10 emlékezetes jelenet, amit sosem fognak elfelejteni a sztárok, akik szerepeltek benne

Mi Marilyn Monroe, John Wayne, Michael Caine, Dolph Lundgren és Samuel L. Jackson kedvenc filmje?

A Looper a napokban egy terjedelmes listát állított össze híres hollywoodi sztárok kedvenc filmjeleneteiből. A színészek mindig is szívesen beszéltek egy-egy interjúban ilyesmiről – lássuk tehát, mi volt Samuel L. Jackson, Maisie Williams, Dolph Lundgren, Roman Griffin Davis, Jessica Chastain, Simon Quarterman, John Wayne, Michael Caine, Marilyn Monroe és Keir Dullea kedvence!

1. Samuel L. Jackson és a Ponyvaregény vége

Samuel L. Jacksonnak annak idején annyira tetszett az 1994-es Ponyvaregény forgatókönyve, hogy egy ültő helyében kétszer is elolvasta. Máig az a kedvenc jelenete, amikor a film végén Jules és Vincent (John Travolta) kisétálnak a falatozóból, ahol előtte Tim Rothék csinálták a csikágót (de ez persze ugye nem az időben ide-oda ugráló történet igazi vége, hiszen egy korábbi jelenetben már láttuk, ahogy Bruce Willis lepuffantja a vécén ülve olvasgató Travoltát). Ugyanakkor Samuel L. Jackson némely interjújában nem is ezt a filmet szokta megemlíteni kedvenceként, hanem az 1996-os Utánunk a tűzözönt, ami szerinte csak azért nem lett kultfilm, mert akkoriban senki sem tudott mit kezdeni azzal, hogy Geena Davis mekkora király női akcióhős benne.

 

2. Maisie Williams kedvenc kivégzésjelenete

Maisie Williams egyszer a Vulture magazinnak vallotta be: az a kedvenc Trónok harca-jelenete, amelyben kivégzik Királyvárban Arya apját, Ned Starkot (Sean Bean). A színésznő 12 éves volt a felvétel idején, egyedül volt kinn hajnalban a forgatáson, amikor felvették a jelenetét, és tényleg pont olyan elveszettnek érezte magát, mint amilyen Ayra volt ekkor a történet szerint. A kivégzés érdekessége, hogy gyilkos pengét (ami nem más, mint Ned valyriai acélkardja, Jég) meglendítő bakó egy magyar kaszkadőr volt.

 

3. Dolph Lundgrennek a Rocky hozta meg a világhírt

A '80-as évek VHS-ikonja saját bevallása szerint mindent a Rocky IV.-nek köszönhet. Igaz, pont ez a film volt az, ami miatt évtizedekre bebetonozták őt az izomagyú akciósztár skatulyába, holott ekkor már okleveles vegyészmérnök volt. A ma 62 éves svéd színész kedvenc jelenete az, amikor a rettegett szovjet bokszoló, Ivan Drago először áll szemben a ringben Rocky Balboával. Lundgren szerint ez a jelenet még mindig nagyon hatásos, Drago pedig olyan ikonikus karakter lett, hogy amikor Stallone felkérte egy visszatérésre a Creed 2-ben, azonnal igent mondott.

 

4. Roman Griffin Davis imádta felrúgni Hitlert

A tavaly bemutatott Jojo Nyuszi fiatal főszereplője, Roman Griffin Davis saját bevallása szerint azt a jelenetet élvezte a legjobban, amikor akkorát rúghatott Hitlerbe (Taika Waititi), hogy a kefebajszú náci vezér kirepült az ablakon. 

 

5. Jessica Chastain és az Elit játszma padon ülős jelenete

Bár Jessica Chastaint A segítségben és a Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajszában nyújtott alakításáért is Oscar-díjra jelölték, saját bevallása szerint a 2017-es Elit játszmában volt a legjobb, amiben egy derékba tört karrierű síelőből küzdötte fel magát egy illegális pókerklub királynőjévé. A 43 éves színésznő szerint az a film legerősebb jelenete, amikor Kevin Costnerrel üldögél egy padon.

