Hamarosan megszületik a döntés a Johnny Depp kontra Amber Heard ügyben

Az ügyvédek magyar idő szerint a május 27-i munkanap végén kezdték elmondani záróbeszédeiket. Nem volt könnyű dolguk, ahogy az esküdteknek sem lesz.

Hat hete zajlik a Johnny Depp-Amber Heard tárgyalás, amelynek során mindkét oldalról hallhattunk vádaskodást jócskán,  megcáfolt szakértőket, bohózatból beesett szakértők is elmondhatták a magukét, és már képtelenség követni az eseményeket. Annyi bizonyos, hogy Heardöt többször hazugságon kapták, de hogy mi igaz ebből az egész ronda históriából, ugyanúgy nem látszik, mint a tárgyalás kezdete előtt. Az esküdteknek bitang nehéz dolguk lesz dönteni.

Csütörtökön a tárgyalás utolsó tanújaként a színésznőt kérdezték, aki elmondta, mennyire megviselte, hogy a közvélemény ellene fordult, kigúnyolták az állítólagos szexuális erőszakot, amit Depp követett el rajta, és még halálos fenyegetéseket is kapott.

Gyötrelmes. Bárki számára megalázó lenne ezen keresztülmenni. Talán könnyű ezt elfelejteni, de én is ember vagyok. Még ha Johnny meg is ígérte, hogy megérdemlem, és meg fogja tenni, amit ígért, én nem ezt érdemlem.

A héten ismételten vallomást tett Depp továbbra is tagadta exfelesége ellene felhozott vádjait, és elég megnézni a közösségi médiát, csupán egy elenyésző kisebbség áll Heard mellett. A tárgyaláson még elemzőket is behívtak, akik Heard népszerűségének csökkenését vizsgálták, az üggyel kapcsolatos hashtagek trendjeit és gyakoriságát, továbbá az úgynevezett Q-pontszámokat, ami egy-egy híresség brandként való eladhatóságát határozza meg.


Vallomásában Heard azt mondta, hogy Depp emberek millióit vette elő, hogy kampányt folytassanak ellene. Hozzátette, hogy minden egyes nap zaklatják, megalázzák és fenyegetik.

Az emberek meg akarnak ölni, és ezt minden nap elmondják nekem. Én nem kuncogva üldögélek ebben a tárgyalóteremben. Nem nevetve, mosolyogva és gúnyos vicceket mesélve ülök itt

– utalt Depp viselkedésére, aki olykor firkálgat, édességgel kínálja jogi csapatának tagjait, beszélget velük, nevetgél.

Heard azt is elmondta, ugyan nem egy szent ő sem, és nem is próbálja magát annak beállítani, de joga van elmondani a történetét.

Amerikai emberként jogom van ahhoz, hogy beszéljek arról, ami velem történt, hogy magaménak valljam a történetemet és az igazságomat. Remélem, hogy visszakapom a hangomat. Ez minden, amit akarok.

Depp ügyvédje, Camille Vasquez (aki azóta valóságos sztárrá vált, népes rajongótáborral) a keresztkérdések során azt sugallta, hogy a tárgyalás azért volt nehéz Heard számára, mert a hazugságait többször is leleplezték a világ előtt. A színésznő mindezt tagadta, és azt vallotta, nem hazudott semmiről sem.

Vasquez azzal is megvádolta Heardöt, hogy 2016 augusztusában ő szivárogtatta ki azt a videót a TMZ-nek, amelyen Depp üvöltözik, szekrényajtókat csapkod és tárgyakon vezeti le a dühét, sőt, az ügyvédnő szerint 2016 májusában a színésznő azzal riasztotta a paparazzókat, hogy egy zúzódással az arcán fog megjelenni a Los Angeles megyei bíróságon, hogy családon belüli erőszak miatt távoltartási végzést nyújtson be. Ahogy korábban a per során tette, Heard tagadta, hogy tippet adott volna a sajtónak.

Vasquez rámutatott három olyan tanú cáfoló vallomására is, akik az elmúlt napokban jelentkeztek Depp mellett, köztük exbarátnője,

Kate Moss, aki tagadta, hogy Johnny Depp lelökte volna a lépcsőn,

ami már évtizedek óta pletyka volt – esett az eső, ő pedig megcsúszott a vizes lépcsőfokon, vallotta.

A szappanoperákat is leköröző tárgyalásnak május 27-én van az utolsó napja, e cikk írása közben épp a záróbeszédek hangzanak el.  A The Washington Post közvetítése alapján ezek történtek eddig:

Penney Azcarate bíró (aki minden tiszteletet megérdemel, ahogy kötélidegekkel viselte a tárgyalást és végig megőrizte kedvességét – bár azért el lehetett csípni olyan pillanatokat, amikor épp azon töpreng, mi a fenét keres ott egyáltalán) bejelentette, hogy a per esküdteinek nevét egy évig titkosítják, tekintettel az ügy kiemelt jelentőségére. Elmondta az esküdteknek, hogy ne mutassanak elfogultságot, használják a józan eszüket, és vegyenek figyelembe minden tanúvallomást. „Semmilyen módon nem szabad az ítéletüket szimpátiára alapozniuk” – tette hozzá.

Camille Vasquez, Johnny Depp egyik ügyvédje azzal kezdte, hogy 2016. május 27-én Heard távoltartási végzést nyújtott be Depp ellen egy Los Angeles-i bíróságon, és hat évvel később ugyanezen a napon ér véget a per. „Arra kérjük önöket, hogy adják vissza Mr. Depp életét azzal, hogy elmondják a világnak, Mr. Depp nem az a bántalmazó, akinek Ms. Heard beállította, és vonják felelősségre Ms. Heardöt a hazugságaiért.

