Ennyi ideig kell az Idétlen időkig időjósának időcsapdában időznie

Legalábbis egy új elmélet szerint.

Foglalkoztunk már mi is azzal az égető kérdéssel, hogy szegény Philnek hány napot kellett újraélnie az Idétlen időkigben a Punxsutawne nevű pennsylvaniai kisvárosban. A rajongók korábban úgy kalkuláltak, hogy Bill Murray karaktere összesen 4576 napot, azaz 12 évet, 6 hónapot és 11 napot kellett, hogy eltöltsön az időbe ragadva.

2020 áprilisában a New York Times filmkritikusa, Manohla Dargis elárulta, hogy  Harold Ramis rendező annak idején beavatta a titokba: miközben az eredeti forgatókönyvet jegyző Danny Rubin még azt akarta, Murray figurája 10 ezer éven át szenvedjen, Ramis változtatott ezen a mozzanaton, és szerinte „csak” nagyjából bő tíz évről van szó.

A Whatculture.com-on most egy új elmélet látott napvilágot, Bill e szerint 33 évig és 350 napig volt a hurokban. Vagyis 12 395 alkalommal élte át ugyanazt a napot.

Hogyan jött ki ez a szám? Úgy okoskodtak, hogy a filmben ténylegesen 38 nap eseményei láthatóak, valamint 414 napról esik említés, a maradék 11 931 nap pedig úgy jön ki, ha számításba vesszük azt a teóriát, mi szerint legalább 10 000 óra kell ahhoz, hogy valaki szakértővé váljon egy adott témában. Phil pedig ugyebár azzal tölti az idejét, hogy zongorázni tanul, valamint szakértőjévé válik a francia költészetnek és a jégszobrászatnak, hogy lenyűgözze Andie MacDowell karakterét, Ritát.

Jobban belegondolva, három évtizedet tölteni egy időcsapdában szívmelengető vígjáték helyett inkább egy Black Mirror-epizódnak hangzik, úgyhogy akár egy horror remake-et is el tudnánk képzelni a fimből.

A groundhog day, azaz a mormota nap február 2-án van. A szokás egy pennsylvaniai holland babonából ered, miszerint ha a mormota ezen a napon előbújik az odújából, és meglátja az árnyékát, akkor visszahúzódik az odújába, és a tél még hat hétig tart; ha viszont a felhők miatt nem látja az árnyékát, akkor korán érkezik a tavasz.

Via: Indy100