Laurence Fishburne 60 éves

Tudj meg néhány érdekességet a színészről, és ha megnéznéd valamelyik filmjét, mutatjuk, melyikeket streamelheted.

Gyerekként játszott az Apokalipszis mostban

Mindössze 14 éves volt, amikor Francis Ford Coppola klasszikusában eljátszotta a Mr. Clean nevű vidám katonát. Az ifjú színész életreszóló tapasztalatokat szerzett, hiszen olyan nagyságokkal szerepelhetett egy filmben, mint Martin Sheen, Robert Duvall vagy Marlon Brando, és a legendásan elhúzódó, rémálomba illő forgatást sem lehetett egyszerű elfelejteni.

 

Freddy Krueger vele is végzett

Az Apokalipszis most után Coppola két további filmjében is feltűnt (Rablóhal, Gengszterek klubja) és Steven Spielberg Bíborszínében is láthattuk. A presztízsszerepek mellett az 1991-es nagy áttörést jelentő Fekete vidék előtt azonban más miatt emlékezetes filmek is be-becsúsztak, például a Rémálom az Elm utcában harmadik része, a Bosszúvágy 2., vagy a Vörös zsaru.

Pee-Wee Hermann nagy szerepet játszott a karrierjében

Mi magyar nézők leginkább Tim Burton első filmjéből ismerhetjük  Pee-Wee Hermannt, de az Egyesült Államokban nyolcvanas évek végén népszerű gyerekműsort sugároztak a végtelenül infantilis karakter főszereplésével. Fishburne 18 epizódban tűnt fel mint Curtis cowboy, megannyi báb, többek között egy beszélő tehén társaságában. Egy bizonyos John Singleton nevű biztonsági őr írt egy forgatókönyvet, és kíváncsi volt Paul Reubens (Pee-Wee) véleményére. Minden nap nyaggatta a színészt, de az folyton lerázta, hogy még nem volt ideje elolvasni. Fishburne összebarátkozott Singletonnal, így történt meg, hogy amikor az ifjú író-rendező lehetőséget kapott, hogy megfilmesítse azt a bizonyos Fekete vidék című forgatókönyvet, fontos szerepet adott Fishburne-nek.

 

Fekete vidék-beli fia csak pár évvel fiatalabb nála

A Fekete vidékben Furious Styles (Fishburne) és fia, Tre (Cuba Gooding Jr.) párosa teljesen reálisnak néz ki, pedig a két színész között mindössze hét év a korkülönbség. Fishburne az idősebb.

 

Ő volt az első fekete színész, aki nagyszabású filmben először játszotta el Othellót

1995-ben Fishburne történelmet írt, amikor eljátszotta Kenneth Branagh Shakespeare-adaptációjában Othellót, a velencei mórt. Ez volt az első alkalom, hogy nagyszabású filmben fekete színész játszotta el az egyébként fekete karaktert, a korábbi neves feldolgozások címszereplői Orson Welles és Laurence Olivier voltak, sminkben, utóbbi arcát teljesen feketére mázolták.

 

Megmentette Emilio Estevez életét

Az Apokalipszis most forgatása során történt, hogy a még gyerek Estevez meglátogatta apját, Martin Sheent a Fülöp-szigeteken, és csaknem belefulladt egy tóba. A kamasz Fishburne jelen volt, és menten kimentette a srácot a vízből. Sheen csak évtizedekkel később tudta meg, hogy mi történt:

"Azonnal felpattantam volna, megölelgettem és megcsókolgattam volna, hogy köszönetet mondjak neki, de fogalmam nem volt erről az egészről."

 

A Netflixen elég sok filmjét megnézhetjük:

Jimmy (Sean Penn), Dave (Tim Robbins) és Sean (Kevin Bacon) együtt nőttek fel Boston egyik munkásnegyedében. Soha semmi érdekes nem történt velük ezen a környéken mindaddig, amíg Dave élete különös fordulatot nem vett. Akkor még nem sejtették, hogy ez örökre megváltoztatja mindannyiuk életét. Huszonöt évvel később újra kereszteződnek útjaik egy titokzatos és megmagyarázhatatlan gyilkosság kapcsán.

