Maradona, a sztár

Isten keze és lába is, Argentína büszkesége, Nápoly kedvence, Fidel Castro barátja, botrányhős – Diego Maradona igazi popsztár volt.

November 25-én, pár nappal a 60. születésnapja után meghalt Diego Maradona, minden idők egyik legjobb labdarúgója. Róla emlékezik most a fél világ, valószínűleg nem tudnánk róla olyat írni, amit nem írtak már le. Maradonát az is ismerte, aki nem foglalkozott a focival, mert egy igazi popsztár volt, aki a visszavonulása óta is figyelmet kapott hol függőségi problémái, hol egy Castro tetoválás miatt.

Maradona 1960. október 30-án született. A  Buenos Aires központjától délre fekvő Villa Fiorito nevű szegénynegyedben nőtt fel egy hat gyermekes családban. Hamar kiderült, hogy a labdarúgásnak teremtetett. Fantasztikus karriert futott be az argentin válogatottal és a klubcsapataiban – mi most itt nem soroljuk fel, hol, hány gólt szerzett, mert ezt vagy tudja az olvasó, vagy olvassa olyan tollából, aki ért is hozzá.

Miközben egyértelműen a világ egyik legjobb labdarúgója volt, közben az egyik legellentmondásosabb alakja is. Volt, hogy tettlegességig fajult egy-egy vitája újságírókkal, drogfüggő lett, ami miatt eltiltották a játéktól, és adócsalással is megvádolták. Baloldali politikusokkal rokonszenvezett, Fidel Castro és Hugo Chávez mellett Che Guevarának is nagy tisztelője volt. Sőt négy évig élt Kubában – ahol elvben a kokainfüggőségétől próbált megszabadulni – és ahogy utólag kiderült, három nőtől három gyereke is született, a korábbi házasságaiból származó 5 mellé.

Maradonát mégis szerették minden hibája, gyarlósága ellenére. Élete több filmrendezőt is megihletett.

 

Maradona - az aranykölyök, 2006

 

Az izgalmas portréfilmet a francia Jean-Christophe Rosé rendezte, és megkapta érte a legjobb dokumentfilm jelölést az Európai Filmdíjon.

 

 

Maradona – Kusturica, 2008

Forradalmár, a focista, az ember, az Isten, a családapa, a narkós, a legenda – így látta Maradonát Emir Kustrurica ebben a dokumentumfilmben, amelyben felvázolja az élő futball legenda történetét a Manu Chao és a Sex Pistols zenéjére.

 

Maradona – 2019

A belemenős, oknyomozó és nem utolsó sorban igazságfeltáró filmjeiről (Senna, Az Amy Winehouse sztori) ismert Oscar-díjas rendező, Asif Kapadia nem mindennapi portréfilmet készített, ugyanis mert megmutatni mindent. A feltörekvő tehetséget, a futballista szupersztárt, a nápolyi istent, a gengszterek barátját és végül az emberi ronccsá váló bukást.

 

Egy biztos, Maradona akkor is szerethető volt, amikor elbukott, és mindig szurkolt neki az ember, hogy sikerüljön felállnia. Maradona egész életében vitában állt a brazil klasszissal Pelével, hogy melyikük a jobb labdarúgó. Pelé most így búcsúzott tőle:

„Ez egy rendkívül szomorú hír. Elvesztettem egy nagyszerű barátomat, a világ egyik legnagyobbját. Még sok mindent tudnék mondani. Egy nap remélem, hogy együtt játsszunk majd az égi futballmezőkön.”