10 dolog, amit talán nem tudtál a Hairről

December 1-jén ünnepli 70. születésnapját Treat Williams, aki a Hair főszerepével vonult be a halhatatlanok közé.

1. Az 1979-es film az 1968-ban bemutatott Broadway-musical adaptációja. Elég sok különbség van az eredeti darabhoz képest: a sztori és a karakterek nem követik pontosan a színpadi változatét, ahogy a dalok sorrendje sem azonos.

2. A 3-5-0-0 és a Let the Sunshine In című dalok jeleneteit a washingtoni Lincoln Memorialnál forgatták, több mint 20 ezer statisztával. A New York-i Central Parkban készült felvételek során pedig mintegy tízezren jelentek meg a Colored Spade, az Ain't Got No és az Aquarius forgatásához.

3. Milos Forman 1967-ben New Yorkban részt vett a Hair első off-Broadway előadásán. Az előadás után a színfalak mögött elmondta a musical alkotóinak, James Radónak, Gerome Ragninak és Galt MacDermotnak, hogy érdekli a színpadi musical filmváltozatának elkészítése, és megkérte őket, hogy fontolják meg, hadd rendezhesse meg. 



4. Ennek ellenére a hetvenes évek elején a filmváltozat megrendezését George Lucasnak ajánlották fel, de ő akkoriban az American Graffitivel volt elfoglalva, amit 1973-ban mutattak be.

5. A White Boys/Black Boys című dalt az eredeti színpadi változatban Diane Keaton énekelte, de a film forgatása idején már A-listás sztár volt, azaz túl nagy név ahhoz, hogy egy ilyan kis szerepet játsszon. 

6. Forman állítólag színpadra akarta állítani a Hairt Prágában, amikor 1968-ban a szovjetek bevonultak Csehszlovákiába.

7. A musical alkotói elégedetlenek voltak a végül Forman által megvalósított filmadaptációval, mondván, nem sikerült megragadnia a Hair lényegét, mivel szerintük a rendező alkotása a hippiket afféle aberráltaknak ábrázolja, akiknek semmi közük a békemozgalomhoz. Kijelentették, hogy az 1979-es változatnak néhány dalon, a szereplők nevén és a címen kívül nem sok köze van a művükhöz, szóra sem érdemes, és a Hair filmverziója még nem készült el.



8. Habár a nézők és a kritikusok meglehetősen szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a hatvanas évekbeli hippimozgalom bemutatásának van-e egyáltalán helye a vásznon, voltak azért pozitív visszajelzések is. Rogert Ebert egyenesen imádta a filmet, ami teljesen beszippantotta, és kijelentette, hogy a Hair feltámasztotta a musicalt, és utat nyitott a műfaj modern darabjai előtt.

9. Milos Forman rendező a film akkori gyenge kritikai fogadtatását és szerény bevételét (11 millió dolláros költségvetése mellett csupán 15 milliót hozott az amerikai mozikban) így indokolta: „Túl korai a nosztalgiához, túl késő az aktualitáshoz.” Bölcs szavak!

10. 1980-ban ez volt a legnézettebb film a magyar mozikban.

(Forrás: IMDb)

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.