20 rejtett utalás Tarantino filmjeiben

Mert a 60 éves rendező világában nincsenek véletlenek.

60 éves lett a filmvilág egyik legnagyobb fenegyereke, aki a 90-es évek óta minden évtizedben rendezett legalább egy agyonidézett klasszikust. A rajongói tudhatják, hogy minden filmjében tucatnyi másikat idéz meg, de Tarantino emellett a legapróbb részletekre is odafigyel, így tele vannak rejtett utalásokkal és easter eggekkel az alkotásai.

Árulkodó neontábla – Ponyvaregény

Amikor a Bruce Willis által alakított Butch a Ponyvaregényben megszökik a zálogházból, meglát egy neonreklámot, amelyen az áll: "Killian's Red" (ez egy sörmárka hirdetése), de mivel néhány betű hiányzik, ez olvasható ki: "Kill ed". Butch felkapja Zed kulcsait, megnézi a kulcstartón lévő 'Z'-t, és így tudat alatt összeáll benne a 'Kill Zed', azaz „Öld meg Zedet!”-üzenet, és elindul, hogy megmentse Marcellust.

Az igazi Django – Django elszabadul

A Django elszabadulban Jamie Foxx karaktere találkozik egy Franco Nero által alakított férfivel, aki megkéri, hogy betűzze le a nevét. Django megteszi, és közli, hogy a "D" betű néma. Nero karaktere azt válaszolja, hogy ő már csak tudja - hiszen

Franco Nero játszotta az eredeti Djangót az 1966-os, azonos című filmben, ami nélkül Tarantino verziója se született volna meg.

Számolás európai módra - Django elszabadul

Dr. King Schultz az ujjaival úgy mutatja a "kettőt", ahogy egy igazi német ember tenné, vagyis a hüvelykujjával kezdi a számolást. Ennek az apróságnak egy másik Tarantino-filmben, a Becstelen Brigantykban (2009) is fontos szerepe van. A magyar nézőknek ez persze nem tűnik fel, hiszen mi is így számolunk.

Mellékhatás - Ponyvaregény

Forrás: Miramax

 

A Ponyvaregényben Vincent Vega állandóan a vécén trónol. Mindez nemcsak poénforrás és a dramaturgiát szolgáló részlet, de a hitelességet is növeli, a heroinfüggőség egyik mellékhatása ugyanis a székrekedés.

Rokoni kapcsolatok - Aljas nyolcas

Az Aljas nyolcasban kiderült, hogy Oswaldo Mobray (Tim Roth) igazi neve az Angol Pete Hicox, vagyis ő a Becstelen Brigantyk Michael Fassbender által alakított Archie Hicox hadnagyának az ükapja. Tim Roth ezt egy 2015 decemberi Washington Post-interjúban erősítette meg.

Viccelődés a stáblistán – Ponyvaregény

Forrás: Miramax

 

A film nyitójelenetében, amikor "Tökfej" (Tim Roth) és "Nyuszimuszi" (Amanda Plummer) kirabolják az éttermet, az üzletvezető biztosítja a párost, hogy ő nem hős, csak az üzletvezető – legalábbis a magyar fordításban. Az eredetiben csak odáig jut, hogy „I’m just a coffe shop…”, vagyis, hogy „Én csak egy kávézó…”

Tarantino pedig egy kiskamasz humorérzékét megvillantva így tüntette fel a színészt a stáblistán:

Robert Ruth - Kávézó

Fogfehérítés - Django elszabadul

A film elején azt látjuk, hogy Django fogai piszkosak és sárgák, de a film végére tiszták lesznek. Ez azért van, mert útitársa az a dr. King Schultz, aki korábban fogorvos volt, és több mint valószínű, hogy ő tisztítja meg a fogait.

Nem mindegy a csomagolás - Ponyvaregény

Forrás: Miramax

 

A film egyik legdrámaibb jelenetében Mia túladagolja magát Vincent heroinjával, miután összetéveszti azt kokainnal, mert a kokain zacskóban, a heroin pedig lufiban van. Lance már korábban figyelmezteti Vincentet erre a filmben: "Kifogytam a lufikból. A zacskó is jó lesz?"

Név = álnév – Volt egyszer egy Hollywood

A filmben Rick Dalton negyedik olasz filmjét Antonio Margheriti rendezi – ezt az álnevet használta az Eli Roth által alakított Donowitz őrmester a Becstelen Brigantykban.

