A legvadabb dolgok, amik a Ragadozó forgatásán történtek

Őrült színész, dögmeleg, béna jelmez és Jean-Claude Van Damme.

Van Damme kickboxer predátorja

Sokan ismerik a históriát, hogy kezdetben nem az az afrofrizurás, csáprágós jószág volt a predátor, sokkal inkább valami óriásrovarszerűségre emlékeztetett. A fura jelmezt pedig nem más viselte, mint egy akkoriban teljesen ismeretlen, belga fiatalember, bizonyos Jean-Claude Van Damme. Általában a jól bevált "kreatív nézeteltéréssel" szokták indokolni, de több változata is létezik annak, hogy végül miért rúgták ki a produkcióból. Az egyik verzió szerint Van Damme úgy döntött, hogy ha már akciófilmet forgatnak, beveti harcművészeti tudását. Joel Silver producer annyira elkeseredett a színész improvizatív mozdulatain, hogy behívta a lakókocsijába, és igyekezett jobb belátásra téríteni. Joel Hynek, a vizuális effektek felügyelője szerint ezt mondta neki: "Abba kell hagynod a kickboxolást!

Nézd, a predátor nem kickboxol!

Van Damme azonban ragaszkodott a saját elképzeléséhez: "Ezt kell tennem, én így látom a predátort."

Silver állítólag megvonta a vállát, majd azonnal kirúgta.

 

Egy másik változat szerint azért menesztették, mert Van Damme egyszerűen túl alacsony volt, ezért hozták be a kétméteres Kevin Peter Hallt. A Ponchót játszó Richard Chaves szerint eleinte nem volt gond az ifjú kickbox-harcossal, jól kijöttek vele, de egy idő után elkezdte letépni magáról a predator-maszkot a kamerák előtt, hogy látszódjon az arca. Silver megpróbálta rávenni Chaves-t, hogy avatkozzon közbe. "Menj le hozzá, beszélj vele, és győzd meg, hogy ő az idegen, és be kell bújnia a ruhába!". Chaves megpróbálta megnyugtatni Van Damme-ot: "Mindenki tudni fogja, hogy te vagy az, Jean-Claude, mert senki sem tud úgy mozogni, mint te!". Mindent megpróbáltam, hogy meggyőzzem, de nem sikerült." Van Damme végül magán hagyta a jelmezt, de a 20th Century Fox "abszolút utálta" a felvételt. A másik probléma az volt, hogy a ruha hihetetlenül meleg volt, és Van Damme folyton elájult, olyan fullasztó volt a jelmez. Silver a történet ebben a verziójában is megfenyegette, mondván, ha még egyszer elájul, kirúgja. Van Damme hiába győzködte, hogy nem szándékosan ájult el, ez nem mentette meg az állását.

 

Sokáig nem is volt predátor jelmez, ami elkészült, az is borzalmas lett

A film felét már leforgatták, mire elkészült a predátor jelmeze. Két gúnya volt: egy a láthatatlan álcázási jelenetekhez, és egy magához a szörnyhöz. Ám amikor a stáb felnyitotta a ládát, igencsak csalódniuk kellett, mert a jelmez nem úgy festett, mint ami jól mutatna a közeliken. Beau Marks rendezőasszisztens így emlékezett a kínos felismerésre:

Úgy nézett ki, mint egy óriási piros gumicsirke. Hacsak nem vígjátékot akarsz csinálni, elég nehéz úgy használni, hogy elhidd, hogy ez a leghalálosabb, űrbéli lény, ami azért jött, hogy emberekre vadásszon, és úgy néz ki, mint egy kibaszott csirke. Nem sokkal később jött az igazi ruha, és az sem volt jobb... kész katasztrófa volt.

A gyártást hat hónapra leállították, amíg újratervezték a szörnyet – ezért is látjuk csak a film utolsó harmadában a predátort.

 

A színészek nem voltak formában

Noha a filmből ömlik a tesztoszteron, a csapatnyi muszklimiska korántsem állt a helyzet magaslatán. John McTiernan rendező a vietnámi veterán Gary Goldman szakértőt szerződtette, hogy készítse fel a színészeket. Goldman arra panaszkodott, hogy a gárda kissé puhánynak tűnik.

Őszintén szólva, ezek a srácok úgy néznek ki, mint egy rakás balerina. Nem úgy néznek ki, mint a katonák.

Amint a mexikói forgatás helyszínére ért, azonnal tesztelte a csapat állóképességét a forró dzsungelben. "Szóval elvittem őket futni. Nézegettem a srácokat, és a legtöbbjük elég nagydarab fickó volt. De a harcban, ha nem tudsz futni, akkor neked annyi. Nem számít, hogy hány centi vastag a nyakad." Goldman szerint

Schwarzenegger mindent megtett, hogy lépést tartson vele, de amikor visszaértek a szállodába, mindenki csendben elosont a szobájába.

Azt gondolta magában:

Ezeknek a fickóknak vége.
Forrás: 20th Century Fox

 

 

Shane Blacket büntetésként ölték meg elsőként

Shane Black játssza Hawkinst, de mint a Halálos fegyver íróját, azért is szerződtették, hogy a forgatás alatt csiszolgasson a forgatókönyvön. John Davis producer szerint Black nem akart dolgozni a szkripten, mert színészként akart részt venni a produkcióban.

Meg is kapta a jussát: őt ölték meg először.

 

Sonny Landham egy vadállat volt

A Sonny Landham által alakított Billy a film egyik legjobb karaktere, ő az első, aki gyanút fog, hogy valami nagyon nincs rendjén a dzsungel fái közt. A színész épp az ellentéte volt a magánakvaló, csendes, érzelmeit elrejtő szerepének, ugyanis keményen bulizott és ez bizony problémákat okozott a forgatáson.

Sonny ... őrült volt

– emlékezett vissza Beau Marks rendezőasszisztens. "Végül fel kellett fogadnunk egy testőrt, hogy megvédje a világot Sonnytól és kordában tartsa. Mert ha elkezdett inni, mindennek vége volt."

A Mac-et játszó Bill Duke elmesélte, hogy hétvégenként Landhammel együtt buliztak a helyi mexikói klubokban. Egyszer annyira elfajultak a dolgok, hogy Sonny "a parketten mászkált, és vagy megérintette, vagy megcsókolta a nők lábát."

 

Schwarzenegger odatette magát, majd lelépett megnősülni

Beau Marks nagyon fegyelmezettnek nevezte Schwarzeneggert, aki odaadásával és kemény munkájával példát mutatott az egész stábnak.

"Több sérülést szenvedtem el a Ragadozóban, mint a Conan, a barbárban" - mesélte később a színész a Cinefantastique-nek. "Leestem egy vízesés tetejéről, napokig úsztam a jéghideg vízben, és hetekig csupa sár voltam. Fagyos volt a mexikói dzsungelben... A helyszín kemény volt. Soha nem volt sík terep. Mindig dombon. Egész nap egy dombon álltunk, egyik lábunk lent, másik fent. Szörnyű volt."

Egyszer azonban mégis kivett egy rövid szabadságot, hogy feleségül vegye régi szerelmét, Maria Shrivert, a néhai John F. Kennedy unokahúgát. Egy hosszú forgatási nap után már repült is az oltár elé. A meghívott vendégek mind megérkeztek péntek reggel, az esküvői próba még aznap este volt.

Az esküvőt szombaton tartották, és a kétnapos nászút után Arnold szerdán már újra a Predatorral csatázott.

(Forrás: Slashfilm)