Danny Mastersont nemi erőszakkal vádolják: 30 év börtönt kaphat

A Szcientológia Egyház tagja állítólag három nőt erőszakolt meg.

Az Azok a 70-es évek-show sztárját, Danny Mastersont azzal vádolták, hogy 2001 és 2003 között három nőt erőszakolt meg Hollywood Hills-i otthonában. 2003-ban két nő elleni erőszak miatt ítélték el, de a harmadik, 2001. novemberi ügyben, amiben az egykori barátnője is érintett, nem tudott ítéletet hozni az esküdtszék. Masterson akár 30 év börtönbüntetést is kaphat a két vádpont alapján. A tárgyalást augusztus 4-re tűzték ki, és

a bíró elutasította, hogy a színész szabadlábon védekezhessen.

Az egyik áldozat, akit a bíróságon Jane Doe 2-ként említettek, megkönnyebbült az ítélet hallatán, ugyanakkor megemlítette, hogy folytamban van egy polgári per, melyben Mastersont és a Szcientológia Egyházat zaklatással vádolják. Miként a tárgylás után mondta:

„Érzelmek széles skáláját élem meg – megkönnyebbülés, kimerültség, kitartás, szomorúság –, tudva, hogy bántalmazóm, Danny Masterson felelősségre vonható bűnözői magatartásáért. Ugyanakkor csalódott is vagyok, hogy nem ítélték el minden vádpontban, ám az vigaszt nyújt, hogy neki, a Szcientológia Egyháznak, és másoknak is a bíróság előtt kell felelniük gyűlöletes tetteikért.”
Forrás: Lucy Nicholson - Pool/Getty Images

 

Jane Doe 3, Masterson egykori barátnője megdöbbent, hogy a színészt nem vonták felelősségre az ellene elkövetett állítólagos erőszak miatt. Elmondta azt is, hogy bízik abban, hogy a polgárjogi bíróság igazságot tesz majd, és a három nő „rámutat, hogy a Szcientológia és más összeesküvők miként tették lehetővé Masterson szörnyű tetteit és hogyan igyekeznek eltusolni azokat.”

Mind Masterson, mind pedig a három állítólagos áldozat tagja volt a Szcientológia Egyháznak. A három már kilépett az egyházból, ami

állításuk szerint le akarta beszélni őket, hogy feljelentsék a férfit, aki kiemelt egyháztagnak számított a színészi sikereinek köszönhetően.

Ariel Anson ügyész a záróbeszédében kiemelte, hogy Masterson kihasználta az egyházon belüli szerepét: úgy erőszakolta meg a három áldozatot, hogy egyáltalán nem félt a következményektől.

„Akár egy ragadozó, a vádlott is gondosan felkutatta a prédáját. Az egyház azt tanította a tagjainak, hogy a nemi erőszak áldozatai nem áldozatok, ez a saját dolguk, és nem fordulhatnak a rendőrséghez. Mi lehetne alkalmasabb vadászterület, ha nem egy ilyen közösség?”

- érvelt Anson.

ez is érdekes lehet

Harvey Weinstein élete végéig börtönben marad

Az egykori filmmogult most 16 évre ítélték három rendbeli nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt.

Tovább

 

A védőügyvéd, Philip Cohen azzal érvelt, hogy a vád a szcientológiára hivatkozik, hogy elterelje a figyelmet a vallomásokban található ellentmondásokról. A két tárgyalás közt a legnagyobb különbség a kábítószerrel való visszaélés vádpontja volt, amit visszavontak. Az első tárgyaláson ugyanis a nők azt állították, hogy Masterson tett valamit az italukba, amitől kábultnak és gyengének érezték magukat. Anson érvelése szerint tehát nem történhetett olyan, hogy a férfi valamilyen módon félreértette a nők jelzéseit, hiszen nem is voltak jelzések, a nőknek nem volt választásuk. Később azonban ezt a vádpontot visszavonták, mivel nem volt semmilyen bizonyíték, ami alátámasztotta volna a droghasználatot.

Az ügyet 2016-ban élesztették újra, amikor a három nő találkozott, és együtt tettek feljelentést. Ekkor már a vonatkozó törvények lehetővé tették a többszörös nemi erőszak elévülési idejének meghosszabbítását.

(via Variety)