Sárga levél - Becstelen Brigantyk

Forrás: UIP-Duna Film

 

A filmben egy osztrák származású, zsidó katonára ráesik egy olyan levél, amely a sárga Dávid-csillagra hasonlít. A nácik arra kötelezték a zsidókat, hogy viseljenek sárga csillagot a mellkasuk bal oldalán.

Véres ruhák - Becstelen Brigantyk

Hans Landa ezredes szerint a Brigantyk gyakran viselnek német egyenruhát, amikor rajtaütésszerűen megtámadják a gyanútlan német katonákat. A következő jelenetben vérfoltok láthatók az egyenruhákon, amelyeket Brad Pitték viselnek a rajtaütés közben, ami arra utal, hogy valóban erőszakos úton szerezték meg ezeket a ruhákat.

Pulzusteszt - Becstelen Brigantyk

Forrás: UIP-Duna Film

 

A film nyitójelenetében Hans Landa és katonái behatolnak egy francia család házába, mert azt gyanítják, hogy egy zsidó lányt bújtatnak. A ravasz ezredes észrevétlenül ellenőrzi az egyik lány pulzusát, hogy megtudja, mennyire ideges.

Piros alma – Aljas nyolcas

Az egyik jelenetben az egyik rosszfiú megkéri a fogadósnét, hogy tekerjen neki egy cigarettát, aki ehhez Red Apple márkájú dohányt (pontosabban manzana roja-t, ami spanyolul "piros almát" jelent) használ - a márka Tarantino majd’ minden filmjében feltűnik.

Cadillac - Volt egyszer egy Hollywood

Forrás: InterCom

 

A Volt egyszer egy... Hollywoodban Rick Dalton Cadillacje pontosan ugyanaz az autó, amelyet Mr. Blonde vezetett a Kutyaszorítóban című filmben. A való életben az autó Michael Madsené, aki Tarantino több filmjében is szerepelt.

Milkshake - Ponyvaregény

Az ikonikus táncjelenet előtt a pincér megkérdezi Miát, hogy "Martin és Lewis vagy Amos és Andy" turmixot kér-e. A nevek két komikus duót rejtenek: Dean Martin és Jerry Lewis párosát (két fehér férfi), illetve a The Amos 'n Andy Show-t (két fekete férfi). Lényegében azt kérdezi, hogy a lány vaníliás vagy csokoládés shake-et kér-e.

Újrahasznosítás - Volt egyszer egy Hollywood

Forrás: InterCom

 

Tarantino (eddigi) utolsó filmjében egy fiktív sorozatba, a Bounty Law-ba is bepillanthatunk. A díszlet nem véletlenül ismerős: a mellékelt részletet ugyanazon a helyszínen, a Melody Ranch-en vették fel, mint a Django elszabadul vonatkozó képsorait.

Szimbolikus név – Kill Bill

A Kill Bill első részében a Daryl Hannah által alakított Elle Driver fedőneve "California Mountain Snake". Elle nem képes megmérgezni a Menyasszonyt, ami a fedőnevét tekintve nem is olyan meglepő, mivel a kaliforniai hegyi kígyó harapása a való életben nem mérgező.

A rutin… - Ponyvaregény

Forrás: Miramax

 

Amikor Vincent meghallja, hogy Jules belekezd a mára ikonikussá lett Ezékiel-szavalatába, kibiztosítja a pisztolyát, mert tudja, hogy mielőtt a társa megöl valakit, mindig ezt a beszédet adja elő.

Rendezői cameo - Volt egyszer egy Hollywood

Forrás: InterCom

 

A korai filmjeiben színészként is feltűnt Tarantino, erről később leszokott, de így is sikerült rácsempésznie magát a Volt egyszer egy Hollywood plakátjára.

Katanás rend – Kill Bill

Forrás: Best Hollywood

 

Manapság egy körömvágó ollót sem lehet felvinni a repülőgépek fedélzetére, ezért is meglepő, hogy amikor Okinawáról Tokióba repül a menyasszony, maga mellett tartja a katanáját. Később, amikor visszarepül, látjuk, hogy ebben az univerzumban a repülőgépeken minden üléshez jár egy "katana-tartó" is.

Via: Ranker