Tényleg, mi lett velük? – avagy karakterek, akik csak úgy eltűntek a film végére

Furcsa, amikor egy szereplő fontos része a történetnek, ám a film végére teljesen elfeledkeznek róla. Ennek néha nyomós oka is lehet, de akad, amikor egyszerű figyelmetlenségről van szó.

Lee Montgomery - Grindhouse: Halálbiztos (2007)

Quentin Tarantino hihetetlenül precíz rendező, nála nincsenek véletlenek, és művei egy lazán összefüggő univerzumot alkotnak -, de még nála is becsúszik néha egy kisebb kihagyás. Jelen esetben a történet második lánycsapatának egyik tagjáról feledkezett meg, elég zavarbaejtő módon. A négy barátnőből három (Zoe Bell , Rosario Dawson és Tracie Thoms) meg akar venni egy 1970 Dodge Challengert, elvinnék egy próbakörre, a tulajdonos, egy vidéki suttyó azonban ragaszkodik hozzá, hogy hagyják vele a negyedik lányt, Lee-t (Mary Elizabeth Winstead). Bár a lánynak nincs kedve a dologhoz, mégis otthagyják, sőt, búcsúzóul azt mondják a kanos pasasnak, hogy egy pornósztár. Miután a lányok belefutnak Stuntman Mike-ba (Kurt Russell), nem túl valószínű, hogy visszavinnék a leamortizált kocsit, így szegény Lee-re nem vár semmi jó – pláne úgy, hogy a suttyót játszó színész (Jonathan Loughran) volt az első Kill Bill filmben az erőszaktevő kamionos, ám sosem derül ki, mi is történt valójában.

 

Caesar Flickerman - Az éhezők viadala: Futótűz (2013)

Az Éhezők viadala telis-teli van csiricsáré, páváskodó alakokkal, már ami a versenyek szervezőit illeti, és ilyen a ceremóniamester Caesar Flickerman (Stanley Tucci) is. Flickerman egyszerre hozza a „műsorhoz” szükséges túlzó előadásmódot, giccset és a megvetést a játékosok és úgy általában a plebs iránt. Bár kifejezetten fontos karakter, akkor látjuk utoljára, amikor bejelenti Katniss (Jennifer Lawrence) halálát, ami persze nem igaz. Ezt követően a karakter teljesen eltűnik, soha nem is hallunk róla. A kérdés az, hogy a lázadók győzelmével ő is elnyeri méltó büntetését, vagy megússza az egészet? Az írónő, Suzanne Collins azt nyilatkozta, hogy Caesar a könyvek alapján túléli a felkelést, mert nem volt Snow elnök (Donald Sutherland) közvetlen bűntársa, de mint tudjuk, a filmek nem feltétlen követték azt, ami a regényekben volt.

A kiskutya – Apokalipszis most (1979)

Persze, tudjuk, hogy csak egy kiskutyáról van szó, de Francis Ford Coppola klasszikus háborús filmjében pont ez a kutya képviselte a békét és az ártatlanságot, ami ugyebár egyik karakternek sem adatik meg a későbbiekben. Csakhogy a Willard századost (Martin Sheen) küldetésére eljuttató folyami naszád legénysége által örökbe fogadott kutyus közvetlen azután eltűnik, hogy a partról rajtaütnek a hajón. Lehet, hogy elpusztult egy eltévedt golyótól vagy a vízbe ugrott, az is lehet, hogy annyira megijedt, hogy a hátralévő játékidőben nem mert előbújni, de hiánya sok néző figyelmét felkeltette az évek során. Coppola nem kifejezetten szentimentális – a filmben van egy jelenet egy vízibivaly leöléséről -, de az is lehet, hogy egyszerűen úgy találta, a blöki nem illene a hangulathoz, amikor Willard elindul végezni Kurtz ezredessel (Marlon Brando), és ebben azért van valami. Pedig pont szegény kiskutya miatt halt meg egy rakás ártatlan ember egy vietnámi csónakon…

Peggy Brandt - A maszk (1994)

