5 film, amitől kicsit másképp látjuk a fogyatékossággal élőket

A fogyatékos emberek világnapján olyan alkotásokat mutatunk be, melyek segíthetnek a nézőknek is megérteni, milyen lehet a fogyatékossággal élők élete.

December 3-át 1992-ben nyilvánította az ENSZ a fogyatékos emberek világnapjává, hogy ezzel is felhívja a világ figyelmét a baleset, betegség vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. A világnap elődje az 1981-1992 között minden év szeptember 18-án tartott rokkantak napja volt, ám a rokkant időközben politikailag inkorrekt kifejezés lett. Mai filmes összeállításunkban olyan alkotásokat mutatunk be, amelyek segíthetnek a nézőknek is megérteni, milyenek az autisták, az kerekesszékesek vagy a beszédhibások hétköznapjai.

Esőember (1988)

Charlie Babbitt (Tom Cruise), a csupán pénzköltésben jeleskedő aranyifjú csalódottan veszi tudomásul, hogy apjától nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot, meg egy 40 éves kocsimatuzsálemet. Hamarosan még egy keserű meglepetés éri – kiderül, hogy van egy autista bátyja, Raymond (Dustin Hoffman), aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja. Charlie egy intézetben talál rá Raymondra, és magával viszi őt, annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont. Közös útjuk során Charlie sok újat tanul, és Raymond segítségével végül legyőzi saját korlátait, s átértékeli életét.

 

Carla új élete (1999)

Ebben a szívet melengető, keserédes romantikus vígjátékban Carla Tate (Juliette Lewis), a szellemileg kissé visszamaradott 24 éves lány, miután éveket töltött egy bentlakásos magániskolában (ahol hozzá hasonló, problémás gyerekeket oktatnak), sikeresen igyekszik túllépni saját korlátain - csupán anyja, Elizabeth (Diane Keaton) túlzó oltalma alól nehéz szabadulnia. Az iskola elvégzése után Carla álmokkal és vágyakkal telve tér vissza otthonába, ám Elizabeth kétségbeesve szemléli lánya önmegvalósítási törekvéseit. Amikor Carla életében először szerelmes lesz, szembeszáll anyja aggodalmával, mert be akarja bizonyítani, hogy - minden látszat ellenére - képes felnőtté válni, és érett a szerelemre. Carla és barátja, Danny (Giovanni Ribisi) együtt indulnak el az önfelfedezés rögös útján, hogy választ keressenek az élet súlyos kérdéseire, és megbirkózzanak a hétköznapi élet kihívásaival, ami olykor rendkívüli próbatétel elé állítja őket.

 

A király beszéde (2010)

A király beszéde egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Miután bátyja lemondott, George azaz Bertie (Colin Firth) foglalta el trónt igen kelletlenül. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-gal (Geoffrey Rush), aki csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni.

 

Életrevalók (2011)

Az ejtőernyős baleset után kerekesszékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe (François Cluzet) felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst (Omar Sy) – azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.

 

Tiszta szívvel (2015)

Két mozgássérült fiatal (Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám) közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal (Thuróczy Szabolcs), és együtt a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait. Till Attila kerekesszékes akcióvígjátékából a Vészhelyzet Carter dokija, Noah Wyle forgat hamarosan minisorozatot.