Ami ebben a perben kockán forog, az egy férfi jó híre. Sőt, ennél is nagyobb tétje van, egy férfi élete.”

Felhozta Heard nevezetes 2018-as véleménycikkét, és azt mondta, a színésznő áldozatként mutatta be magát a világnak, a címlap pedig szexuális erőszakot említett, amivel pedig korábban soha nem vádolta Johnny Deppet. Felemlegette, hogy bár Heard jogi csapata megismételte, hogy a színésznő soha nem említette név szerint Deppet a cikkben, ő használta a „két évvel ezelőtt” kifejezést, hogy az emberek emlékezzenek „egy bántalmazott nő fotójára”. Az esküdtszéknek egy 2016-os People magazin címlapját mutatták, amelyen Heard zúzódásos arccal látható.


Vasquez aztán arról beszélt, hogy bár a #MeToo mozgalom jegyében Heard megpróbálta Deppet gonosztevőnek beállítani a cikkben,

„van egy bántalmazó ebben a tárgyalóteremben, és az nem Mr. Depp”.

Tanúk vallomására hivatkozott, akik azt mondták, látták, hogy Heard megütötte Deppet, és összekarmolta, hogy ne hagyja el. Heard „soha nem gondolta volna, hogy Depp elmondja önöknek és a világnak, hogy valóban családon belüli erőszak áldozata volt” – állította a jogász, majd sorra felidézte a tanúvallomásokat, amelyek rendre ellentmondtak Heard állításainak, netán megcáfolták azokat, és hangsúlyozta, hogy bármennyire is próbálták Heard és az ügyvédei Depp nyelvhasználatát hangoztatni (számos vulgáris és egyértelmű szöveges üzenetet mutattak be), nincs olyan hangfelvétel, amelyen Depp azt mondja, hogy bántalmazta volna Heardöt, és olyan sem hallható, hogy a nő szexuális erőszakkal vádolta volna meg.

Vasquez szerint Depp 2016 májusában akarta a válást, ami feldühítette Heardöt.

Nem csak a válást akarta. Tönkre akarta tenni őt.

Emlékeztette Heardöt, hogy nincsenek orvosi látleletek az állítólagos bántalmazásokról, és ismét megkérdezte, hogy ha Heard annyira félt attól, hogy Depp berúg, betép és megveri őt, akkor miért adott neki egyszer egy gravírozott kést ajándékba. Több olyan esetet is felhozott, amelyekben Heard szerint Depp fizikailag erőszakos volt, és ezeket szembeállította azokkal az állítólagos erőszakoskodás után pár órával később készült fotókkal, amelyeken a színésznő olyan eseményeken látható, ahol nem látszanak sérülések.

Az ügyvédnő Depp levágott ujjbegyének esetét is felhozta. Depp azt mondta, hogy Heard egy vodkásüveggel dobta meg, és levágta az ujját, Heard pedig azt vallotta, hogy a „drogos” Depp levágta a saját ujját, és áthúzta őt mindenféle üvegeken, mielőtt szexuálisan bántalmazta az egyikkel. Vasquez szerint Heard nem fordult orvoshoz az állítólagos támadás után, és a színésznő volt a tényleges „szörnyeteg” abban a házban. Vasquez azt is elmondta, hogy Heard nővére, Whitney az egyetlen tanú, aki alátámasztja a színésznő verzióját. Majd az ügyvédnő ismételten hazugnak nevezte az alperest: „vagy valóban szörnyű bántalmazás áldozata, vagy egy olyan nő, aki hajlandó bármit mondani”.

Záróbeszéde befejezéseként Vasquez emlékeztette az esküdteket Depp tanúinak hosszú listájára, és kijelentette, hogy a bizonyítékok elsöprő súlya azt mutatja, hogy a Heard által feltárt bántalmazási történet nem pontos. Ehelyett, mondta,

„hamis, rágalmazó és helyrehozhatatlan kárt okozott”. 

Ezután Ben Chew, Depp másik ügyvédje (ő ül a színész mellett a tárgyaláson) folytatta. Beszélt Depp életéről, és hangsúlyozta, hogy bántalmazó családban nőtt fel – azt mondta, hogy ez kihatott Hearddel való kapcsolatára is. „58 év alatt Amber Heard előtt soha egyetlen nő sem állította, hogy Depp kezet emelt volna rá, és azóta, hogy Ms. Heard 2016. május 27-én ezt a hamis állítást tette, és megismételte, valamint a 2018-as véleménycikkben is leírta, egyetlen nő sem állt elő vele.”

Chew kitért Depp Hollywoodban jól megbecsült hírnevére is, és azt mondta, hogy sokan, akik gyerekkorukban szerették a filmjeit, most már soha nem fognak ugyanúgy tekinteni rá, mert azt hiszik, hogy megvert egy nőt, „ami a legrosszabb dolog, amit egy férfiról el lehet mondani”. Elismerte, hogy elmondása szerint Depp valóban használ drogokat és alkoholt, és arról is ismert, hogy notóriusan késik a forgatásokról. De azzal érvelt, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy számos filmszerepet elveszített. Deppet „nem Hollywood törölte, hanem Heard állításai” – mondta az ügyvéd.

A pénteki tárgyalási nap végeztével az esküdtszék elvonul, hogy döntsön, amiről hamarosan szintén beszámolunk.

(További forrás: Variety)

Címlapkép: David Livingston / Getty

Az ügyről írt korábbi cikkeinket itt listáztuk.