10 dolog, amit nem tudtál a Rosemary gyermekéről

1968. június 12-én volt minden szülős horrorok ősének, Roman Polanski egyik klasszikusának a premierje. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet a filmről.

1. Mia Farrow beszámolója alapján az a jelenet, amelyben az általa alakított címszereplő szembesétál a forgalommal, teljesen spontán módon valóban megvalósult, nem pedig megrendezett jelenet volt, beavatott autósokkal. A színésznőt Roman Polanski rendező biztatta fel, aki szerint úgysem fog senki elütni egy terhes nőt. A jelenetet végül úgy vették fel, hogy az autók közé valóban besétáló Farrow-t maga Polanski követte egy kézikamerával, mivel a stábból rajta kívül senki sem volt hajlandó vállalni a feladatot.

2. Egy másik jelenet kedvéért pedig Mia Farrow valóban megette a nyers májat, annak ellenére, hogy „civilben” vegetáriánus volt.

3. Robert Evans producer először Jack Nicholsont javasolta a férj szerepére, és Polanski találkozott is a színésszel, de úgy érezte, hiába tehetséges, van egy kis ördögi kisugárzása, ezért nem válogatta be, mert neki ártatlanabb külsőre volt szüksége, hogy nagyobb legyen a meglepetés – így lett Guy szerepe végül John Cassavetesé.

4. A közös munka azonban Polanski és Cassavetes között nem alakult épp a legjobban. A maximalista rendező minden jelenetet gondosan felépített, a színész azonban (aki amúgy maga is rendezett) jobb szeretett volna improvizálni. Az eltérő munkamódszerekből származó feszültség odáig fajult, hogy a direktor egy interjúban azt vallotta, rohadt idegesítő volt Cassavetesszel dolgozni (szó szerint a lefordíthatatlan „pain in the ass” kifejezést használta).

5. Polanski viszont a producernek, William Castle-nek ment az agyára a maximalizmusával: Castle kifejezetten fájdalmas tapasztalatként élte meg, hogy olyan jeleneteken, amelyeket le lehetett volna forgatni néhány óra alatt, a rendező teljes éjszakákon át dolgozott. A direktort ezenkívül arról sem lehetett lebeszélni, hogy délben menjen ki forgatni a New York-i 5th Avenue-ra, a legnagyobb csúcsforgalomba. Azt azonban a producer sem tagadta, hogy Polanski briliáns alkotó.

6. Sógora és asszisztense, Jan Harlan szerint a Rosemary gyermeke volt Stanley Kubrick egyik kedvenc filmje.


7.
A forgatás megkezdésekor Mia Farrow még Frank Sinatra felesége volt, kapcsolatuk azonban krízisbe került, és Sinatra azt akarta, hogy Farrow ne csinálja meg a filmet, inkább próbálják megmenteni a házasságukat. A színésznő már-már ráállt a dologra, ám a már említett producer, Robert Evans rábeszélte, hogy maradjon, mert szerinte akár Oscart is nyerhet az alakításával. Farrow végül vállalta a főszerepet, Sinatra pedig állítólag a forgatásra hozta el neki a válási papírokat. A színésznő nem kapott Oscart Rosemary megformálásáért – sőt, még csak nem is jelölték.

8. A jelek szerint nemcsak nálunk dívott a „gyűjtsünk pénzt Isaura felszabadítására!”-őrület, hiszen a Rosemary gyermeke már említett producere, William Castle számos gyűlölködő levelet kapott olyan dühös nézőktől, akik amiatt átkozták, hogy segített elhozni a világra a Sátánt.

9. Guy szerepét a már említett Jack Nicholson után majdnem Burt Reynolds is megkapta, Rosemary pedig lehetett volna Patty Duke is. Utóbbi színésznő végül mégiscsak eljátszhatta a szerepet, a filmnél sokkal kevésbé ismert tévéfilmes folytatásban, az 1976-os Look What's Happened to Rosemary's Baby címűben. Szintén kevesen tudják, de a Rosemary gyermekének a folytatáson kívül készült két remake-je is: egy 2014-es minisorozat az NBC berkeiben, Zoe Saldanával Rosemary, illetve Carole Bouquet-val és Jason Isaacsszel a Castevet házaspár szerepében, továbbá egy 2016-os nem hivatalos török újra, az Alamet-i Kiyamet.


10. SPOILER! Terry halálának helyszíne mindössze pár lépésre van onnan, ahol később John Lennont lelőtték, a Dakota-ház nevű luxuslakóház bejáratánál. A film Rosemary és Guy lakásában játszódó jeleneteit pedig magában a Dakota-házban forgatták.


(via IMDb)