 

6. Simon Quarterman meztelen jelenete a Westworldben

Forrás: HBO

 

A Westworld tévésorozatban szinte nem is volt olyan epizód, ahol ne villant volna meg egy-egy csupasz női mell vagy fenék, hiszen az HBO sorozatainak ez szinte védjegye (lásd: Trónok harca). Ráadásul itt még dramaturgiailag is indokolt lehet az ilyesmi, hiszen a főszereplők egy része egy lövöldözős vidámparkban (ki)használt mesterséges ember, akiket ugyanúgy szervizelni kell néha, mint egy elromlott autót vagy laptopot. Épp ezért volt meglepő valószínűleg minden néző számára, hogy a második évadban egy férfit is pőrén mutatott meg szemből a kamera: a robotházigazdák háttértörtének programozóját alakító Simon Quarterman került egyszer olyan helyzetbe, hogy vetkőznie kellett. A 42 éves brit színész ezt tartja eddigi munkássága legemlékezetesebb jelenetének, mert egyrészt nagyon felbátorította, hogy bevállalta a meztelenkedést, másrészt nagyon élvezte, hogy ezzel meglepte és zavarba hozta a sorozat mit sem sejtő nézőit.

 

7. John Wayne az Oscar-díjára a legbüszkébb

John Wayne nagyon sok kiváló westernfilmet forgatott a filmgyártás hőskorában. Ezek egyike az 1956-os Az üldözők, amiből George Lucas is átvett jópár konkrét jelenetet a Csillagok háborújába. A másik pedig az 1969-es A félszemű, amivel egy évvel később Wayne Oscar-díjat nyert. A színészóriás a leghíresebb amerikai filmkritikusnak, Roger Ebertnek egyszer az nyilatkozta, hogy erre a filmjére a legbüszkébb, különösen azon jelenet miatt, amikor a vakmerő, félszemű rendőrbíró, Rooster Cogburn és a kis védence, Mattie Ross (Kim Darby) elrejtőzve várják a banditák érkezését, hogy jól ellássák a bajukat.

 

8. Melyik lehet Michael Caine kedvenc filmje a százból?

Michael Caine John Wayne-hez hasonlóan szintén rengeteg jobbnál jobb filmben szerepelt Az olasz melótól kezdve az Öld meg Cartert!-en át a Christopher Nolan-féle Batman-trilógiáig és a Tökéletes trükkig. Az Árvák hercegéért valamint a Hannah és nővéreiért egy-egy Oscar-díjat is kapott legjobb mellékszereplő kategóriában. Mégis, ha a több, mint 100 filmje közül egy kedvencet kellene választania, akkor az interjúiban a Paolo Sorrentino rendezésében készült 2015-ös Ifjúságot nevezi meg, amiben egy nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerzőt alakít, aki a legjobb barátjával, egy filmrendezővel (Harvey Keitel) akarja kipihenni a több évtizedes munka fáradalmait egy elegáns luxusszállodában az Alpokban, ám még ott sem lehet felhőtlen a boldogsága.

 

9. Marilyn Monroe-nak két kedvenc filmje is volt!

A tragikusan fiatalon, mindössze 36 évesen elhunyt hollywoodi ikon és szexszimbólum, Marilyn Monroe saját bevallása szerint az 1950-ben bemutatott film noirjára, az Aszfaltdzsungelre volt a legbüszkébb, mivel ez indította be az álomgyári karrierjét. A színésznő másik nagy kedvence pedig az 1952-es Ne is kopogtass! volt: ezt tartotta az első fontos drámai szerepének.

 

10. Keir Dullea HAL 9000-ről őriz szép emlékeket

Keir Dullea alighanem akkor is örökre bevonult volna a filmtörténelembe, ha semmit sem forgat le a 2001 - Űrodüsszeián kívül. Stanley Kubrick máig kultikus népszerűségnek örvendő sci-fijében ő alakította Dr. David Bowmant, a tudóst, akinek egy kutatóexpedíció során halálos ellensége lesz a legénység és az űrhajó biztonságát megvédeni hivatott fedélzeti számítógép, HAL 9000. A 84 éves színész kedvenc jelenete természetesen a mesterséges intelligencia deaktiválásáért folytatott, kétségbeesett harc – teljesen igaza van, ma is fullasztóan erős képsor!