Szomszédok és a kellemetlen szexizmus

Ma már ilyen nem mehetne le csak úgy a tévében!

Mai szemmel nézni a régi műsorokat elég merész vállalkozás, mert könnyen kínosan feszengő helyzetben találhatja magát az ember. Egyrészről mondhatja azt, hogy a látottak tök okék voltak az akkori norma szerint, viszont felteheti a kérdést, hogy de miért is volt ez akkor normális? Akkor volt minden jobb, bezzeg régen, ugye, és ma vagyunk túl érzékenyek? Vagy régen ez egy szellemi fertő volt és igazából manapság kezdünk felkapaszkodni valamilyen szinten? Ezekre nehéz válaszolni, pláne, hogy egy olyan ártatlan sorozatnál is előkerólnek ezek dolgok, mint a Szomszédok.

Nők tárgyiasítása, macsó duma - kezdő szint

Az alábbi jelenetben elsőre nem történik semmi egy kis munkahelyi terrort leszámítva, majd megérkezik a főorvos úr, aki közli, hogy kávét, cigit nem kér, de egy nőt azt el tudna fogadni. Mintha csak a nők azért léteznének, hogy a férfiak kedvére legyenek. Jó, hát ez még nem olyan vérlázító szexizmus, mert a férfi mégis miért ne vágyhatna egy nőre, ugyebár. De a főorvos úr le is adja az igényeit, és itt már aztán tényleg nem lehet a védelmére kelni az "öregnek", aki a csak a külsőségekre szorítkozik a kért nőt illetően. Egyrészt a szépség elég relatív. És ez megint az ideális női testről alkotott képzetekről. A nőnek mindig szépnek kell lennie, hogy tetszenek a férfinak, még ennek az "öregnek" is tetszenie kell, választási lehetősége nagyon nincs. 

Lakótelepi metoo - Góliát verbálisan abuzálja Julcsit

A jelenet elején még nem is látjuk, hogy a ki a nyílt színen elkövetett szexuális zaklatás elszenvedője, hisz csak Góliátot látjuk, aki ezzel a szövegelésével tökéletesen hozza a minden családi ünnepségen kellemetlenkedő, szexist viccekkel traktáló nagybácsit. Már itt is kiverhetné a biztosítékot a jelenet, a de a csúcspont a végén van, amikor Góliát megjegyzi, hogy 

eléggé rendben van a karosszéria.

Hogy micsoda? A gazdagréti Batman meg csak áll és vigyorog, pedig ez zaklatás, nyomulás, abuzálás. Julcsi kapja a kéretlen megjegyzést és a kéjsóvár nézést ettől a perverz alaktól, és egyszerűen nem tehet semmit. Kénytelen elszenvedni az egészet, sőt, még jópofiznia is kell. Ma már minimum egy here letépés járna Góliátnak egy ilyen megnyilvánulásért. 

De van itt még testkép megszégyenítés bőven: Mágenheim doktor például látványos megvizsgálja a felesége fenekét, majd közli, hogy talán elkezdhetne fogyókúrázni, és ezzel elhagyja a szobát, hogy a szomszédban békében olvashassa az 1984-et. 

De nem kell aggódni, mert Mágenheimné ebben az összeállításban ő maga mondja fel azt a leckét, amit leginkább Schobert Norbitól ismerhetünk. A Szomszédokban így alázták a terhesség után nem épp top formában lévő anyukákat:

Utálom, ha egy nő szülés után elhagyja magát, aztán csodálkozik, ha őt is elhagyják.

Ha ezekre esetleg azt mondaná valaki, hogy túlzó belemagyarázások, akkor tessék, itt egy elég egyértelmű jelenet, aminek a végén irónikus hangvételben elhangzik, hogy 

Jól van, tévedtem, mostantól szeretem a négereket.

Őőő... Ezek persze kiragadott jelenetek, lehet, hogy az adott epizódokban alaposan ki van tárgyalva az adott probléma és ezek a sértések feloldást nyernek. Ettől függetlenül elég necces nézni ezeket a jeleneteket. Kicsit beárnyékolja a rommá bálványozott és nosztalgiával megszépített sorozatot.