Brad Pitt is pecázik néha - a 9 legjobb halfogós film

Ma van a „menj el horgászni” nap, ezért aztán összeszedtük kedvenc halfogós filmjeinket, köztük nem egy klasszikussal. Bálnavadászos nincs köztük, mert a bálna nem hal!

Az öreg halász és a tenger (1958)

Ernest Hemingway nagy klasszikusát a természettel vívott kudarcra ítélt küzdelemről a veterán John Sturges vitte vászonra, a címbéli öreg halászt pedig a színészlegenda Spencer Tracy alakítja. A rendező a nagy hallal folytatott küzdelem bemutatásán túl kiválóan ábrázolja az emberi lélek mélységét és azt az emberben rejtőző erőt és akaratot, melynek segítségével a legyőzhetetlen akadályokon is keresztül verekszi magát - hogy aztán a diadal megszerzése után valljon kudarcot. A technikai kivitelezés ugyan ma már megmosolyogtató, hiszen jól látszik, hogy az egészet egy nagy tartályban vették fel, de Tracy elképesztő kamaradrámát nyom le.

Horgász a pácban (1958)

Fiatalkorunk kedvence, az egyik legjobb valaha készült vígjáték a jóravaló, furfangos orvhalászról, aki egy egész kisvárost lát el áruval, és akit képtelenség lebuktatni. A fergeteges események humora hagyományos helyzet- és jellemkomikumra épül, amit elsősorban Louis De Funes alakítása tesz ellenállhatatlanná. Utolérhetetlen, ahogy jellemábrázoló gesztusaival és fintoraival, burleszkbe illő mozgásával, nyűtt gúnyájában és ormótlan bakancsában csetlik-botlik. És természetesen nem ő kerül pácba, hanem a vele szemben álló, lomha észjárású, szépelgő, vidéki kispolgárok, amire a legjobb példa a teljesen ártatlanul induló városi horgászverseny. Hősünk legfőbb segítője Takarodj nevű kutyája, és már ez önmagában is elviszi a pálmát.

Tüskevár (1967)

Fekete István regényéből Fejér Tamás egy nyolc részes sorozatot készített, ami kapásból az egész ország kedvence lett, hiszen ki ne akart volna nagyvárosi gyerekként egy vadregényes tájon kiokosodni a természet és az élet dolgairól, messze a szülőktől és minden más nyűgtől? A film hőse egy kisfiú, a széltől is óvják, még az úttörőtáborba se engedik el. A nyári szünetben azonban elmehet a Kis-Balaton mellé egy rokonhoz, a pákász Matula bácsihoz (Bánhidi László), aki megismerteti őt a természet szépségeivel, és átformálja a magát immár Tutajosnak nevező srácot (Seregi Zoltán). A sikerben persze nyilván szerepe volt az olyan színészlegendáknak is, mint Zenthe Ferenc, Földi Teri, Kállai Ferenc, Kiss Manyi és Dajka Margit. Készült egy másik, modern környezetbe ültetett Tüskevár is Kovács Lajossal, de az felejthető lett.

A szomszéd nője mindig zöldebb (1993)

Az amerikai közép-nyugat egyik álmos kisvárosában, ahol az éghajlatból adódóan sokáig van tél, idejük nagy részét lékhorgászattal töltik a település nyugdíjasai. Amikor pedig nem pecáznak, akkor általában az ősidők óta gyűlölt szomszéddal packáznak. Főszereplőink, Gustafson (Jack Lemmon) és Goldman (Walter Matthau) is ilyen szomszédok, akik legszívesebben egymás látványos bosszantásával múlatják az időt. Egy szép napon a versengés azonban komolyra fordul, amikor a szemközti házba beköltözik egy csinos és korához képest igen kacér özvegyasszony, Ariel (Ann-Margret). És fegyverként előkerül néhány csonttá fagyott hal is!

Folyó szeli ketté (1992)

A Robert Redford rendezte veretes családregény nem Brad Pitt legjobb filmje, de horgásznak benne rendesen, méghozzá pisztrángra, ami nem könnyű. A századfordulón, Montana vadregényes tájain, két ifjú fivér bontogatta szárnyait. Az idősebbik, a komoly és művelt Norman (Craig Sheffer) minden vágya, hogy író legyen, míg öccse, a forrófejű Paul (Brad Pitt) inkább gyengéinek, a csinos lányoknak és a szerencsejátéknak hódol. Összeköti azonban őket az apjuktól, a vasszigorú lelkésztől (Tom Skerritt) tanult szinte misztikus szenvedély: a műlegyes horgászás az érintetlen és vad Big Blackfoot folyón, amely voltaképpen saját reményeik és félelmeik tükörképe. Ahogy maga a horgászás is egy bazi nagy metafora az életről!

Viharzóna (2000)

Billy Tyne kapitány (George Clooney) kardhalvadászatra hívja össze legénységét. Tudja, hogy az idő októberben bármikor rosszra fordulhat, de belevág a nagy zsákmány reményében. Öten követik őt: a két hősszerelmes ifjú, Bobby (Mark Wahlberg) és Bugsy (John Hawkes), a nemrégen elvált Murph (John C. Reilly), egy hallgatag jamaikai és egy ellenszenves férfi, de minden kézre szükség van. Az első kudarc után veszélyesebb vizekre merészkedik a kapitány, mert nem térhetnek vissza üres kézzel. A sikeres halászat után azonban elromlik a hajó felszerelése. Nehéz döntés előtt állnak: vagy áthajóznak a viharon, vagy várnak és elvesztik a zsákmányt. Megtörtént események alapján!

Ondine (2009)

Évezredek óta él a régi skót legenda a vízi nimfákról, akiknek gyönyörű hangjuk van, és énekükkel megbabonázzák a vízre merészkedő embereket. A történet szerint egy nimfa szerelmes lesz egy halandóba, és gyermeket szül neki. Syracuse (Colin Farrell) egyszerű halászember. Egyszer egy titokzatos, gyönyörű nő (Alicja Bachleda-Curus) gabalyodik a hálójába, aki alapjaiban változtatja meg az életét. A lánya, a betegsége miatt tolókocsiba kényszerült Annie szerint a régi legenda igaz, és a nő valójában vízi nimfa, és valóban, ha énekel, megtelnek a hálók és a homárcsapdák. Ondine és Syracuse szenvedélyesen egymásba szeretnek. Neil Jordan meséjében az a legszebb, hogy nehéz eldönteni, hogy tényleg meséről van-e szó, vagy valami egész másról.

Lazacfogás Jemenben (2011)

A boldogtalan Fred Jones (Ewan McGregor), a halászat-specialista egy nap különleges, vagy talán inkább nevetséges projekt vezetésére kap felkérést, Jemen száraz, kiapadt folyómedreiben kell meghonosítania a lazachalászatot. Az ötlet mögött egy jemeni sejk (Amr Waked) áll, aki egyben egy skóciai sportbirodalom tulajdonosa, és abban hisz, hogy a pecázás elősegíti a békét és a spirituális felemelkedést a gyilkos indulatok uralta országban. Lasse Hallström filmjéből választ kaphatunk arra a kínzó kérdésre is, hogyan függ össze a műlegyes horgászat komoly politikai lépésekkel, láthatunk nem várt hősiességet és későn érő szerelmet – meg egy csomó lazacot, amit feldolgozva nagyon szeretünk.