10 film kutyaimádóknak

Rajzfilmek, családi filmek, zsarufilmek – mindegyikben közös, hogy legalább egy négylábú főszereplője van. Az egyikben százegy, nyilván nem hagyhattuk ki.

Egyik kopó, másik eb

A fiatal Tom Hanks egy kínosan pedáns zsarut játszik, aki kénytelen befogadni Hooch-ot, a Bordeaux-i dogot. A kutya persze mindent megrág, összenyálaz, felborítva ezzel a férfi életét – klasszikus buddy movie, vicces civakodásokkal, és egy ilyen filmtől szokatlan, szomorú befejezéssel.

 

Suzie és Tekergő

A Disney klasszikusát senkinek sem kell bemutatni, a két kutyus romantikus tésztavacsorája számtalanszor idézett jelenet.

És a Disney  "élőszereplős" remake-őrületét a rajzfilm sem kerülhette el: novemberben mutatják be a stúdió most induló, saját streaming oldalán.

 

Úton hazafelé

Két kutya és egy macska szelik át az Egyesült Államokat, miközben mindenféle kalandokba keverednek. Mostanában – talán a Babe óta – az állatos filmek szereplői "beszélnek", azaz úgy mozgatják a szájukat, mintha tényleg embernyelven szólnának. Itt még egyszerűen csak a képek alá narrálták a szöveget, de ez mit sem von le a film élvezetéből.

 

Beethoven

Egy mozis , és ki tudja hány csak videóra, illetve DVD-re készült folytatás mesélt a busa fejű bernáthegyi kalandjairól. A kutya mellett a két eredeti film fő humorforrása a kor filmjeinek örök zsémbes savanyújóskája, Charles Grodin. Az első részben David Duchovny is feltűnik egy apró szerepben!

 

Kutyám, Jerry Lee

Talán véletlen, talán nem: mindössze három hónappal mutatták be az Egyik kopó, másik eb előtt, és a két film története is gyakorlatilag ugyanaz – csak míg szegény Hooch meghal a film végén, a meglőtt Jerry Lee életben marad. Két folytatás készült a Kutyám, Jerry Lee-hez, de egyiket sem érdemes megnézni, nem többek, mint James Belushi segélykiáltásai, amivel picit be akarta bikázni döglődő karrierjét.

 

101 kiskutya

Ismét egy Disney-klasszikus. A macskásoknak pedig – a rajzstílus okán – a párját ajánljuk, a Macskaarisztokratákat.

 

Lassie hazatér

Talán a legnagyobb kutyás klasszikus. Eric Knight regényének adaptációja azóta számtalan jobb, de inkább rosszabb feldolgozást ért meg. Gyanítható, hogy a skótjuhászok tetemes részét Lassie-nek hívják.

Frankenweenie

Tim Burton saját, korai kisfilmjének készítette el az egész estés, animációs remake-jét. Ugyan ez már pályája leszálló ágában készült, és sajnos látszik is a filmen, de az elpusztult kiskutyáját Frankenstein doktorként feltámasztó kissrác története így is vicces. Alább az eredeti film (plusz Burton legelső animációja, a zseniális Vincent).

 

Charlie – Minden kutya a mennybe jut

Fura belőni, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek szól-e Don Bluth rajzfilmje, ugyanis helyenként elég brutális és olykor kifejezetten félelmetes – például, mikor Charlie álmában pokolra kerül.

 

Kutyák és macskák

Kémfilm szigorúan kutyásoknak, ugyanis itt a macskák a genyák– bár a macskák alapvetően azok, amivel a macskások is tisztában vannak. Ha sikerül elvonatkoztatnunk attól, hogy miért használnak olyan kütyüket az állatok, amiket gyakorlatilag embereknek terveztek, nem pedig arra, hogy mancsokkal, farkakkal és egyéb jószágtagokkal nyomkodják, akkor akár jól is szórakozhatunk.