Peggy "Peg" Brandt (Amy Yasbeck)  egy rámenős riporternő, aki még attól sem riad vissza, hogy egy jó sztori kedvéért szövetkezzen a város legnagyobb gengszterével, Dorian Tyrrellel (Peter Greene), és szegény Stanley Ipkiss (Jim Carrey) bukását okozza – legalábbis ideiglenesen. Csakhogy az árulás után Peggy teljesen eltűnik, ami különös, ahhoz képest, milyen fontos karakter volt – ám a DVD kiadás extráiból azért kiderül, milyen sorsot szántak neki. A frissen megszerzett maszk segítségével átváltozó Tyrell egy nyomdagépbe hajítja, és halálával szó szerint ő lesz az új sztori. A jelenetet ugyan tényleg leforgatták, de a rendező úgy érezte, hogy ez egyrészt erős túlzás, másrészt nem akarta kizárni a lehetőséget, hogy visszahozza Peggyt a folytatásra.

A többi briganty - Becstelen Brigantyk (2009)

És megint Quentin Tarantino, és megint egy hiányzó szereplő, vagyis négy hiányzó szereplő. Vagyis nem jön ki a matek a nácivadász zsidó kommandó tagjaival. Azt tudjuk, hogy a legvégén Aldo Raine hadnagy (Brad Pitt) Utivich szakaszvezető (B. J. Novak) még életben van, hiszen ők kötnek szövetséget Hans Landával. Azt is tudjuk, hogy a Brigantykhoz csatlakozó német  Stiglitz és Wicki, a tolmács a kocsmai lövöldözésben vesztették életüket, Ulmer és Donowitz pedig felrobbant a párizsi mozival együtt, miután lemészárolták Hitleréket – igen, az csak kitaláció. De akkor hol van az osztag további négy tagja, Hirschberg (Samm Levine), Kagan (Paul Rust), Zimmerman (Michael Bacall) és Sakowitz (Carlos Fidel)? Ami azt illeti, fogalmunk sincs. Lehet, hogy a nácikkal való korábbi összecsapásban veszítették életüket – ami esélyes, hiszen, ahogy mondani szokás, nincs háború halott nélkül.

Nauls - A dolog (1982)

Ismét egy film, ahol nem jön ki a matek. Az űrből érkezett Dolog által megtámadott sarkkutató állomáson szinte mindenki életét veszti, vagy azért, mert megöli az idegen lény, vagy azért ölik meg, mert megfertőzte az idegen lény és a végére csak ketten maradnak a legénységből, MacReady (Kurt Russell) és Childs (Keith David), akikről tudjuk, hogy szép lassan halálra fognak fagyni, hiszen az állomásból nem maradt semmi, de még isznak egy kis whiskey-t. Csakhogy elvben volt még egy túlélő, Nauls (T.K. Carter), akit akkor láttunk utoljára, amikor a fertőzött Blair megölte Garryt, ő pedig simán elszaladt. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ő is átalakul, hatalmas csápjai lesznek – csakhogy erre már egyszerűen nem maradt pénz, John Carpenter rendező pedig azt remélte, senki sem veszi majd észre a hiányzót.

 

Joker - A sötét lovag (2008)

Kétségkívül a legfontosabb karakter és a legnagyobb hiányzó Heath Ledger Jokere Christopher Nolan Batman-trilógiájának középső darabjából, A sötét lovagból (2012) – bár éppenséggel nem EBBŐL a filmből hiányzik. Ez a Joker, hála Ledger elképesztő alakításának, minden idők talán legemlékezetesebb filmes szupergonosza lett, hogy aztán minden különösebb magyarázat nélkül eltűnjön. Annyit tudunk, hogy a film végén egy SWAT egység foglyul ejti, és feltehetőleg az Arkham elmegyógyintézet foglya lesz, de aztán semmi. Persze, nyilvánvaló a magyarázat, ismerjük a tragédiát, tudjuk, hogy Ledger öngyilkos lett, Nolan pedig (nagyon helyesen) nem akarta más színészre osztani a szerepet. A dolog inkább ott lesz kissé fura, amikor még említést sem tesznek Jokerről A sötét lovag - Felemelkedésben (2012), pedig Bane hatalomátvételével nyilván ő is kiszabadult volna Arkhamból – de senki nem tudott egy épkézláb magyarázattal előállni, mi is lett vele.