25 dolog, amit nem tudtál az Interjú a vámpírral című filmről

1994. november 11-én mutatták be az amerikai mozik Anne Rice csodálatos regényének csodálatos adaptációját. Ezzel a 25 érdekességgel kívánunk boldog születésnapot a filmnek.

1. A film vámpírjait játszó színészek a sminkes csapat utasítására minden forgatási nap elején félórán át lógtak fejjel lefelé. Így ugyanis az összes vér a fejükbe ment, és ily módon minden ér látszódott az arcukon. Ezeket rajzolták át ugyanis a sminkesek ahhoz a rémisztő maszkhoz, amit a Lestatot és társait alakító sztárok viseltek. Sajnos a sminkelés hosszadalmas procedúrája alatt a vér elég hamar kiment a színészek arcából, így nem egy esetben meg kellett ismételni a tortúrát.

2. A Lestatot alakító Tom Cruise-nak volt a legbonyolultabb a sminkje: ő naponta három és félórát töltött a sminkszobában.

3. A legjobban mégis Brad Pittet viselte meg a procedúra. Annyira kiakadt, hogy egy ponton megkérdezte David Geffent, aki nemcsak a barátja volt, de egyúttal az Interjú a vámpírral producere is, hogy otthagyhatná-e a forgatást. Geffen azonban azt mondta, a színésznek a szerződése értelmében 40 millió dolláros „kötbért” kellene fizetnie, szóval inkább maradjon. Pittet egyébként a fejjel lefelé lógás mellett a kényelmetlen színes kontaktlencsék viselése és a bezárt, ablak nélküli, elsötétített helyszíneken való forgatás is nagyon kiakasztotta.

4. A filmbeli interjút készítő Malloy szerepét eredetileg a tragikusan fiatalon elhunyt River Phoenixnek szánták. A karaktert végül Christian Slater formálta meg, aki egy szép gesztusként felajánlott 250 ezer dollárt a gázsijából a Phoenix által kedvelt és támogatott alapítványok javára.

5. Malloy szerepére Slater mellett egy ideig Stephen Dorff is esélyes volt. A színész később a Penge című vámpírfilmmel vigasztalódhatott, sőt: abban nem (SPOILER!) áldozatot, hanem vámpírt játszhatott.

6. Tom Cruise-nak a forgatáson teljesen privát terület állt a rendelkezésére, amit külön a számára épített alagutakkal kötöttek össze a munka helyszínével. Ez azonban nem valamiféle öncélú sztárallűr miatt volt így, hanem azért, hogy a színész vámpírsminkje minél nagyobbat üssön.

7. Az Interjú a vámpírral Anne Rice 1976-os regényén alapul, aminek a szerző még a megjelenése előtt eladta a megfilmesítési jogait. Rice azt szerette volna, ha Rutger Hauer játssza Lestatot. A filmverzióval a Paramount stúdiónál a hetvenes évek végén kezdtek el komolyan foglalkozni, és John Travoltára osztották a szerepet. 1979-ben azonban kijött egy sor vámpírfilm (Drakula, Nosferatu, a vámpír, Szerelem első harapásra), ezért inkább elnapolták a projektet. Amikor azonban legközelebb felmerült a forgatás, mindkét színészt túl öregnek tartották, ezért másmerre keresgéltek tovább.

Miután rátaláltak Tom Cruise-ra, az írónő annyira elégedetlen volt a döntéssel, hogy nyilvános kampányt folytatott a sztár ellen. Több nyilatkozatban is kritizálta a stúdió választását: az egyik legfrappánsabb ezek közül, amikor azt találta mondani, hogy Cruise kiválasztása Lestat szerepére olyan, mintha Edward G. Robinsonra osztanák az Elfújta a szél szívtiprójának, Rhett Butlernek a szerepét. Rice sokáig a kész filmet sem volt hajlandó megnézni, de miután a producer személyesen küldött neki egy VHS-t, mégis megtekintette – ekkor annyira lenyűgözte Cruise alakítása, hogy írt neki egy bocsánatkérő levelet, és nyilvánosan is megkövette.

8. A Claudiát alakító Kirsten Dunstot sokan irigyelték, amiért a filmben csókolózhatott Brad Pitt-tel – csak arról feledkeztek el, hogy a forgatás idején a színésznő még csak 11 éves volt, Pitt pedig több mint 18 évvel volt idősebb nála. Az élményt Dunst egy későbbi interjúban kifejezetten undorítónak nevezte.

9. Könnyű kiszámolni, hogy az Interjú a vámpírral bemutatásakor a színésznő 12 éves volt – és azt is könnyű belátni, hogy miért nem engedték meg neki a szülei, hogy megnézze a filmet, amiben ő maga is szerepelt.

10. Kirsten Dunst előtt egyébként Claudia szerepére olyan egykori gyerekszínészek voltak még esélyesek, mint Christina Ricci, Julia Stiles, Evan Rachel Wood vagy Natalie Portman.

11. Tom Cruise-t a film több jelenetében egy emelvényre kellett állítani, hogy ne legyen olyan szembetűnő a magasságkülönbség közte és a többi vámpír között – a színész ugyanis mindössze 170 centi magas.

