Nem akarsz bűnöző lenni, ha ők nyomoznak utánad - A 10 kedvenc detektívünk

Ma van a Columbo sorozat 50 éves évfordulója, illetve Agatha Christie születésének 131 éves évfordulója, így adta magát a téma. Íme a fiktív nyomozók elitje.

Ki mással kezdenénk, mint a nagy Baker street-i detektív, Mr. Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle ikonikus mesterdetektívje több tucatszor feltűnt már a vásznon és képernyőn egyaránt, Basil Rathbone-tól kezdve Robert Downey Jr. és Benedict Cumberbatch-en át Will Ferrellig sokan megformálták már a szerepet. 

Forrás: InterCom

 

Mivel Holmes egyértelműen a szakma fiktív művelőinek ikonja, következzen Columbo hadnagy. Nem számít, a gyilkos mennyire hiszi okosnak hiszi, Columbo mindig okosabb nála. Persze, szétszórtnak és kissé komikusnak tűnik, és koszlott, gyűrött a ballonkabátja egy ócskavassal jár, de mindez csak színjáték, arra szolgál, hogy a tettes hamis biztonságérzetbe ringassa magát. És amikor Columbo visszatér "még egy szóra", pillanatok alatt megsemmisíti a gonosztevőt.

 

 

Ki tudja, miért, de a Maine állambeli Cabot Cove-ban csak úgy hullanak az emberek, de szerencsére mindig kéznél van Jessica Fletcher egykori angoltarnő és írónő, hogy megoldja az aktuális gyilkosságot. A  Gyilkos sorok főszereplőjét Angela Lansbury alakítása tette halhatatlanná.

 

Forrás: port

 

Philip Marlowe, Raymond Chandler ballonkabátot és fedorát viselő nyomozója a noir ikonikus alakja, a keménykötésű Los Angeles-i magándetektívek kvintesszenciája több nagy színész is eljátszotta, köztük Humphrey Bogart, Robert Mitchum és Elliott Gould. Ha csak egy Marlowe-filmet nézel meg, akkor Robert Altman verzióját válaszd!

Agatha Christie két híres nyomozója következik: Miss Marple és Hercule Poirot. Miss Marple-t Christie az anyai nagyanyjáról mintázta, és nem tervezte, hogy egész sorozatot épít a karakterre, azonban közbejött a siker, így kénytelen volt újabb és újabb bűnügyek elé állítani a törékeny vénkisasszonyt. Poirot, a különösen ápolt bajszú, elegáns belga úriember Sherlock után talán a második legismertebb és legnépszerűbb az irodalom detektívjei közt.

 

Forrás: EMI Films / Getty Images, Hulton Archive / Getty Images, Fórum Hungary

 

A következő nyomozó is világhíres bajuszt visel, amit némi mellszőrrel színesít: ő Thomas Magnum, a Ferrarin száguldozó hawaii magándetektív, a titokzatos bestselleríró, Robin Masters borkészletének lelkes fosztogatója.

 

A különcök táborát erősíti Adrian Monk, aki felesége meggyilkolása után komoly kényszerbetegségekkel küzd. Tony Shalhoub több Emmy-díjat is nyert a sorozatban nyújtott teljesítményéért.

Young adult regényhősként kezdte, majd Christine Bell megformálásában a sorozatverzióval lett népszerű Veronica Mars karaktere. Az ifjú nyomozó kezdetben még gimnazista, majd főiskolás, a helyi sheriff lánya. Veronica minden egyes epizódban önálló ügyet old meg, miközben egy összetettebb rejtély megoldásán dolgozik. A sorozat első két évadában egy-egy évadon átívelő rejtély volt, amelyet az évad első epizódjában mutattak be, és az évadzáróban oldottak meg. A harmadik évad más formátumot vett fel, és kisebb, több epizódot felölelő történetekre összpontosított.

Dick Tracy a keményöklű, elhivatott nyomozó archetípusaként létezik azóta, hogy 1931-ben bemutatkozott a képregényekben, és a stripsorozat még napjainkban is fut. Tracy néhány korai sorozatfilmben is szerepelt, de a legjobban Warren Beatty 1990-es filmadaptációjából ismerhetjük. Chester Gould ballonkabátos nyomozója azért vált olyan népszerűvé, mert mindig aktuális problémákat érintettek a bűnügyek, a rendőrök komoly nyomozati munkát végeztek, a kor legmodernebb bűnüldözési technikáit és módszereit használták, a groteszk külsejű ellenfelek pedig már önmagukban híressé váltak.

Nem minden nyomozó bravúros és ügyes, Clouseau felügyelő egészen biztosan nem az. A balesetveszélyes bűnüldöző a Rózsaszín párduc-filmekkel lett kedvenc, Peter Sellers vagy Steve Martin alakításában.

Popeye Doyle a Francia kapcsolatból örömmel áthágja a szabályokat, és mi tagadás, egyenesen rasszista. Gene Hackman azonban remekelt a szerepben, a kevéssé ismert harmadik részben maga Al Bundy, azaz Ed O'Neill alakította a kalapos nyomozót.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a Detective Comics 27. számában, 1939. májusában debütált Batman eredetileg inkább az eszével és nyomozómunkájával és csak utána az öklével tett igazságot. Feltétlenül itt a helye a listán.

Nyilván sokan kimaradtak: ti kiveel bővítenétek a névsort?

(Forrás: yardbarker.com)