John Wick (Keanu Reeves), a visszavonult bérgyilkos sosem nyugszik. Miután a magányos harcos New Yorkot totális csatatérré változtatta, és bosszúhadjárata során egy sereg gyilkost iktatott ki, újra ringbe száll. Wick egykori társa, egy titokzatos nemzetközi bérgyilkos szervezet irányítását akarja megkaparintani magának, így ráveszi cimboráját, hogy ismét csatasorba álljon. Wicket kötelezi az eskü, így vonakodva, de Rómába utazik, ahol a világ legveszélyesebb gyilkosaival kell szembenéznie. És a legenda egy még durvább, még brutálisabb háborúban találja magát.

John Wick (Keanu Reeves), a rémkirály, a rettegett bérgyilkos még sosem volt ennyire szorult helyzetben. A világ összes gyilkosa őt akarja, méghozzá holtan. A befolyásos nemzetközi bérgyilkos szervezet, a Felső Kör ki akarja iktatni, mivel megszegte a legfőbb szabályt: a bűnözőknek menedéket nyújtó Continentál szálloda területén gyilkolt. És ha mindez nem lenne elég, a sebesült Wickre 14 millió dolláros vérdíjat is kitűztek. A magányos harcos a hotel igazgatójától egy órányi előnyt kap. Ám, ha a száműzött státusza életbe lép, egyetlen ember sem lesz a városban, akitől segítségre számíthat. Wick békét akar. A legenda utolsó esélye, egykori bajtársa, a dögös bérgyilkos, Sofia (Halle Berry). A nő támogatásával a profi gyilkos egy mindent elsöprő véres háborúra készül…

Egy asszony rosszul lesz, miután hazatér hongkongi útjáról. Két nappal később már halott, és az orvosok nem tudják, miért. Hamarosan más embereken is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, majd kitör a globális járvány. Miközben az amerikai kutatóintézet orvosai megpróbálják megfejteni a vírus kódját, Dr. Leonora Orantes, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa a járvány forrását keresi. Az egyes országokat pedig a széthullás veszélye fenyegeti.

A kis Clark egy egyszerű farmer házaspár, Martha és Jonathan Kent gyermeke. Egy napon ráébred arra, hogy rendkívüli adottságokkal rendelkezik, és olyasmikre képes, amire egyik barátja, sőt egyetlen földi halandó sem. Ifjúvá serdülve Clark eltökéli, hogy kideríti, honnan származnak a képességei, és mi célból jött a világra, mi a küldetése. Ekkor még nem sejti, hogy múltja a csillagok közé repíti, és a sorsa az, hogy megmentse a Földet. Acélemberként az emberiség reményének szimbólumává válik.

Milyen hősre van szüksége a világnak? Gotham City védelmezője úgy érzi, hogy Metropolis megmentője már istenként tekint magára, senki és semmi nem korlátozza, így szembefordul vele. De a világ nem törődik velük, mert más kérdésekre keresi a választ: senki nem tudja, mit szeretne: mindenható védelmezőt, vagy függetlenséget. Amíg Batman és Superman az egymás ellen folytatott háborújukkal vannak elfoglalva, egy új, minden eddiginél rémisztőbb fenyegetés egyre erősebbé válik. Az emberiség még sosem volt ekkora bajban - és talán már nincs, aki segíteni tud rajta.

Főhősünk rájön, hogy kisfiának zseniális érzéke van a sakkhoz. Különböző versenyekre nevezi be, nem törődve azzal, hogy jót tesz-e ezzel a gyerek szellemi fejlődésének és a sakk iránt érzett őszinte játékszenvedélyének.

