Joss Whedon egy igazi sz*rházi?

A Firefly, a Buffy és a Bosszúállók egykor közkedvelt, magát feministának valló alkotójáról egyre-másra derülnek ki aljasságok.

Josh Whedon, a Buffy, a vámpírok réme,  a Firefly és a Dr. Horrible’s Sing-Along Blog alkotójaként afféle meg nem értett zseni volt sokáig, bevallottan feminista, rendkívül rokonszenves fickó. A Bosszúállókkal végre tisztességesen elismerték tehetségét, ám az Ultron kora kapcsán már nem ment minden simán, a Marveltől való távozása után pedig lassacskán kiderült, hogy ez az ember egészen másmilyen, mint amilyennek addig ismerni véltük. Többen is megszólaltak, hogy Whedon milyen aljasul bánt velük, akár évtizedekkel korábban is.

A minap mi is megírtuk, hogy Az Igazság Ligájának lódoktorkodása során minősíthetetlenül viselkedett, többek között megfenyegette Gal Gadotot, hogy tönkreteszi a karrierjét, ha nem teszi, amit mond neki. Whedon karrierjének annyi, amit az is jelez, hogy az HBO-n most futó viktoriánus-szuperhősös sorozat (ami főleg a Buffy-hoz és a Dollhouse-hoz hasonlóan hasonlóan karakán női hősökre fókuszál), a The Nevers alkotójaként félúton kiszállt a produkcióból.

A Vulture hosszas cikkben, időrendben elemzi Whedon alkotásaiban a női karaktereket, amiből kiderül, hogy ezek a karakterek rengeteget szenvednek, míg a férfiak nem különösebben, és már ez is más megvilágításba helyezi Whedon úgynevezett feminizmusát. Dollhouse című sorozatának alapkoncepciója már a maga idejében sokaknál kiverte a biztosítékot azzal, hogy a főszereplő nők afféle testek csupán, akikbe újabb és újabb személyiséget töltenek a megrendelő kívánalma szerint, és szexuális szolgáltatásokra is használhatják ezeket a "babákat"...

Forrás: Michael Buckner/Getty Images

 

2017-ben kiszivárgott Whedon 2006-os elvetett Wonder Woman-forgatókönyve, amelyben a címszereplő legfontosabb tulajdonsága, hogy – vonzó. Diana csak egy héj maradt, túlszexualizált megjelenését használja a világ megmentésére. Whedon a kritikák hatására elolvasta a forgatókönyvét, de nem talált benne semmi kivetnivalót.

Az év novemberében Whedon volt felesége, Kai Cole a Wrap felületére írt exférje képmutató, hamis feminizmusáról. Whedon korábban ezt írta neki: "Amikor a Buffyn dolgoztam, gyönyörű, nincstelen, agresszív fiatal nőkkel voltam körülvéve. Úgy éreztem, mintha betegség sújtana, valami olyasmi, mint a görög mítoszokban. Egy csapásra hatalmas producerré válok, a világ a lábaim előtt hever, és nem érinthetem meg." Cole megemlítette, hogy Whedonnak többször is volt titkos viszonya színésznőkkel, munkatársakkal, rajongókkal, majd ezt az író-rendező szóvivője tagadta, mondván, hogy  ezek az állítások több valótlanságot is tartalmaznak, Whedon pedig inkább nem reagált semmit sem "a felesége és a gyerekei iránti tiszteletből". 

2020 nyarán, miután Ray Fisher kitálalt Whedon Az Igazság Ligája forgatásán elkövetett viselt dolgairól, megszólalt Sophia Crawford, aki a Buffy első négy évadában Sarah Michelle Gellar kaszkadőre volt. Elmesélte, hogy Whedon ráparancsolt, hogy fejezze be szerelmi kapcsolatát Josh Pruitt kaszkadőrkoordinátorral, különben kirúgja. Majd megfenyegette mindkettejüket, hogy soha többé nem fognak sehol munkát kapni.

Whedon ezután szállt ki a The Nevers munkálataiból, a világjárványra hivatkozva. A produkció sajtóközleménye sokat mondóan szűkszavú volt: "Joss Whedonnal elváltak útjaink".

Idén januárban Ray Fisher Twitteren jelentette be, hogy nem tér vissza Cyborg szerepében a Flash mozifilmben, sőt, szakított a DC filmes univerzumával. Nem hajlandó többet dolgozni a DC Films  elnökével, Walter Hamadával, mert engedte, hogy egy olyan ember, mint Whedon, szabadon garázdálkodhasson Az Igazság Ligájának újraforgatásán.

Egy hónapra rá a Buffy egykori szereplője, Charisma Carpenter osztotta meg mindazt, milyen megaláztatást kellett elviselnie Whedontól. A színésznő terhes volt, és a férfi lekövérezte, megfenyegette, hogy kirúgja, sőt, affelől érdeklődött, hogy meg akarja-e tartani a gyereket.

 

Carpenter egykori színész kollégái kiálltak mellette, és megerősítették Whedon viselkedését. A Buffy húgát játszó Michelle Trachtenberg 14 évesen került a sorozatba, és a forgatáson direkt figyeltek arra, hogy Whedon soha nem tartózkodhatott vele kettesben – mert ismerték a férfit.

 

A Buffy egyik írója, Jose Molina is elmesélte a magáét: Whedon viccesnek találta, ha kegyetlenkedhetett a nőkkel. Szívesen dicsekedett azzal, hogy az egyik női írót kétszer is sikerült megríkatnia. Whedon nem reagált, ahogy a többi vádra sem.

(Forrás: Vulture)