Igaz történet alapján készült filmek - némi szépséghibával

Mi, egyszeri nézők szeretjük az igaz történeteken alapuló filmeket, és odavagyunk a happy endért, amit a filmesek boldogan meg is adnak nekünk - néha elhallgatva a kellemetlen részleteket.

Erin Brockovich – Zűrös természet (2000)

Az állástalan, háromgyerekes Erin (Julia Roberts) végső elkeseredésében egy ügyvéd irodájában talál munkát, ahol egy nap ráakad néhány, a telekkönyvi iratok közé keveredett orvosi leletre. Nem érti az összefüggéseket, ezért nyomozni kezd. Hamarosan hihetetlen következtetésekre jut: egy cégóriás gátlástalanul szennyezi a kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Erin elhatározza: kiszedi a cégből az USA történetének pereskedés útján kifizethető legnagyobb kártérítését. És tényleg, Hinkley érintett lakóinak a bíróság 1996-ban 333 millió dolláros kártérítést ítélt meg. Igaz, ennek kifizetését a cég egészen 2008-ig húzta el, a szennyezést viszont nem szüntették meg, sőt, a vegyszer kimutatható aránya annyival nőtt, hogy mára gyakorlatilag mindenki elköltözött onnan.

Emlékezz a titánokra! (2000)

kiváló amerikai futballedző hírében álló fekete tanárember. 1971-ben a virginiai Alexandria városában megkezdik a faji elkülönítés felszámolását, amelynek jegyében összevonnak két iskolát. Az amúgy is meglévő feszültségeket tetézik Herman Boone (Denzel Washington) kinevezésével az egységes csapat élére. A fehér fiúk korábban sorra nyerték a meccseket, nehezen fogadják el a színes bőrű edző utasításait. Az edzőtáborok eleinte botrányos verekedésektől hangosak, de a srácok lassan rájönnek, hogy az egymás elleni gyűlölet felesleges. Jól szerepelnek a bajnokságban, de a legfontosabb meccs előtt a kapitány autóbalesetet szenved. Mindez felemelő történet, mind a sport, mind az emberjogi küzdelem terén, csakhogy Boone edzőt pár évre rá kirúgták, mert mind verbálisan, mind fizikailag bántalmazta a sportolókat, akik aztán egy emberként fogtak össze ellene.

A bal lábam (1989)

Christy Brownt még saját szülei is gyógyíthatatlannak, mozgássérültnek és gyengeelméjűnek tartják. Egy szép napon azonban a családnak rá kell döbbennie, hogy Christy nemcsak ért, érez, de gondolkodik és iszonyú elszántsággal küzd szerettei elismeréséért. Segítségükkel emberfeletti harcot vív azért, hogy teljes értékű embernek tarthassák – ehhez pedig egyetlen eszköze van, a még mozgásképes bal lába. Festő lesz, rátalál a sikerre és végül a boldogságra is, amikor elveszi ápolónőjét, Mary Carrt. Daniel Day-Lewis (itt is) annyira eltökélt volt, hogy a forgatás időtartama alatt fel sem kelt a tolószékből a hiteles alakítás miatt, kapott is érte egy vitathatatlan Oscart. Az azonban kimaradt a filmből, hogy a házasság messze nem volt boldog, Mary alkoholista volt és állítólag prostituált is, akinek rengeteg ügyfele volt, de ami még rosszabb, gyakran verte nagyrészt magatehetetlen férjét, ami annak korai halálához is hozzájárult.

