10 kedvenc filmünk a barátság világnapjára

Van világnapja minden ökörségnek, de a barátság nagy dolog, és nem véletlen, hogy annyi film szól róla. Mindenki más listát rakna össze a gyerekkori vagy életre szóló barátságokról, mi ezeket a filmeket választottuk.

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)

A két rokonszenves csirkefogó, Butch Cassidy (Paul Newman) és Sundance kölyök (Robert Redford) a vadnyugat legnépszerűbb rablói. Egy nagyszabású vonatrablás után a kifosztott nagyvállalatok csapatot szerveznek a kézrekerítésükre. Miután üldözőik majdnem a halálba kergetik őket, a pénzzel és és a szépséges Ettával (Katharine Ross) Dél-Amerikába szöknek, ahol már hárman fosztják ki a bankokat. Mint tudjuk, a két jóbarát a vesztébe lovagol – néha biciklizik -, de addig életük legnagyobb kalandjait éleik át, és a pokolba is együtt mennek, a filmtörténet egyik legismertebb kimerevített jelenetében

Állj mellém! (1986)

Amikor híre megy, hogy eltűnt és valószínűleg meghalt egy fiú, négy jó barát útnak indul, hogy megkeressék a hullát, és bezsebeljék az ezzel járó dicsőséget – és, hogy végre történjen velük valami. Nagyjából ennyi az ötlet – az eredeti alapanyag is csak egy rövid Stephen King novella -, de a filmnek sikerült megfognia több mindent is. Például a jellegzetes kisvárosi hangulatot a megfelelő családi drámákkal, és főleg egy barátság fontos pillanatait, és azt, amikor valaki végre ki tud állni önmagáért és a barátaiért, ami valahol a felnőttkor kezdete. És Reiner ehhez megtalálta a legjobb gyerekszereplőket. A legjobb persze Wil Wheaton és Joaquin Phoenix testvére, az 1993-ban drogtúladagolásban elhunyt River Phoenix, akiről már ekkor tudni lehetett, hogy milyen istenadta tehetség. Mellettük ott van a mindig dühös Corey Feldman és a később főleg vígjátékokban játszó Jerry O'Connell, de ott volt Kiefer Sutherland is a rosszfiúként,

Thelma és Louise (1991)

Ki tudja, hogyan csinálta, de Ridley Scott tényleg tudta, hogyan viselkednek a legjobb barátnők, ha az egyik bajba kerül – vagy megismerkedik a még oly fiatal Brad Pittel. Louise (Susan Sarandon) csinos, talpraesett, kemény nő, pincérnőként dolgozik. Barátnője, Thelma (az ekkor még nagy sztárnak számító Geena Davis) viszont visszafogott és elkeseredett, belefáradt a háziasszony szerepébe. Louise rábírja Thelmát, rúgjanak ki a hámból, ruccanjanak ki a hétvégén, hogy elfelejtse a mindennapok gondjait. A két barátnő útja kellemesen indul, ám egy váratlan esemény örökre megváltoztatja az életüket. Amikor az egyik bárban megismert férfi meg akarja erőszakolni Thelmát, Louise agyonlövi a fickót. Ettől kezdve állandó menekülés az életük. Megpróbálnak átjutni Mexikóba, mielőtt a zsaruk elkapnák őket – mi már tudjuk mi a vége.

Vaklárma (1989)

Dave és Wally furcsa páros. Dave (Gene Wilder) süket és újságos, Wally (Richard Pryor) viszont vak és szerencsejátékos, valamint Dave alkalmazottja. Amikor az újságos standnál lelőnek egy bukmékert, ők lesznek az első számú gyanúsítottak. Mivel a süket Dave háttal állt az eseményeknek, a vak Wally viszont csak arról tud beszámolni, amit hallott, ketten együttesen is csak csekély információval tudnak szolgálni. Dave látott egy lábat, Wally pedig egy bizonyos parfüm illatát érzi. Kiderül, hogy az áldozatnál volt egy pénzérme, amelyet beledobott Dave borravalós dobozába, amelyet most Wally cipel magával, és amiben egy olyan mikrochip van elrejtve, amelyre sokaknak fáj a foga. Wilder és főleg Pryor pedig olyan show-t nyomnak le süketként és vakként, hogy annak nincs párja, de közben végig igazi haverok maradnak.

Dumb és Dumber - Dilibogyók (1994)

Lloyd Christmas (Jim Carrey), a Rhode Island-i sofőr a bárgyúság megtestesítője. Álmai netovábbja, hogy megtalálja a nőt, aki üres életét bearanyozná. Egyik nap szinte elakad a lélegzete, amikor megpillantja gyönyörű utasát, Mary Swansont (Lauren Holly), s rádöbben, hogy megtalálta a hőn áhított lelki társat. Amikor megérkeznek a repülőtérre, úgy tűnik Mary örökre kisétál az életéből, ám szerencséjére a lány az ülésen felejti a tárcáját. Lloyd az égvilágon mindent bevet, hogy visszajuttassa neki az elveszett holmit, azonban barátjával, Harryvel (Jeff Daniels) váratlanul egy szövevényes emberrablás közepén találják magukat, de nekik fontosabb a barátság, mint a pénz – vagy a józan ész.