12. A már említett producer, David Geffen először Ridley Scottot, majd David Cronenberget kérte fel az Interjú a vámpírral megrendezésére. Csak miután mindketten nemet mondtak, kereste meg az ajánlattal Neil Jordant, aki (SPOILER!) a nemek közötti átjárhatóság témáját feldolgozó A síró játék után tökéletes választásnak bizonyult.

13. Lestat szerepére a már említett színészek után és Tom Cruise előtt esélyes volt még Johnny Depp, Tom Hanks (aki azonban ehelyett a Forrest Gumpot választotta), Daniel Day-Lewis, Jeremy Irons, John Malkovich, Brad Pitt (aki végül a másik vámpírt, Louis-t játszotta el), sőt John Voight is (ő még 1978-ban, amikor egy ideig úgy tűnt, John Boorman rendezi a filmet).

14. Tom Cruise úgy készült Lestat szerepének megformálására, hogy olyan természetfilmeket nézett, amikben oroszlánok támadnak zebrákra a szavannákon.

15. Az Interjú a vámpírral nem sokkal bemutatása után össztűz alá került, mivel bizonyíthatóan ez ihletett egy gyilkossági kísérletet. 1994. november 17-én, nem sokkal a film premierjét követően egy Daniel Sterling nevű 25 éves férfi barátnőjével, Lisa Stellwagennel megnézte a művet, majd másnap hétszer mellkason és háton szúrta a nőt, és kiszívta a vért a sebeiből. Az áldozat szerencsére túlélte a támadást, Sterlinget pedig letartóztatták és elítélték. Ő maga vallotta, hogy tette elkövetésekor a filmben látottak inspirálták.

16. Az Armand nevű vámpírt alakító Antonio Banderas kétszer is elmondhatta a szövegét: egyszer angolul, egyszer pedig spanyolul. Ő szinkronizálta ugyanis saját magát a film spanyol szinkronos verziójában. A többi szinkronszínésztől eltérően az ő részét nem Barcelonában, hanem Los Angelesben vették fel.

17. Banderasnak egyébként régi vágya vált valóra azzal, hogy vámpírt játszhatott, hiszen már az 1992-es Drakulában megpróbálta megszerezni a címszerepet.

18. A filmverzióból az alkotók megpróbálták kihagyni a meleg olvasatot (bár azért aki akar, olvashat a sorok között). A regényben ugyanis egyértelmű, hogy Lestat és Louis egy meleg pár, később pedig a gyermekvámpír Claudiával alkotnak egy családot. Anne Rice ráadásul kőfalakat, azaz eredeti nyelven „stone walls”-t is említ a könyvben, ami egyértelmű utalás a melegjogi mozgalmakat elindító Stonewall lázadásra.

19. Rice egyébként annyira félt attól, hogy a meleg vonatkozás miatt nem lesz film a könyvéből, hogy egy ponton Louis karakterét átírta nőnek – azt akarták, hogy Cher alakítsa a női vámpírt, de Anjelica Huston neve is felmerült.

20. A már többször említett David Geffen producerrel együtt az írónő végül arra jutott, hogy átírják a forgatókönyvet, és beleírják, hogy Louis-nak volt egy felesége, egyértelmű utalásként a heteroszexualitására (ez a regényben nem volt benne).

21. Az Interjú a vámpírral című regény először 1976-ban jelent meg, és olyan népszerűnek bizonyult, hogy 1993-ban, a forgatás kezdetekor már 48 kiadást ért meg.

22. Anne Rice egy saját korábbi elbeszélése alapján 1973-ben kezdte el írni a regényt: így próbálta meg feldolgozni azt a gyászt, amit ötéves kislánya, a leukémiában elhunyt Michelle elvesztése okozott. A könyvben Louis figurája az írónőnek magának feleltethető meg, míg Claudia Michelle-t szimbolizálja.

23. Az Interjú a vámpírral című regény népszerűsége a mai napig töretlen. Ahogy arról korábban többször is írtunk, Anne Rice és fia, Christopher részvételével jelenleg is zajlanak a sorozatverzió munkálatai. Tavasszal még úgy volt, hogy a forgatás hazánkban indul a nyár végén, de nagy a csend a produkció háza táján, szóval vélhetően mégsem kezdték el (nem lennénk meglepve, ha megint a nehéz természetű Rice kekeckedése okozna gondot). Az Interjú a vámpírral egyébként a jelenleg 13 kötetből álló Vámpírkrónikák című regényciklus első darabja – nem tudni, hogy a sorozatban csak az első könyvet dolgozzák-e fel, esetleg többet is.

24. Az Interjú a vámpírral rendezőjére, Neil Jordanre is nagy hatással volt. A direktor 2012-ben ismét vámpírfilmmel jelentkezett: ez volt a Bizánc, Saoirse Ronan, Gemma Arterton, Daniel Mays és Caleb Landry Jones főszereplésével.

25. A filmben összesen ötvenhatan halnak meg.


(via IMDb, Independent)