉVA nyomába ered, ám ezzel belecsöppen addigi hosszú élete legnagyobb kalandjába...

 

4. Az ébredő Erő / The Force Awakens

Ha úgy vesszük, Rey (Daisy Ridley) is kukás, vagyis inkább hulladék-újrahasznosító volt a 2015-ös Az ébredő Erőben. Hiszen ugye a Jakku bolygó tikkasztó sivatagában azzal kereste meg a kenyérre valót, hogy halált megvető bátorsággal hasznos fémalkatrészekre vadászott a pusztaságban a lezuhant űrhajóroncsok között, amelyek egy régi űrcsata során szóródtak szerteszét. A folytatást ismerjük: Rey csatlakozik az Ellenálláshoz, találkozik Hannal, Leiával és később Luke-kal is, hogy aztán az új barátaival együtt szálljon szembe a Galaktikus Birodalom romjain felépült Első Renddel, Snoke fővezérrel, Kylo Rennel, Hux tábornokkal és a Starkiller bázis pusztító erejével.

 

5. Az űrsepregetők / Space Sweepers

Az idei év elején volt a Netflix nagy dobása Az űrsepregetők című, 2092-ben játszódó dél-koreai sci-fi, amiben a Föld már annyira elsivatagosodott, hogy az UTS nevű, mindent egy kézben tartó gigavállalat mesterséges kupolavárost épített a felső tízezernek, és a Mars-terraformálására készül. Csakhogy a kupola alatt élő gazdag kevesek és a Föld körüli, ócskavasból tákolt űrállomásokon melózó nincstelenek között óriási a szakadék, a bolygóközi utazás pedig nagyon veszélyes, mert minden tele van a haldokló Föld körül űrszeméttel. No persze a sok törmelék között igazi kincsek is lapulhatnak, így hát számos rovott múltú banda a roncsok közül próbál magának kikaparni valami milliókat érő gesztenyét, hátha összejöhet a felső tízezernek járó UTS-állampolgárság, és a gondtalan élet. A címbéli űrsepregetők is egy ilyen guberálócsapat, egy lesajnált kukásbrigád, akik a semmiből felbukkanva érnek el mindent, és mentik meg a világot, miután az egyik hajóroncsban egy bűbájos, de nagyon furcsa képességekkel rendelkező kislányt találnak, akiért bizonyos körök igen szép summát adnának... Jól hangzik, igaz? Nos, nem véletlenül írtuk azt az Itt a Netflix csattanós válasza A galaxis őrzőire című cikkünkben, hogy a Space Sweepers látványban, izgalomban és humorban is simán felveszi a versenyt a Hollywoodban készülő blockbuster sci-fikkel!

 

+1: Maffiózók / The Sopranos

Bár nem film, hanem kultikus tévésorozat, a listánkba kötelezőnek éreztük belerakni a nálunk is nagy sikert arató, 1999 és 2007 között futó Maffiózókat is. Elvégre Tony Sporano (James Gandolfini) egy szemétszállítással és hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalkozást használ fedőcégként a piszkos üzelmeihez, és ezen keresztül biztosítja be, hogy a Soprano család legyen a New Yersey-i alvilág egyedüli ura. De mi történik, ha egy maffiavezérnek olyan testi és lelki problémái támadnak, hogy kénytelen szakemberhez, nevezetesen egy pszichiáterhez fordulni? Tony Soprano rendszeresen konzultációkra jár Dr. Jennifer Melfihez (Lorraine Bracco), és mindenről aprólékos gonddal beszámol neki. Mesél neki a feleségéhez fűződő viszonyáról, az anyjával való kapcsolatáról, a kezelhetetlen gyermekeiről. Csak egyvalamiről hallgat diszkréten: az elvei nem engedik, hogy elmondja orvosának, milyen kegyetlenséggel számol le a riválisaival...