Filmek apák napjára

Persze, persze, "minden nap apák napja van", szokták mondani egyesek, de ma TÉNYLEG az van, bár nem akkora "durranás", mint az anyák napja. Mi ezekkel a filmekkel tisztelgünk az apák előtt, és ha végignézzük őket, már be is esteledett, lehet menni aludni.

Daniel Hillardot egyszerre több csapás is sújtja. Eddig szinkronszínészként kereste a kenyerét (bábfiguráknak kölcsönözte a hangját), de most váratlanul elveszti az állását. És ez még nem minden: felesége, Miranda is megelégeli a viselkedését, és elválik tőle. A bíróság döntése kegyetlen: Daniel elveszíti mindhárom gyerekét, bár hivatalosan hetente egyszer láthatja őket. A kétségbeesett apa úgy érzi, a heti egy alkalom neki nem elég, és őrült tervet sző: idős özvegyasszonynak adja ki magát, és Mrs. Doubtfire néven jelentkezik az álláshirdetésre, amelyben volt felesége házvezetőnőt keres. Minden színészi képességét beveti, hogy megkapja az állást. A lavina pedig elindul...

 

Peter (Tom Selleck), Michael (Steve Guttenberg) és Jack (Ted Danson), a három jóképű, befutott agglegény lába elôtt hever az egész világ. A színész Jack épp külföldi forgatásra indul, amikor egyik ismerőse arra kéri, helyezze el néhány napig az egyik csomagját, majd ha lesz ideje, küld valakit érte. Jack természetesen beleegyezik, majd rögtön el is siet a stábbal. Csak jóval később jut eszébe, hogy szóljon barátainak és lakótársainak, az építész Peternek és a grafikus Michaelnek a dologról. Milyen a véletlen, Jack egyik régi barátnője, Sylvia (Nancy Travis) is ezt az időt választotta arra, hogy a fiúk ajtaja elé rakjon egy mózeskosarat, benne szerelmük gyümölcsével, a kis Maryvel. A két férfi persze azt hiszi, erről a csomagról van szó, kellőképp fel is háborodnak, nem tudnak ugyanis mit kezdeni az isten tudja hogyan működő aprósággal. Valójában azonban egy jelentéktelennek tűnő kis tasakot kellene megőrizniük, amiben jónéhány gramm kábítószer van.

 

A Nagy Korallzátony környékén az élet tele van veszéllyel. Jól tudja ezt Pizsi, a kis bohóchal, és erre tanítja egyetlen fiát is. Ám az ifjú Némó tele van kalandvággyal. Amikor eljön az idő, és Némónak iskolába kell mennie, Pizsi idegesen kíséri el, és szorongva figyeli minden mozdulatát. Aggodalma nem alaptalan, mert Némó, dacolva intelmeivel, túlúszik a biztonságos határon, hogy megnézzen egy hajót, és egy váratlanul feltűnő búvár hirtelen elragadja. Az aggódó apa gyermeke keresésére indul a barátaival. (Elérhető az HBO GO-n.)

 

Greg Beckur fülig szerelmes barátnőjébe, Pambe, és kész rá, hogy feltegye a nagy kérdést. Amikor a lánykérést félbeszakítja egy telefon Pam húgától - aki közli, hogy férjhez megy -, Greg rájön, hogy Pamela kezéhez a lány apján, a félelmetes Jack Byrneson át vezet az út. Amikor New Yorkba utaznak Pam húgának esküvőjére, Greg úgy érzi, ez a megfelelő alkalom, hogy megkérje Pam kezét. Csakhogy minden balul üt ki, ami csak balul üthet ki. Amikor megérkeznek a szülők festői otthonába, Greget egy látszólag tökéletes családdal szembesül: szerető férj és feleség, értük rajongó fiú és két lány, valamint egy imádott macska. Ám Greg, aki a feszült helyzetekben a száraz humorhoz folyamodik, nem talál célba Jacknél, aki nyugdíjas műkertész... és tekintélyt parancsoló figura. Szerinte senki nem méltó, nem elég jó elsőszülött lányának, Pamnek, és a tények, melyek szerint Greg macskagyűlölő, ápolóként dolgozik és vezetékneve (Beckur) sem éppen szokványos, egyáltalán nem javítanak a helyzeten... Bár Greg összetöri magát, hogy jó benyomást keltsen, a hétvégéje azzal kezdődik, hogy csomagja elveszik a reptéren, és ettől kezdve egyik hajmeresztő katasztrófa a másikat követi. (A Vejedre ütökkel együtt elérhető a Netflixen.)