Mindenki szereti a bálnákat (2012)

Miután 1988-ban egy szürkebálna családot körbezár az Északi-sarkkör túl korán szilárduló jege, a környezetvédők mindent megtesznek, hogy segítsenek nekik. Össze kell hozniuk egy különleges szövetséget az eszkimó őslakosok, az olajcégek és az orosz és amerikai haditengerészet között, hogy ellentéteiket félretéve segítsenek kiszabadítani a bálnákat. Ahogy a világ figyelme a földgolyó jégsapkája felé irányul, a veszélyeztetett állatok kimenekítése a nemzetek közös ügye lesz, és pillanatnyi enyhülést hoz a hidegháborúban.  Csakhogy kizárt, hogy szegény, végsőkig kimerült bálnák, akik közül az egyik már ott elpusztult, és akiket soha többet nem láttak újra, túlélték a megpróbáltatást – a nagy neveket felvonultató filmből ugyanis nem derül ki, hogy útvonalukon további halálos jégtorlaszok várták őket.

Meggyőződés (2010)

Bár szilárd alibije van a bűntény idejére, Kenny Waterst (Sam Rockwell) 1983-ban gyilkosság vádjával letartóztatták, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A férfi húga, a kétgyermekes anya Betty Ann (Hilary Swank) egyetlen pillanatig sem hitt a bátyja bűnösségében, és annak szentelte életét, hogy bebizonyítsa testvére ártatlanságát. A nő még jogi tanulmányokat is folytatott, aprólékosan megvizsgálva mindent, ami Kenny ügyével kapcsolatos. Végül birtokába került egy DNS-minta, ami aztán mindent eldöntött, és jött a happy end. Csakhogy a happy end után volt egy kevésbé boldog lezárás: pár hónapra rá a szerencsétlen férfi lezuhant egy magas falról, és szörnyet halt: a szülei házához igyekezett egy családi ebédre, és tudott egy rövidebb utat…

Kötéltánc (2015)

A francia artista, Philip Petit (Joseph Gordon-Levitt) egy fogorvosi váróban ülve, egy magazin címlapján látja meg először a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait, és akkor rögtön elhatározza: végigsétál egy, a két felhőkarcoló között kifeszített kötélen. Alaposan felkészül, a Notre Dame két tornya között, majd Sydneyben, a hatalmas kikötői híd két tartópillére között mutatja be lélegzetelállító mutatványát. 1974-ben úgy érzi, sor kerülhet a legcsodálatosabb, legveszélyesebb mutatványra, amihez a legnagyobb segítséget és az inspirációt szerelme, Annie Allix (Charlotte Le Bon) jelenti. A mutatvány sikerül, mindenki boldog, a rendőrség elengedi Petit-t, a torony tulajdonosa örökös belépőjegyet ad neki, de Robert Zemeckis filmjéből az kimaradt, hogy a kis francia már aznap ágyba vitt egy helyi rajongót, sértett kedvese pedig hazaviharzott Párizsba.

Rendíthetetlen (2014)

Az Oscar-díjas Angelina Jolie nagyszabású drámája Louis "Louie" Zamperini (Jack O'Connell) olimpikon és háborús hős hihetetlen életét követi nyomon. Louie két társával együtt túléli egy repülőgép lezuhanását a második világháborúban, és 47 napig hánykolódnak egy tutajon, majd elfogja őket a japán hadsereg. Fogolytáborba kerülnek, és az igazi megpróbáltatások csak akkor kezdődnek: Luoie olimpikonként „celeb” státuszt kap, szadista őrei mindent megtesznek, hogy megtörjék – de ő, ahogy azt a címben elspoilerezték, rendíthetetlen. A film a boldog hazaéréssel zárul, ami azért nem volt annyira boldog. A férfi a poszttraumás szindróma legdurvább jeleit mutatta, napok alatt alkoholista lett, nem tudott aludni, ha mégis, rémálmai voltak, rendszerint arról, hogy vagy őt akarják megölni, vagy ő az egykori őreit. Egyszer arra ébredt fel, hogy félig megfojtotta a feleségét, Cynthiát, akinél akkor telt be a pohár, amikor látta, ahogy Louie újszülött kislányukat rázza dühkitörésében. A párnak végül a vallás jelentette a megoldást, Billy Graham prédikátor lelkes hívei lettek.