Ben, a gimnáziumi biztonsági őr az elmúlt két évet azzal töltötte, hogy megpróbálta bebizonyítani Jamesnek, az atlantai rendőrség nyomozójának, hogy érdemes a húga, Angela kegyeire, és nem csak egy mihaszna, videójáték-mániás lúzer. Amikor Bent végre felveszik a rendőrakadémiára, úgy érzi, ezzel kivívta a dörzsölt zsaru tiszteletét, és áldását kéri tőle arra, hogy elvegye feleségül Angelát. Ám a sógorjelölt James bizonyítékot akar Ben rátermettségére, ezért úgy dönt, hogy magával viszi egy napra járőrözni - és ezzel majd a frászt is ráhozza a zöldfülű rendőrpalántára. De amikor az eszelős nap végére eljutnak a város leghírhedtebb bűnözőjéig, James kénytelen belátni, hogy új társának gyorstüzelő szája legalább olyan veszélyes, mint a körülöttük süvítő golyók.

Csodálatos a jövő. Az Avalon nevű űrhajó 5259 utassal a fedélzetén 120 éven át siklik elegánsan távoli célja felé, ahol az érkezők majd új életet kezdhetnek. Addig pedig a vele utazók biztonságosan lefagyasztva alusszák kiro-álmukat, és új otthonukban frissen, fiatalon ébredhetnek fel.
Elvileg. A programba hiba csúszik, kiolvaszt két hibernációs ágyat, és két embert felébreszt. Jim (Chris Pratt) és Aurora (Jennifer Lawrence) maga sem tudja, miért és hogyan, egy hatalmas, néma űrhajó fedélzetén találja magát - és még 90 év van hátra, míg elérik úti céljukat. Olyanok, mint két hajótörött, a lakatlan szigeten. De segítségben nem is reménykedhetnek. Saját erejükből próbálják megoldani a helyzetet, ám egyre újabb nehézségekbe és rejtélyekbe ütköznek.
Ha életben akarnak maradni, meg kell érteniük, mi történt velük...

Tom Cruise alias Ethan Hunt, a szuperügynök és csapata harmadszor is visszatér a mozikba, hogy két szórakoztató órával ajándékozza meg a közönséget. A veszélyt ezúttal egy rejtélyes és rendkívül veszélyes gonosztevő jelenti, aki nem a világot fenyegeti elsősorban - hanem Hunt frissen eljegyzett, elragadóan bájos menyasszonyát. A küldetés tehát nem csak lehetetlen, de személyes is, a feltételek pedig jóval halálosabbak a megszokottnál.

Khumba, a kölyökzebra testét csak félig borítják csíkok, ezért babonás családja őt hibáztatja a szárazság miatt, ami a területüket sújtja. Khumba kiközösítve érzi magát és úgy dönt, hogy nem marad tovább csordájával. Útra indul, hogy megszerezze maradék csíkjait, annál a vízgyűjtőnél, ahol a legenda szerint az első zebra vált csíkossá. Azonban, hogy elérje célját át kell küzdenie magát a kegyetlen Phango leopárd vadászterületén. Útja során egy vadkan csapdájába esik, ahonnan Mama V, a csordáját elhagyó szabad akaratú gnú és Bradley, a ripacs strucc menti meg. Miután egy imádkozó sáska megmutatja nekik, hogy merre találhatják az ősi vízlelőhelyet, a duó csatlakozik Khumbázhoz, hogy együtt leljenek rá a biztonságot nyújtó vízre. A csapat kalandozása közben sok színes karakterrel találkozik: a zöld területet kereső vándorantilopokkal, a különleges túlélési képességekkel rendelkező bozóti nyúllal, egy csapat bolondos szirtiborzzal és a nyáját elhagyó magányos báránnyal. Khumba a különböző állatokkal való találkozások során felismeri, hogy a változatosság és sokféleség színesebbé teszi az életet és hogy valamely állat különbözősége az eddig gondolt gyengeség helyett éppen az állat erőssége is lehet.