“Hagrid nélkül nincs Roxfort” – így emlékszik a Harry Potter színésze Robbie Coltrane-re

A Draco Malfoy-t alakító Tom Felton egy esszében idézte meg Coltrane-t.

Tavaly októberben hunyt el, és március 30-án lett volna 73 éves Robbie Coltrane, aki Hagridot alakította a Harry Potter-filmekben. Ez alkalomból jutott eszébe Tom Feltonnak, Draco Malfoy megformálójának, és egy hosszabb írásban emlékezett meg róla. Megemlíti többek közt, hogy a forgatáson olyan, akkori gyerekszínészekkel játszott együtt, mint a kilencéves Emma Watson vagy a 11 éves Daniel Radcliffe. De voltak ott hatvanas-hetvenes éveikben járó színészek is, mint Maggie Smith és Richard Harris

“Egyszerű matek: vagy a gyerekekhez tartoztál, vagy a felnőttekhez. Hacsak nem Robbie Coltrane voltál. Ő valahogy egyszerre volt felnőtt és gyerek, és mindkét táborban meg tudott maradni"

– írja Felton. A tudását és a tapasztalatát értékelték és elismerték az idősebb színésztársai, de a gyerekekkel egészen más kapcsolata volt: “Mi csak gyerekek szerettünk volna lenni, huncotok és jókedvűek, és Robbie is ilyen volt. Több huncutság volt benne, mint egy Mardekárosokkal teli társalgóban.

Az esze felnőttként gondolkozott, de a szíve gyerekként vert”.

Felton azt is felidézi, miként tudott Coltrane játékosságot vinni a munkába: egy alkalommal kitalálta, hogy a szerepeik szerint mutatkozzanak be egymásnak. A jópofizás mellett persze végtelenül profi is volt, és sokat lehetett tanulni a szakmáról csak azáltal, ha az ember nézte őt munka közben. Mindeközben viszont

“olyan környezetet teremtett, ami lehetővé tette mindnyájunknak, hogy játékosak maradjunk”.
Forrás: RTL Klub

 

Arra is kitér, mi lehetett a szerepének a titka:

“Sosem vette magát túl komolyan – szerintem ez a tulajdonsága az, ami a lényegét adja. Hiszen, ha túl komolyan vette volna magát, nem lehetett volna Hagrid”.

És hozzáteszi: “Hagrid nélkül nincs Roxfort. Senki más nem tudta volna, és nem fogja tudni soha olyan jól eljátszani ezt a gyengéd óriást, mint Robbie Coltrane. A barátom, aki borzasztóan hiányzik”.


(via The Hollywood Reporter)