10 film, amit hihetetlen indokok miatt tiltottak be

A Brian életét több országban is istenkáromlónak kiáltották ki, Deadpool megsértette Üzbegisztán társadalmi normáit, a Simpson család pedig azért került tiltólistára Burmában, mert úgy vélték, az alkotók lázadó csoportokkal szimpatizálnak.

1. Nyugaton a helyzet változatlan (1930)

Az 1930-as Nyugaton a helyzet változatlant Németországban maga Adolf Hitler tetette indexre, mert nem tetszett neki a film háborúellenes üzenete. Erre azután került sor, hogy a kezdeti vetítések során a náci párt tagjai egereket engedtek a mozikba, hogy megzavarják a vetítéseket, és egy alkalommal zsidó nézőkre is rátámadtak. A filmet az 1930-as évek elején Ausztriában, Ausztráliában, Olaszországban és Franciaországban is betiltották a cenzorok.

 

2. Mechanikus narancs (1971)

Stanley Kubrick 1971-es kultfilmje annak idején sok ellenállásba ütközött. Bár az Egyesült Királyságban nem tiltották be véglegesen (a rendező kérésére azonban a kitiltást visszavonták, miután a családja halálos fenyegetéseket kapott), Írországban, Szingapúrban, Dél-Afrikában és Dél-Koreában viszont nem vetítették a mozikban a csoportos nemi erőszak és a brutális fizikai erőszak ábrázolása miatt.

 

3. Brian élete (1979)

A Monty Python gegcsapat kultikus szatíráját olyan országokban kiáltották istenkáromlónak, mint Írország, Dél-Afrika és Norvégia. Terry Jones rendező a felhorgadást a film javára fordította, és Svédországban reklámplakátokat ragasztott ki a következő felirattal:

Annyira vicces, hogy Norvégiában betiltották.

 

4. A tégla (2006)

Martin Scorsese krimije 2006-ban érzékeny pontra tapintott Kínában egy olyan párbeszédnek köszönhetően, amely azt sugallta, hogy a kínai kormány nukleáris fegyvereket kíván bevetni Tajvan ellen. Ez igen érzékeny kérdés az ázsiai ország számára, ezért a tilalmat azóta sem oldották fel.

 

5. A Da Vinci-kód (2006)

Dan Brown bestseller regényének nagy visszhangot kiváltó adaptációját betiltották egyebek között Kínában, Egyiptomban, Jordániában, Libanonban, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Szamoán és a Salamon-szigeteken is, annak istenkáromlónak ítélt tartalma miatt.

 

6. A Simpson család - A film (2007)

Simpsonékat Burmában „a sárga és a piros színek egymás mellé helyezése” miatt tiltották be a hatóságok, mert úgy vélték, hogy ez az ország lázadó csoportjainak támogatását sugallja.

 

7. District 9 (2009)

Neill Blomkamp kultikus sci-fi filmjét Nigériában tiltották be, mivel a vádak szerint idegengyűlölő és rasszista volt az afrikai ország polgáraival szemben.

 

8. A szürke ötven árnyalata (2015)

E.L. James erotikus bestsellerének adaptációja talán nem volt olyan pikáns, mint azt egyesek remélték, de Indonéziában, Kenyában, Malajziában, az Egyesült Arab Emírségekben és Zimbabwében túlságosan is explicitnek ítélték a nézőközönség számára, ezért betiltották.

 

9. Deadpool (2016)

Miután a kínai hatóságok úgy ítélték meg, hogy ezt a filmet nem lehet úgy megvágni, hogy az ne érintse súlyosan a cselekmény érthetőségét, a cenzorok eleinte tiltólistára tették a filmet, annak erőszakos tartalmára hivatkozva. Üzbegisztán követte a példájukat: szerintük a Deadpool „megsérti az ország társadalmi normáit”, míg Indiában a filmet erősen megvágták, hogy levetíthessék a mozikban.

 

10. A szépség és a szörnyeteg (2017)

A Disney 1991-es klasszikusának élőszereplős remake-jét Kuvaitban amiatt tiltották be, mert LeFou (Josh Gad) karakterével kapcsolatban homoszexuális utalásokat véltek felfedezni. Oroszországban a film megúszta a betiltást, miután 16-os korhatárkarikával látták el, Malajziában pedig az állítólagos homoszexuális utalások kivágása után már mozikba mehetett a film.

 

(via The Independent)