A szülinapos Bill Murray 10 legjobb filmje

71 éves a nagy fapofa, a mindig rezzenéstelen arcú Bill Murray, aki úgy is elképesztően vicces, hogy mindig úgy néz ki, mint aki utál az adott filmben szerepelni. Íme kedvenc filmjeink tőle.

A holtak nem halnak meg (2019)

A fapofa az egy zombiapokalipszis kellős közepén is fapofa! Jim Jarmusch nem feltétlen optimista világvége vígjátékában egy kisvárosi rendőrőrs tagjai - Bill Murray, Adam Driver és Chloë Sevigny – szembesülnek azzal, hogy a holtak előmásznak sírjaikból. A seriff és helyettese nem éppen hősként viselkednek, és egyedül a temetkezési vállalkozás új, külföldi tulaja (Tilda Swinton ) tudja, mi a dolga, de vajon képes lesz megakadályozni a város, vagy éppen a világ pusztulását? Rengeteg színes karakter sorsát követhetjük végig, kezdve a helyi Trump-hívőtől (Steve Buscemi) a barkácsbolt jól nevelt tulaján (Danny Glover) és a horror rajongó benzinkutason (Caleb Landry Jones ) át a városon átutazó hipsztercsajig (Selena Gomez), és ott van persze az erdőben élő Remete Bob (Tom Waits), aki mindent hall és mindent lát…

Az ember, aki túl keveset tudott (1997)

Wallace Ritchie (Bill Murray) öccsének meglepetést akar szerezni, így minden előzetes bejelentés nélkül betoppan Angliában élő testvéréhez, James-hez (Peter Gallagher). A fivér azonban épp nem ér rá csetlő-botló bátyjával foglalkozni, ezért befizeti egy színházi előadásra, amelyben a néző részt vehet egy teljesen valósághű krimiben. A feladat mindössze annyi, hogy egy utcai telefonfülkében válaszolni kell a játékvezető hívására, és elmenni a megadott címre. A telefon meg is szólal, de a hívás egy valódi bérgyilkos számára érkezik. Wallace mit sem sejtve elindul, hogy teljesítse a feladatot, és ezzel kezdetét veszi az őrület, amelyben fontos szerepet játszik egy orosz bűnöző (Alfred Molina) és egy gyönyörű nő (Joanne Whalley).

Szellemes karácsony (1988)

Szintén egy korai klasszikus, ezúttal Charles Dickens után szabadon. A televíziózás történetének legfiatalabb elnöke, Frank Cross (Bill Murray) gyűlöli a karácsonyt, és eltökélt szándéka, hogy az ünnep során is kizárólag csak a nézettségi mutatókat fogja figyelembe venni a program megszerkesztésekor. Mindent elkövet, hogy az elérhető legtöbb nézőt és a legtöbb pénzt facsarja ki az ünnepből. Ám a földöntúli hatalmak megelégelik Frank öntelt és érzéketlen magatartását, és három szellemet küldenek el hozzá, hogy móresre tanítsák az ifjú televízió-elnököt. Meg is tanulja a leckét!

Okostojás (1998)

A film Max Fisher (Jason Schwartzman), a Rushmore Gimnázium végzős diákjának történetét meséli el, aki minden létező szakkör, önképzőkor és más iskolai tevékenység részese a suliban. Max szeretne korengedménnyel bekerülni az Oxfordi Egyetemre, vagy ha oda nem megy, hát akkor a Harvardra, csak az a bökkenő, hogy ő az iskola egyik legrosszabb tanulója, akit éppen próbaidőre bocsátottak: még egy karó, és repül. Aztán Max beleszeret Miss Crossba (Olivia Williams), az elsősök tanárnőjébe, és elhatározza, hogy akváriumot épít a tiszteletére, ezért elmegy az iskola egyik támogatójához, Mr. Blume acélmágnáshoz (Bill Murray), hogy pénzt szerezzen tőle. Max és Blume jó barátok lesznek, de több szerencsétlen tényező is felmerül. Itt lett Murray a rendező, Wes Anderson kabalaszínésze, hogy aztán azóta is felbukkanjon annak minden filmjében.

Broken Flowers - Hervadó virágok (2005)

A megrögzött agglegényt, Dont (Bill Murray) épp lapátra tette legutóbbi barátnője, így ismét magára marad, és végiggondolja múltját. Elmélkedését azonban egy rejtélyes rózsaszín levél szakítja meg. Feladója egy névtelenségbe burkolódzó ex-szerető, aki tudatja, hogy Donnak van egy 19 éves fia, aki valószínűleg hamarosan felkeresi őt. Don rászánja magát egy országjáró körútra, hogy felvegye a fonalat elhagyott szeretői nyomán (Frances Conroy, Jessica Lange, Sharon Stone, Tilda Swinton). Váratlan látogatásai a rég nem látott, különleges nőknél azonban nemcsak számára tartogat meglepetéseket. Véletlenszerű találkozásai során zűrös múltjával találja magát szemben, de jelen sorsa is különös fordulatot vesz. Csak annyit mondunk, Murray és a rendező, Jim Jarmusch remek páros.