 

Will Ferrell egy galamblelkű rádiós nagyfőnököt alakít, aki nagyon szeretne felesége két gyerekének a legjobb nevelőapja lenni - de nem számít arra, hogy felbukkan a hiperlaza és élősködő vér szerinti apa, és így komoly versenyre kényszerül a gyerekek kegyeiért. (Netflix)

 

Ezúttal a Szent Grál nyomában jár Indiana Jones, a kalandos életű régészprofesszor. A legendás kehelyben fogták fel Krisztus vérét, így nem csoda, hogy a vallási fanatikusok mellett a nácik érdeklődését is felkelti. Jones egy szakértőhöz, az apjához fordul segítségért, együtt indulnak az ereklye megszerzéséért. Útjuk Velencén és a náci Németországon át a Közel-Keletre vezet, ahol a kelyhet az utolsó keresztes lovag őrzi a csapdákkal védett szentélyben. Indiana Jones és az apja a legrosszabbkor jön rá, hogy a csinos régész, Elsa Schneider ellenük dolgozik. (Netflix)

 

Minden idők legnagyobb gengszterfilmje azokat az embereket és azt a gépezetet mutatja be, ami az olasz maffiában gyökerezve a világ leghatalmasabb és legrettegettebb hatalmává vált az Egyesült Államokban. Figyelemmel követhetjük a kegyetlen, gyilkos módszereket, amivel a Corleone család feje dolgozik. Tanúi lehetünk a hihetetlen összetartásnak, az érdekek és a félelem összetartó erejének, ami ezt a világot jellemzi. Emberek sorsa, élet és halál kérdése dől el Don Vito Corleone dolgozószobájában. Egyesek védelemért fordulnak a nagyúrhoz, mások hadüzenettel érkeznek. A rivális maffia, a Tattaglia család ugyanis végső leszámolásra szólította fel a Corleonékat. És a hadüzenet után az egész város lángba borul... (HBO GO)

 

Nagyot tévednek azok, akik azt hiszik, hogy egy esküvő egyszerű és nagyszerű dolog! Az ember lánya, aki még csak nemrégen született meg, és még alig húszéves, egyszer csak azt mondja: megismertem egy fantasztikus srácot, és hozzámegyek! Természetesen a fiú szörnyű, a szülei kimondottan borzalmasak, az esküvő pedig maga a megtestesült lidércnyomás. George Banks (Steve Martin) mindössze azt szeretné tudni, hogy vajon egyedül ő, az örömapa érez-e így.

 

Bryan Mills (Liam Neeson) valaha a titkosszolgálat egyik legkiválóbb ügynöke volt, újabban sztárokat véd a rajongóktól. 17 éves lánya, Kim (Maggie Grace) az anyjával, Lenore-ral (Famke Janssen) és tehetős mostohaapjával él és épp Párizsba készül legjobb barátnőjével, Amandával, amire Bryan vonakodva bár, de áldását adja. Bár ne tette volna. Kim a párizsi reptéren megismerkedik Peterrel, majd nemsokkal később elrabolják. A lánynak még sikerül beszélnie az apjával, aki rögtön megérti, hogy mi történik.

 

Minden családnak megvan a maga fekete báránya. Tenenbauméknál azonban csak fekete bárányok vannak. Apjuk, Royal (Gene Hackman) még gyerekkorukba elszökött otthonról, azóta hitelbe él egy hotelben. Gyermekei mind zsenik voltak, és neurotikusok lettek. Chas (Ben Stiller) pénzügyi lángész, Margot (Gwyneth Paltrow) az évszázad drámaírója, Ritchie (Luke Wilson) teniszbajnok. A család azonban több ennél: a fura anya mellett még furább figurák gyülekeznek; a bogaras tudós (Bill Murray), a részeges aranyifjú (Owen Wilson) és még sokan mások veszik körül őket. Így aztán nem csoda, hogy Tenenbauméknál soha senki és semmi nem normális.

 

A 32 éves Sonny legfontosabb feladatának azt tartja, hogy olyan távolról kerülje el a felnőtt életet, amennyire csak lehetséges. Aztán a sors közbeszól, amikor a barátnője megelégeli idétlenségét, és faképnél hagyja, mire Sonny, hogy imponáljon neki, magára vállalja nősülni készülő barátjának ötéves fiát. Ám lehetetlen életmódján továbbra sem változtat, gyermeknevelési módszerei pedig enyhén szólva is meghökkentőek. Így hamarosan összecsapnak felette az óvodástársak, az idétlen gyerekdalok és az örök kialvatlanság keltette hullámok…

 

Az állatok királyának, Mufasának első fiúgyermekeként Simba a trónörökös. A dzsungel állatai tisztelettel bánnak a rettegett, de igazságos király gyermekével, így Simba életének első hónapjai gondtalanul, boldogságban telnek. De nem nézi mindenki jó szemmel a trónörökös érkezését. Simba gonosz nagybátyja, Zordon régóta feni a fogát a király trónjára, így ármánykodásának köszönhetően a kisoroszlán száműzetésbe kényszerül, ő pedig magához ragadja a hatalmat. Simba eközben új, vicces barátokra tesz szert, veszélyes és boldog kalandok várnak rá, és amikor életerős hím oroszlánná érik, elhatározza, hogy visszaszerzi a trónt, és ő lesz az új oroszlánkirály.