Tudsz mindent Michael Douglas Összeomlásáról?

Voltak, akik a film kisebbségábrázolása ellen tiltakoztak, mások „fehérellenesnek” tartották. Ami biztos: ez Michael Douglas kedvenc szerepe.

Szeptember 18-án és 20-án is vetíti az RTL+ Joel Schumacher kultfilmjét, amelyben a Douglas által alakított szürke kisember ámokfutást rendez. Összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.

  • A főszerepre Jack Nicholson, Ed Harris, Robert De Niro, Alec Baldwin, Jeff Bridges, Nick Nolte, Mel Gibson, Michael Keaton, Robin Williams, Harrison Ford, Dustin Hoffman és Al Pacino is esélyes volt.
  • Mielőtt Joel Schumacher csatlakozott volna a projekthez, Dennis Hopper neve is felmerült rendezőként.
  • Ebbe Roe Smith forgatókönyvét minden nagyobb hollywoodi stúdió visszadobta. Arnold Kopelson producer végső megoldásként már arra gondolt, hogy tévéfilmként forgatják le, amikor Joel Schumacher rendező a barátja, Michael Douglas kezébe nyomta a szkriptet. A színész épp arra készült, hogy szüntet tart, mert két filmet is leforgatott egymás után. A családjával akart több időt tölteni, de Schumacher kedvéért elolvasta a forgatókönyvet, és annyira tetszett neki, hogy azonnal elvállalta a szerepet. Miután csatlakozott a stábhoz, a producerek sokkal nagyobb büdzsét tudtak kiharcolni, Douglas pedig belement abba, hogy a szokásosnál alacsonyabb gázsit kapjon.

 

Forrás: Tv2

 

  • A Robert Duvall által alakított Lester Prendergast szerepére Gene Hackman, Walter Matthau, Sidney Poitier, Paul Newman, Jason Robards és Jack Lemmon neve is felmerült.
  • A forgatás helyszíne a kaliforniai Lynwood volt, és már javában tartottak a munkálatok, amikor elkezdődött az 1992-es Los Angeles-i zavargás (április 29.-május 4.). Április 30-án már nem tudtak a helyszínen forgatni, helyette a stáb stúdióba vonult. Május 4-én kérvényezték, hogy visszatérhessenek Pasadenába, de elsőre még nem kaptak zöld utat, emiatt csak késve tudták folytatni a munkát. Az elszabadult indulatok miatti feszültség érződik is a filmben.
  • A történet szerint Bill Fosterre késő 30-as. Michael Douglas a forgatás idején valójában már 48 volt.
  • A nyitójelenet, amelyben Foster egy közlekedési dugóban vesztegel, egyértelmű tisztelgés Federico Fellini 8 és féljének híres nyitánya előtt. A jelenetet egy napig tartott felvenni.
  • Foster megrepedt szemüveglencséje utalás az 1971-es Szalmakutyákra, amelyben Dustin Hoffman karaktere szenved hasonló balesetet, amikor meg akarják lincselni a helyiek.
  • Schumacher rendező ötlete volt Michael Douglas katonás, felnyírt frizurája. Egyrészt a szemüveggel együtt szinte felismerhetetlenné tette a színészt, másrészt jelzi a karakter régimódiságát és „szögletességét”.
  • A popkultúrát is megihlette a film, az Iron Maiden Man on the Edge című dala, illetve a Foo Fighters klipje, a Walk című számukhoz is az Összeomlás történetét és képsorait idézi meg.

 

 

  • Foster a film elején fehér inget, nyakkendőt és fekete nadrágot visel, a fináléra viszont már tetőtől talpig feketében van, ami a mentális állapota metaforájaként is értelmezhető.
  • Szintén metaforaként szolgál Foster két táskája. Az aktatáska szimbolizálja a személyisége felelősségtudóbb, konformista oldalát, míg a fegyverekkel teli sporttáska jelképezi a káosz és az erőszak megjelenését az életében. És amikor úgy dönt, hogy megválik az egyik táskától, akkor az aktatáskának, vagyis a régi életének mond búcsút.
  • A premier előtt egy héttel Ebbe Roe Smith forgatókönyvíró elmondta, hogy mit jelent számára a film. Annak ellenére, hogy komplex városi témákat érint a történet, valójában egyetlen dologról szól:
A főhős jelképezi az Egyesült Államok régi hatalmi struktúráját, amely mára archaikussá és reménytelenül elveszetté vált. Ugyanaz a választás áll mindkettő előtt: vagy adaptálódik vagy meghal.”
Forrás: Tv2

 

  • A Koreai Amerikaiak Koalíciója tiltakozott a film kisebbségábrázolása, de leginkább a dél-koreai zöldséges karaktere miatt. A bojkottal való fenyegetőzésnek meg is lett a hatása: az Összeomlást betiltották Dél-Koreában. Voltak ugyanakkor olyan korabeli nézők is, akik „fehérellenesnek” tartották a filmet.
  • Michael Douglasnek az összes szerepe közül ez a kedvence, sőt, a bemutató idején apja, Kirk Douglas is a fia legjobb alakításának tartotta Foster karakterét.
  • Sir-Mix-A-Lot’s rapper ma már kultikusnak számító Baby Got Back című számát országszerte felfújható, fenékformájú gumikkal reklámozták 1992 áprilisában. Az egyik ilyen gumi látható az Összeomlás telefonfülkés jelenetének hátterében.
  • Foster az egyik jelenetben arról értekezik, hogy a golfpályák csak a helyet foglalják, és hogy a golf az olyan öregek sportja, akiknek nincs semmi jobb dolguk. A valóságban Douglas nagy golfrajongó.