St. Vincent (2014)

A nemrég elvált Maggie (Melissa McCarthy) és 12 éves fia, Oliver, a háborús veterán Vincent (Bill Murray) mellé költöznek. Már a bemutatkozás sem alakul problémamentesen, de a kisfiú egyik nap kizárja magát lakásból, és kénytelen a barátságtalan szomszéd segítségét kérni, aki kénytelen beletörődni, hogy a fiúra neki kell vigyázni, amíg az anyja haza nem ér a munkából.
Mivel Vincent nyakig ül az adósságban, és szüksége van a pénzre, ezért Maggie felajánlja neki, hogy legyen Olivér bébiszittere, és vigyázzon rá minden nap az iskola után. Így aztán Olivernek alkalma nyílik megismerkedni a szerencsejátékkal, a lóversennyel, az alkohollal és a férfi barátnőjével, egy orosz prostituálttal (Naomi Watts) is. Ha furcsa hasonlattal akarunk élni, a film olyan, mint Clint Eastwood Gran Torinojának (2008) vicces verziója.

Isten nem ver Bobbal (1991)

Bob (Bill Murray) neurotikus alkat, a világ összes félelméből és bizonytalanságából tartogat valamennyit lelkében. Általában nagyon megszokja és megszereti pszichiátereit. Legutóbbi orvosa le is passzolta őt Doktor Marvinnak (Richard Dreyfuss), de nem mondta el hozzá a használati utasítás legfontosabb részét. Bob már az első terápia után nem hagyja békén orvosát, és folyamatosan hívogatja. Doktor Marvin nyári vakációra indul családjával, és ez kiváltja Bob pánikrohamait. Meg akarja találni orvosát minden áron, bárhol is fürdik éppen. Amikor végre rátalál, eleve furcsa családja nem is találja Bobot olyan betegnek - szegény doktor Marvin egyre neurotikusabb tüneteket kezd produkálni kedves betege hatására.

Elveszett jelentés (2003)

Charlotte (Scarlett Johansson), az arcátlanul fiatal, de már unatkozó feleség és Bob Harris (Bill Murray), a filmsztár útjai egy tokiói luxusszálló bárjában keresztezik egymást. A véletlen találkozásból rövidesen meglepő, titokzatos barátság szövődik a nagy korkülönbség ellenére. Charlotte és Bob együtt kószálva fedezik fel Tokiót, s a helybéliekkel való találkozások révén számos harsányan vidám élményben lesz részük. Végső soron pedig valami újat fedeznek fel: az élet lehetőségeibe vetett friss hitet, ami leírva hülyeségnek hangzik, de a film legnagyobb erénye, hogy itt mégsem az. Sofia Coppola filmjében nyújtott alakításáért Murray-t Oscarra jelölték.

Szellemirtók (1984)

Dr. Venkmant (Bill Murray), Dr. Stantzot (Dan Aykroyd) és Dr. Spenglert (Harold Ramis), a mániákus parapszichológusokat kirúgják az egyetemről, ahol eddig tanítottak és kutatásaikat végezték. Megélhetésük és Manhattan érdekében szellemirtó irodát nyitnak. Az első komoly megbízásuk nem is várat sokáig magára, a szomszédjukat és annak házát megszállták a szellemek. A baj nem jár egyedül: hőseinknek hamarosan a New Yorkban elszaporodó kóbor szellemek is feladják a leckét. Ivan Reitman vígjátéka akkora kultuszfilm lett, hogy szült egy folytatást, egy női rebootot és egy, hamarosan érkező utánlövés, a Szellemirtók – Az örökség, amit az eredeti rendező fia, Jason Reitman készített.

 

Idétlen időkig (1993)

Ismét Harold Ramis és ismét Bill Murray! Az időjós Phil önző, cinikus, szűklátókörű alak, aki utálja a világot, és pokollá teszi mások életét. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburghbe a "száműzetéséből". Ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele: úgy érzi, megismétlődik vele az előző nap, minden nyomorúságával együtt. A következő nap sem változik a helyzet, megint minden újra megismétlődik. Az Idétlen időkig nem csak az időhurkos műfajban lett alapvetés, hanem vígjátékként is, ráadásul a fél világgal megismertette az amúgy 1887 óta létező, hivatalos Mormota-napot, február 2-t, amikor egy Punxsutawney Phil nevű pennsylvaniai mormota megjósolja a tavasz eljövetelét vagy a további, tartós hideget.