Superbad - avagy miért ciki a szex? (2007)

Greg Mottola munkája annyiban más, mint a lista többi filmje, hogy nem csak a barátság összetartó erejét, bajtársiasságát mutatja meg, hanem arról is beszél, amikor egyre nehezebb egy barátságot fenntartani, akármilyen fájdalmas is ez. Mert Evan (Michael Cera) és Seth (Jonah Hill) is, az elmúlt négy évben elválaszthatatlan barátok voltak, és a film látszólag arról szól, hogy egy váratlan bulimeghívás egy az utolsó lehetőséget a két lúzer számára, hogy a főiskola előtt végre becsajozhassanak, a lényeg az, hogy egy ponton be kell látniuk, hogy lassan elválnak az útjaik, és az is lehet, hogy egyedül sokal rosszabb lesz vesztesnek lenni. A forgatókönyvet jegyző Seth Rogen és Evan Goldberg a saját barátságuk történetét írták meg – és ők a mai napig együtt dolgoznak, akkora spanok.

Haláli hullák hajnala (2004)

Nem minden barátság egyenrangú, sőt, vannak olyan barátok, akik jobb fejek nálunk és vannak, akiknél mi vagyunk jobb fejek, vagy viccesebbek vagy sikeresebbek, de az a szép a barátságban, hogy ilyenkor is kitartunk egymás mellett. Shaun (Simon Pegg) például nyilvánvalóan okosabb, előnyösebb külsejű a legjobb cimborájánál, Ednél (Nick Frost), aki, legalábbis Shaun barátnője szerint, visszahúzza a srácot, hiszen mást sem csinálnak, mint a törzshelyükön, a Winchester Pubban töltik zsákutcába jutott életüket. Aztán jön a zombijárvány, és Shaun nem csak a csajának mutathatja meg, hogy férfi a talpán, hanem azt is bebizonyíthatja, hogy a barátság a bajban ér a legtöbbet. Vagy valami ilyesmi, mert Pegg és Frost végigmarhulja az egészet, ahogy azt a barátok szokták.

Romy és Michelle - Szőkébe nem üt a mennykő (1997)

Romy (Mira Sorvino) és Michelle (Lisa Kudrow) már a középiskolában is a legjobb barátnők voltak. Most lázasan készülődnek a tízéves érettségi találkozójukra. Villogni szeretnének egykori osztálytársaik előtt, ehhez pedig menő munkára és jó pasira lenne szükségük. Mivel valójában egyikük sem futott be irigylésre méltó karriert az eltelt idő alatt, kitalálnak egy történetet: azt füllentik, hogy sikeres üzletasszonyok. A hazugság csak addig válik be régi riválisaik előtt, amíg meg nem érkezik Heather (Janeane Garofalo), a leggyűlöltebb lány az osztályból. Az egész attól működik, hogy itt van ez a két csaj, akik agyilag tényleg megrekedtek a gimiben, és akiket oly sokan lenéznek csacsiságuk miatt, akik végig ott vannak egymásnak, mert akár testvérek is lehetnének, annyira ugyanolyanok.

Holtpont (1991)

 

Vicces, hogy a filmtörténet egyik legszebb férfibarátságának történetét pont egy nő, Kathryn Bigelow (A bombák földjén, Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza) készítette el, és nincs még egy olyan brománc, mint ami a fiatal FBI ügynök, Johnny Utah (Keanu Reeves) és az extrémsportos bankrabló, Bodhi (Patrick Swayze) között feszül, még akkor is, ha a törvény ellenkező oldalán állnak, sőt, még akkor is, ha emiatt a végén elkerülhetetlen lesz a legjobb barátok összecsapása. De vajon állhat néhány bankrablás, pár élesre töltött fegyver, egy leleplezett identitás, egy csinos lány (Lori Petty), a gravitáció és a törvény betűje egy igazi férfibarátság útjába? A válasz egyértelműen nem!

Másnaposok (2009)

A barátság nincs kőbe vésve, nem exkluzív és nem szabályok szerint működik, hiszen egy adott baráti társaság is bővülhet, osztódhat, bármi történhet, de azért okozhat némi zavart egy új barát érkezése. Ilyen új barát a nehezen kezelhető, rengeteg bizonytalansággal küzdő csodabogár Alan (Zach Galifianakis), aki egy legénybúcsún csatlakozik a jól kipróbál társasághoz, köztük Phillel (Bradley Cooper) és Stuval (Ed Helms), és akaratlanul is elképesztő felfordulást okoz, Merthogy másnap reggel senki sem emlékszik semmire, a vőlegény eltűnt, a az előző napi dorbézolásról mindössze néhány nyom maradt: egy tigris a fürdőszobában, egy csecsemő a cipős fiókban és Mike Tyson a nappaliban. Persze nézhetjük úgy is, hogy az a csapat legnagyobb kalandja és egy új barátság kezdete.