Sztárok, akik egy évben születtek a PORT.hu-val

1995 őszén indult el a PORT.hu. Ennek apropóján megnéztük, milyen hírességek születtek ugyanebben az évben.

Timothée Chalamet

A 2010-es évek Leonardo DiCapriója Manhattanben született egy művészi vénájú családban. Már egész fiatalon reklámokban tűnt fel, első komoly szerepét a Homeland című sorozatban kapta. Mozis debütálása 2014-ben volt a Nolan-féle Csillagok közöttben és Jason Reitman vígjátékában, a Férfiak, nők és gyerekekben. Az igazi áttörést a 2014-es Szólíts a neveden jelentette, amelyben 17 éves diákként bonyolódott szerelmi kapcsolatba Armie Hammer karakterével. Azóta feltűnt a Lady Birdben, a legújabb Kisasszonyok-adaptációban, a bemutatás előtt álló Dűnében, illetve az új Wes Anderson-filmben (The French Dispatch) pedig főszerepet játszik majd – és ha minden igaz, ő lesz Willy Wonka is a Wonka című előzményfilmben.

Post Malone

Az amerikai rapper, énekes, dalszerző és zenei producer összetéveszthetetlen egyénisége a popzenének. Nemcsak azért, mert különleges módon vegyíti a hip hop, az R&B,a  pop, a trap, a rap rock és a cloud rap stílusokat, de külseje miatt is, ugyanis szinte a teljes testét tetoválások borítják. 14-15 éves korában választotta a Post Malone nevet. A Post a vezetékneve, a Malone-t pedig egy „rap névgenerátor” segítségével alkotta. Három albuma jelent meg eddig, amelyekért hat alkalommal jelölték Grammyre. Újabban filmekben is feltűnik, szerepelt a Spenser az igazság nyomában című netflixes akciókomédiában, a legújabb Guy Ritchie-moziban (Egy igazán dühös ember), pedig rablót alakít, és maga Jason Statham lövi agyon.

Liu Shaolin Sándor

Az apai ágon kínai származású sportoló testvérével, Liu Shaoanggal együtt a magyar gyorskorcsolya legígéretesebb tehetségei közé tartozik. Először az úszással próbálkozott, majd a jégkoronggal és a jégtánccal, de végül a gyorskorcsolya mellett kötött ki. Tizenegy éves korában vett részt az első edzésén. Eddigi legjobb eredményeként a 2018-as téli olimpián az 5000 méteres váltó tagjaként olimpiai bajnoki címet szerzett. Magyarország a téli olimpiák történetében először nyert aranyérmet. A 2019-es Európa-bajnokságon 1500 méteren és váltóban aranyérmet, 1000 méteren és 500 méteren pedig ezüstérmet szerzett, így első magyar gyorskorcsolyázóként az összetettben is az első helyen végzett.

Haley Lu Richardson

Forrás: Getty Images

Az amerikai színésznő a Disney csatorna Shake it Up című sitcomjában kezdte a karrierjét, majd 2016-ban az Egy magányos tinédzserben kapott fontos szerepet Hailee Steinfeld oldalán. A Shyamalan-féle Széttörvében Anya Taylor-Joy-jal együtt alakította a hasadt személyiségű James McAvoy-karakter egyik áldozatát. A Columbus című szerzői filmben, illetve a Nemterhesben főszerepet kapott, a Két lépés távolság című romantikus dráma pedig a szélesebb ismertséget is meghozta neki. Van egy saját márkája is, a Hooked by Haley Lu, amely kiegészítőket gyárt.

Dua Lipa 

A londoni születésű, koszovói-albán származású énekesnő, dalszerző dolgozott pincérnőként, eladóként és modellként, de egészen fiatal korától kezdve a zenei pálya érdekelte. 14 évesen írta meg első dalát, amelyet az Óz, a csodák csodája inspirált. 2015-ben leszerződött a Warner Records kiadóval, 2017-ben pedig kiadta önmagáról elnevezett debütáló stúdióalbumát. A lemez harmadik lett a brit albumeladási listán, és kilenc kislemezt adtak ki róla. 2020-ig több mint 7 milliárdszor streamelték, ezzel a legjobban streamelt női albumnak számított a Spotify-on. Második lemeze 2020-ban jelent meg Future Nostalgia címmel. Lipa eddigi karrierje során három Grammy-díjat, három Brit Awardsot, két MTV Europe Music Awardsot, egy MTV Video Music Awardsot és egy American Music Awardsot gyűjtött be.

Megan Thee Stallion

A háromszoros Grammy-díjas rapper, énekes és dalszerző a közösségi médiára feltöltött freestyle-videóinak köszönhetően lett ismert. 2018-ban leszerződött a 300 Entertainment lemezkiadóval, és egy mixtape, illetve középlemez után 2020-ban jelent meg első stúdióalbuma, a Good News. Eddigi karrierje során több díjat is elnyert, többek között két BET Awardot, öt BET Hip Hop Awardot, két MTV Video Music Awardot, egy Billboard Women in Music Awardot és három Grammy-díjat. A 63. Grammy-díjátadón az első női hiphop előadó lett Lauryn Hill óta, aki elnyerte a Legjobb új előadó díjat. 2020-ban felkerült a Time magazin “A világ 100 legbefolyásosabb embere” listájára.

Érdekesség: fiatalon „stallion"-nek (csődörnek) hívták a magassága miatt, innen kapta művésznevét (az Egyesült Államok déli részében általában ezzel a jelzővel illetik a magasabb nőket).

Logan Paul

A 2010-es évek egyik legsikeresebb internetes személyisége, youtuber, vlogger. Már 10 évesen elkezdett videókat feltölteni a YouTube-ra. Mérnöki pályára készült, de otthagyta az egyetemet, hogy főállásban vlogoljon. Mára már több mint 22 millió követője van a YouTube-on és 5.8 milliárd megtekintése, amivel az Egyesült Államok 58. legnépszerűbb youtuberének számít. Több tévésorozatban is feltűnt már 1-1 epizódszerep erejéig. 

A botrányok sem kerülték el, a leghírhedtebb akciója 2018 januárjában volt. Az ismerőseivel Japánban tartózkodott, és eljutottak Aokigahara erdejébe, amely arról híres, hogy rengetegen követnek el ott öngyilkosságot. Az egyik videó forgatása során találtak egy holttestet, és rögzítették is a jelenetet, ami vlog formájában a YouTube-ra is felkerült. Akkora felháborodás fogadta a videót, hogy a megjelenése után pár órával Paul kénytelen volt leszedni.

Bokszolóként is kipróbálta magát. 2021 június 6-án, vasárnap, egy bemutatómeccsen minden idők egyik legjobb bokszolója,  Floyd Mayweather Jr. ellen lépett ringbe - és sikerült döntetlenre hozni a meccset, ami elég nagy bravúr.