10 menő filmes pap, aki megér egy misét

Ördögűzők, nyomozók és egyéb prédikátorok.

A papok a közhiedelemben rigorózus, unalmas tekintélyek, de hogy ez koránt sincs így, azt számtalan film is bizonyítja. Ők is tele vannak kételyekkel, gyarlósággal, és természetesen humoruk is van, sőt, olykor még vétkeznek is. Ennek bizonyítására 10 olyan karaktert celebrálunk, aki reverendában is iszonyat menő.

Vigyázat, spoileres tartalom, de majd meggyónjuk!

 

1. Ralph atya (Tövismadarak, 1983)

A Colleen McCullough azonos című regényéből készült sorozat egy szerelmi vívódásról szól, ami egészen a halálig tart. A katolikus pap, Ralph de Bricassart és Meggie Cleary beteljesületlen szerelemének története több mint fél évszázadot ölel fel, miközben egy 20. századi családtörténet is lepereg előttünk. Ralph atya karaktere maga volt az elérhetetlen, gyötrődő férfi, aki számtalan nő számára jelképezte a tiltott gyümölcsöt.

A szerepben: Richard Chamberlain

 

2. Damien Karras atya (Az ördögűző, 1973)

A műfajteremtő horrorfilm nem csak arról szól, miként küzdenek meg a papok a kis Regan testét megszálló démonnal, hanem arról is, miként néz szembe két egyházfi a saját démonaival. A filmtörténelem legelszántabb ördögűzője még akkor sem adja fel a harcot Pazuzuval szemben, mikor társa (Max von Sydow) már belehalt a szertartásba. Karras atya a kitartás, az önfeláldozás megtestesítője, aki nem csak a szószékről prédikálja a felebaráti szeretetet.

A szerepben: Jason Miller

 

3. Fülöp atya (Legyetek jók, ha tudtok, 1983)

Forrás: Magyar Televízió

 

Néri Szent Fülöp életéről és cselekedeteiről szóló film talán az egyik legmeghatóbb és legvidámabb alkotás a nyomorról. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy bár a főszereplő tragikus sorsú utcagyerekeket fogad be, ám az egészet átjárja a mediterrán életöröm. Pedig akad jó pár megkísértés is a sztoriban, ám ezek többségét a magyar változatból kivágták.

A szerepben: Johny Dorelli

 

4-5. Ferenc pápa és Benedek pápa (A két pápa, 2019)

Joseph Ratzinger (XVI. Benedek pápa) és Jorge Mario Bergoglio (Ferenc pápa) bensőséges beszélgetéseiből nem csak az derül ki, hogy melyikük hogyan áll a valláshoz, a hithez és a pápai felelősséghez, hanem többek közt az is, hogy Benedek pápa rajong a Rex felügyelőért, és le akar mondani. A hosszú beszélgetések végül abba torkollnak, hogy Bergoglio megmutatja Benedeknek, hogyan kell tangózni, aki végül lemond, s az előbbit Ferenc néven pápává választják. 

 

6. Andrew Kiernan atya (Stigmata, 1999)

A vallási csodákat kutató pap egy világi lány stigmáit vizsgálja, ám nincs egyszerű dolga. Egyfelől elkezd vonzódni hozzá, ami sem szakmailag, sem erkölcsileg nem túl szerencsés, másfelől a stigmákon túl egy olyan apokrif irat szövegét vési a falba a megszállt lány, ami nem igazán tünteti fel jó színben az egyházat. Kiernan atyának már rég nem arról kell döntenie, hogy valódiak-e a stigmák, hanem arról, hogy átengedi-e a Vatikánnak a lányt. Egy kis Ördögűző, egy kis Tövismadarak és kész is a Stigmata.

A szerepben: Gabriel Byrne

 

7. Bobby atya (Sleepers - Pokoli lecke, 1996)

Forrás: Tv2

 

A fiatalkorúak börtönében bántalmazott gyerekek felnőttként kinyírják az őrt, aki megerőszakolta és kínozta őket. Szemet szemért, de vajon a környék papja, Bobby atya is egyetért ezzel? Hogy ne csukják le újra a fiúkat, az egyetlen esélyük, ha az egyházfi elköveti az egyik legsúlyosabb bűnt: hazudik az érdekükben a bíróságon. Bobby atyának márpedig fontosabb a fiúk élete, mint a saját lelki üdve.

A szerepben: Robert De Niro

 

8. Brown atya (Brown atya, 2013–)

A G. K. Chesterton által megálmodott vidéki pap az elmaradhatatlan esernyőjével maga a megtestesült dedukció. A modern kor vívmányait lenézi, s úgy gondolja, a bűnözés a világunkban megjelenő gonosz következménye, így a papokra tartozik. Épp ezért Brown atya olykor a detektívmunkában is elmerül, persze nem hivatásosan, csak szép csendben, mintegy mellékesen oldja meg bűnügyeket.

A szerepben: Mark Williams

 

9. Don Matteo (Don Matteo, 2000–)

Egy újabb detektív egyházfi, aki egy olasz kisvárosban göngyölíti fel a bűnügyeket. És hogy miben más Don Matteo, mint Brown atya? Abban, hogy biciklivel jár, és Terence Hill alakítja.  A szériát valószínűleg áldás kíséri, hiszen már 22 éve fut, és több mint 250 epizód készült belőle.

A szerepben: Terence Hill

 

10. A pap (Fleabag, 2016–2019)

Forrás: Amazon Studios

 

Phoebe Waller-Bridge szatirikus sorozatában egy harmincas nő megpróbáltatásait követhetjük nyomon, nagy adag iróniával. A második évadban lép színre a név nélküli pap, aki afféle modern Ralph atya lesz: főhősünk végre megtalálja a szerelmet a személyében, ám sosem lehet övé. A pap karaktere egyszerre egy visszafogott világfi és egy fesztelen prédikátor.

A szerepben: Andrew Scott