15 dolog, amit nem tudtál a ma 50 éves Owen Wilsonról

Hollywood legszelídebb színésze majdnem katonának ment, amikor még 28 évesen is csak futott a szerepek után. Összeszedtünk néhány érdekességet Owen Wilsonról, aki sosem állt igazán a középpontban, mégis valahogy mindenhol ott volt, és nagyszerű párost alkotott sok hollywoodi sztárral Jackie Chantől Wes Andersonig.

1. Owen Wilsont tizedikes korában kirúgták az iskolából, mert ellopta a matektanár könyvét, és abból másolta ki a válaszokat egy felmérőnél. Ezután a szülei katonai középiskolába küldték tanulni Új-Mexikóba. Innen vették fel a texasi egyetemre, ahol megismerkedett Wes Andersonnal, és ez a barátság sokáig meghatározta a pályáját.

 



2. Az egyetemen írtak közösen egy forgatókönyvet, ebből készült el később a Petárda (Bottle Rocket) című film. A könyvvel megkerestek egy ismerős forgatókönyvírót, aki beajánlotta őket egy producerhez, majd rajta keresztül jutottak el a Becéző szavak és a Rózsák háborúja produceréhez, aki íróként és forgatókönyvíróként is komoly filmeket jegyzett. Ő végül adott nekik ötmillió dollárt, hogy forgathassanak, és mentorként egyengette az útjukat.

 

3. A kritikusok jól fogadták a páros első közös filmjét, anyagilag viszont csúnyán megbukott, miután mindössze egymillió dolláros bevételt hozott. Ennek ellenére Wilson a két testvérével, Luke és Andrew Wilsonnal és Wes Andersonnal Hollywoodba költözött, ahol közösen béreltek lakást.

 

4. Eközben Owen Wilson komolyan fontolgatta, hogy beáll tengerészgyalogosnak, ha nem jön össze a filmes karrier. 28 éves volt, és titokban járt le a postaládához, nehogy a többiek észrevegyék, hogy toborzóanyagokat kap postán.

 



5. A második filmje forgatásán ismerkedett meg Ben Stillerrel. A Kábelbarátokban kapott egy kisebb szerepet, és innen már csak egy lépés volt Ben Stiller legendás és bizarr vígjátéka, a Zoolander, amiben a főszereplő fő ellenlábasát játssza. Ezt követően rengeteg filmet csináltak közösen, mostanáig összesen tizenkettőt, és mind a ketten tagjai a Frat Pack-ként emlegetett komikusgenerációnak Will Ferrell, Jack Black, Vince Vaughn és a testvére, Luke Wilson mellett.

 

 

6. Bár játszott az Armageddonban, az Anakondában és Az átok című horrorban, a hollywoodi sztárgyár akkor harapott rá igazán, amikor Jackie Chan mellett főszerepet kapott az Új csapás (Shanghai Noon) című filmben.

 

7. Azt se felejtsük el, amikor Eddie Murphy mellett lógott a levegőben a budapesti Lánchíd felett egy helikopterbe kapaszkodva az Én, a kém című filmben. Ezt a mutatványt ma este újra megcsodálhatjuk a Sony Movie Channelen.

 

 

8. A színész egyébként tavaly visszatért Budapestre, és a Borkonyha nevű étteremben evett egyet, amiről ez a szelfie tanúskodik. A hírek szerint reklámot forgatott nálunk, mégpedig a Crodino nevű híres olasz alkoholmentes ital reklámját.

 

 

9. Ezzel párhuzamosan Wes Andersonnal is folytatták a közös munkát. Owen Wilson elsősorban íróként tekintett sokáig magára, együtt írták az Okostojás (Rushmore) és a Tenenbaum, a háziátok (The Royal Tenenbaums) forgatókönyvét, és az utóbbiért Oscarra is jelölték őket 2002-ben. A díjat viszont a 77 éves Robert Altman kapta meg, akinek hat jelölés után muszáj volt adni egy Oscart a Gosford Parkért.

 

10. Sokan talán nem is emlékeznek rá, de 2007-ben kórházba került egy sikertelen öngyilkossági kísérletet követően. Ez pont akkor történt, amikor a Trópusi vihart forgatták volna, amit a barátja, Ben Stiller írt és rendezett. Végül Matthew McConaughey helyettesítette. Az okok között a bulvársajtó azt gyanította, hogy nem sokkal korábban szakított a barátnőjével Kate Hudsonnal.

 

11. Az írói vénájának köszönhetően ügyesen improvizál, és amikor hagyják, akkor beleteszi a saját ötleteit a filmekbe, amikben szerepel. Híres például arról, hogy igyekszik minél több filmjében elereszteni legalább egy elnyújtott “wow”-t.

 



12. Egyedi ismertetőjegye a törött orra, de nem szívesen beszél arról, hogyan is érte baleset ezt a testrészét. A rajongói azért biztos tudják, hogy az első törést a focipályán szenvedte el középiskolában, a második egy gimis verekedésnek köszönhető. Ahhoz képest, hogy gyakran játszik halkszavú, szelíd figurákat, állítólag a testvérével is összeverekedtek, amikor épp egy nagy megbeszélésre repültek a Petárda című film miatt. Végül kisírt szemmel és összekarmolt arccal ültek le tárgyalni, és megkapták a pénzt.

 

13. Az eddigi pályája során végig tartotta azt a furcsa, de végtelenül kedves és ártatlan karaktert, miközben nagyon sokféle filmben játszott. Az elvarázsolt Wes Anderson-filmek mellett játszott nagyköltségvetésű vígjátékokban, romantikus filmekben rabolt el szíveket, volt Woody Allen alteregója az Éjfélkor Párizsban című filmben és Jackie Chan mellett akcióhősködött. Két évvel ezelőtt röppent fel a hír, hogy Jackie Channel felveszik a fonalat, és egy harmadik közös filmre készülnek, amit már nagyon várnak a Shangai Noon-filmek rajongói. Valószínűleg Wes Anderson új filmjében is szerepelni fog, ami Franciaországban játszódik a második világháború után, és jövőre kezdik el forgatni.

 

 

14. “Texasi kisgyerekként egyáltalán nem készültem  arra , hogy színész lesz belőlem - nyilatkozta nemrég egy interjúban. - Valószínűleg átfutott az agyamon a lehetőség, de annyira távolinak és elérhetetlennek tűnt, hogy én valaha filmekben dolgozhassak, hogy igazán sosem éltem bele magam. Egyszerűen csak szerencsém volt, hogy mégis sikerült.”

 

15. A negyvenes éveiben csendben háromszoros apává vált, 2011-ben és 2014-ben is fia született, de két különböző anyától. A harmadik gyereke idén október elején született meg, egy harmadik nőtől.