Time magazin: itt a 100 legbefolyásosabb ember - köztük két magyar

A Time magazin minden évben nyilvánosságra hozza százas listáját, amelyen az elmúlt esztendő legbefolyásosabb, legnagyobb hatású művészeit, sportolóit, aktivistáit és vállalkozóit sorolják fel. Scarlett Johansson, Kate Winslet mellett két magyar is szerepel rajta.

Britney Spears, Scarlett Johansson és Kate Winslet, Chloe Zhao filmrendező, valamint Dolly Parton és Billie Eilish is helyet kaptak a Time impozáns százas listáján. Spears felvételének híre napokkal azután érkezett, hogy apja, Jamie Spears beadványt nyújtott be, hogy szüntesse meg a gyámsági megállapodást, amivel tizenhárom éve irányítja az énekesnő vagyonát és pénzügyeit. A férfi gyakorlatilag uralkodott az énekesnő fölött, és ez az eset felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok gyámsági rendszere megérett egy alapos felülvizsgálatra.

Spearsről és a listán elfoglalt helyéről barátja, Paris Hilton így írt: "2021-ben a #FreeBritney csatakiáltás hangosabban szólt, mint valaha... A szívünk szakadt meg, amikor Britney beszélt a fájdalmáról".

Scarlett Johansson a Disney-elleni, precedens értékű harca miatt került fel a listára: a színésznő azért perelte be a vállalatot, mert a szerződésével ellentétben a Fekete Özvegyet a mozibemutatóval egy időben a Disney+ műsortárában is elérhetővé tették, némi extra díjért, ezáltal jelentős bevételtől fosztották meg a címszereplőt. Jamie Lee Curtis így méltatta Johanssont:

"Akár lelkiismeretes bérgyilkosként, akár érzelmes színésznőként, akár - mivel épp most hozta világra második gyermekét - vad anyaként, az üzenet egyértelmű: Ne b***dj ezzel az anyamedvével". 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jamie Lee Curtis (@curtisleejamie) által megosztott bejegyzés

 

Kate Winslet eltűnik, és Mare teljes egészében, hiúság és mesterkéltség nélkül bukkan elő. Csodálatos nézni.

Chloé Zhao, az első ázsiai nő, aki A nomádok földje című filmjéért elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, "a világban a helyüket kereső emberekről szóló, éleslátó tanulmányáért" részesült elismerésben. Az Oscar-díjas Ang Lee "egy igazi művész gyöngyszemnek" nevezte Zhaót, látásmódját pedig különösen értékesnek. Miley Cyrus és Megan Thee Stallion énekesnők Dolly Parton és Billie Eilish előtt tisztelegtek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BILLIE EILISH (@billieeilish) által megosztott bejegyzés

 

Cyrus  "a legszebb álmaidnál is jobbnak" nevezte keresztanyját a country zenéhez való hozzájárulásáért, a queer közösség támogatásáért és legutóbb a Covid-19 kutatás iránti elkötelezettségéért. Megan Thee Stallion elmesélte, hogy az idei Grammy-gálán találkozott a 2021 Time 100 kitüntetettjével, Eilish-sal, és úgy érezte, hogy egy "rokon lélekre talált, aki "erős, de még mindig tanul és még mindig növekszik". "Egy olyan nő, aki kiáll önmagáért, és aki mindenhol a nők mellett áll ki."

A listán szerepelt még a Ted Lasso alkotója, Jason Sudeikis, a rapper Lil Nas X, Timbaland és Swizz Beats zenei producerek, a forgatókönyvíró Shonda Rhimes, valamint Daniel Kaluuya, Youn Yuh Jung és Steven Yeun színészek.

Sudeikis listán elfoglalt helyéről a késő esti talkshow műsorvezetője, Seth Myers azt írta, hogy a Ted Lasso, mint minden más, amit a színész csinál, "tökéletesen időzített". A sorozat legnagyobb teljesítménye - folytatta Myers - nem az írói munka és nem is a szereplőgárda, hanem Ted Lasso azon képessége, hogy "ezekben a rendkívül magányos időkben" képes örömet okozni.

A listán két magyar is helyet kapott. Egyikük a CEU kutatójaként is dolgozó Rédai Dorottya, az óriási nemzetközi visszhangot kiváltott Meseország mindenkié című könyv projektkoordinátora. "Rédai Dorottya 2004 óta a Labrisz Leszbikus Egyesület tagja, jelenleg egyik ügyvivője, a Melegség és megismerés iskolai program egyik vezetője, a Meseország mindenkié projekt koordinátora. Aktivista munkája mellett tudományos tevékenysége is jelentős, amelyet 2020-ban az Emma Goldman Snowball díjjal ismertek el. Jelenleg a Közép-európai Egyetem (CEU) Demokrácia Intézetének kutatója. Tudományos és civil érdeklődése középpontjában a nemek oktatásbeli esélyegyenlősége, a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelődése a közoktatásban, a szexuális kisebbségek helyzete az oktatásban, és a nemek közti esélyegyenlőség megteremtését elősegítő pedagógiai módszerek és tananyagok fejlesztése áll." – olvashatjuk az egyesület honlapján

2021 legnagyobb innovátorai között többek közt Elon Muskkal egy mezőnyben szerepel Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. A Nobel-díjra is esélyesnek tartott Karikót Jennifer Dounda Nobel-díjas biokémikus méltatta:

"Már nem találom a karomon azt a pontot, ahol a két oltást kaptam, de az úttörő vakcina fontossága – amely a genetikai anyag mRNS-ét használja fel a COVID-19 elleni védelemhez - nem fog eltűnni a fejemből. Ez Karikó Katalin biokémikus munkájának köszönhető, akinek az elmúlt három évtizedben végzett elhivatottsága segített abban, hogy az mRNS-vakcinák napvilágot láthassanak. Katalin – aki ma a BioNTech vezető alelnöke – akkor kezdte tanulmányozni az RNS-t, amikor azt terápiás molekulaként még nagyrészt érdektelennek tartották. Csodálom, hogy kitartóan ragaszkodott egy olyan ötlethez, amely iránt szenvedélyesen rajongott, és hogy hajlandó volt együttműködni másokkal. Kutatásai rávilágítanak a kíváncsiság által vezérelt tudomány fontosságára is, amely új technológiák alapját képezi: az mRNS potenciáljának bizonyítására tett korai erőfeszítések vezettek a Pfizer-BioNTech és a Moderna COVID-19 vakcinák kifejlesztéséhez.

Világszerte sok millió emberrel együtt hálás vagyok azért, hogy Katalin és munkatársai olyan ötleteket követtek, amelyek egy olyan új technológiához vezettek, ami a jövőben átalakíthatja a fertőző betegségek, valamint az autoimmun és egyéb betegségek vakcináit. Katalin kreativitásával, kitartásával és a világjárvány legyőzése és a jövőbeli egészségügyi veszélyek enyhítése iránti elkötelezettségével inspirál bennünket."

A Time teljes listája itt tekinthető meg.

(Forrás: Independent)