sPORT

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok!

Itt van egy fiatalember, aki 13 évvel ezelőtt Pekingben vívott először olimpián, ki gondolta volna akkor, hogy Szilágyi Áron kardozó zsinórban megnyeri a következő három olimpiát? Könnyű a válasz: senki!

A Vasas vívója egész nap bámulatos teljesítményt nyújtott, a helyi idő szerint esti döntőben pedig parádés vívással 15-7-re múlta felül az olasz Luigi Samelét.

Szilágyi Áronon kívül eddig négy nagyszerű elődjének - Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak - sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás eddig még senkinek nem jött össze. Sőt, a férfiaknál a többi fegyvernemben sem akadt még olyan, aki ugyanabban a szakágban háromszor győzött volna az egyéni versenyben.

Szilágyi a venezuelai José Quintero és az iráni Mojtaba Abedini 15-7-es legyőzésével kezdett szombaton, majd a negyeddöntőben az ugyancsak iráni Ali Pakdamant verte 15-6-ra, a legjobb négy között pedig a georgiai Sandro Bazadzét nagy küzdelemben, 15-13-ra. Samele a kínai Hszü elleni 15-12-es siker után az iráni Rahbarit 15-7-re, honfitársát, Berrét pedig 15-10-verte. Az elődöntőben a dél-koreai Kim Jung Hvan ellen 6-12-ről fordított 15-12-re. Az olasz csapat tagjaként olimpiai bronzérmes és többszörös világbajnoki ezüstérmes volt, egyéniben azonban eddig nem volt kiemelkedő eredménye.

A nap utolsó mérkőzését a világranglistán negyedik Szilágyi kezdte jobban

Pillanatok alatt 3-0-ra elhúzott, s bár a rivális ekkor szépített, a magyar vívó könnyedén adta az újabb tusokat, és 7-1-es vezetésre tett szert. Samele ekkor feléledt, sikerült 7-5-re szépítenie, de a pihenő előtti utolsó találat ismét Szilágyié volt (8-5). A szünet után újabb egylámpás magyar találatok következtek, miközben a lelátóról felváltva harsant fel a "Gyerünk, Áron!" és a "Forza, Luigi!" biztatás. Az olasz 12-5-nél aztán megpróbált ismét bravúrt bemutatni, de ezúttal csak két találatra futotta az erejéből, egyenlíteni és fordítani nem tudott.

Szilágyi a győztes tus bevitele után diadalittasan emelte magasba a karját, és előbb összeölelkezett edzőjével, Decsi Andrással, majd egy magyar zászlót a feje fölé emelve ünnepelt, miközben a maroknyi magyar tábor éltette.  

A31 éves, immár háromszoros olimpiai bajnok versenyző a magyar vívósport 38. ötkarikás aranyérmét, egyben a tokiói magyar küldöttség első dobogós helyét szerezte meg.

Csernoviczki Éva kikapott a legjobb 16 között

A 48 kilogrammos súlycsoport 34 éves magyar dzsúdósa - aki negyedik olimpiáján szerepel - a 16 közé jutásért az indai Shushila Likmabam ellen ipponnal nyert.

A következő körben pedig a kategória egyik legjobbja, a 2017-ben világbajnok japán Tonaki Funa várt rá, aki harmadik kiemeltként erőnyerő volt az első fordulóban. Tonaki Budapesten szerezte vb-aranyát, emellett kétszer második volt vb-n, öt Grand Slam-tornát nyert, és eddigi mindhárom mérkőzésükön legyőzte az Ippon Judo Tatabánya versenyzőjét. A Nippon Budokan sportcsarnokban ugyan a nézők nem lehettek jelen, de a 25 éves japán cselgáncsozó azért élvezhette a hazai pálya előnyét.

A Londonban olimpiai bronzérmes Csernoviczki meccsét megelőzően ismét fertőtlenítették mindkét szőnyeget.

Az összecsapást a kétszeres Európa-bajnok magyar dzsúdós kezdte aktívabban, ment előre, egy földharc során fölülre is került, de akciót nem tudott csinálni. Aztán a japán pillanatai következtek, ám Csernoviczki sikeresen hárította dobáskísérletét. Majd kétszer is szinte ugyanaz a jelenet ismétlődött meg, az összekapaszkodásból a tatabányai cselgáncsozó elesett, Tonaki pedig keményen támadta, másodszorra meg is csinálta az ippont érő leszorítást, 22 másodperccel a vége előtt.

"Próbáltam minden erőmet felhasználni a japán ellen, tudtam, ha túljutok rajta, akkor van esély a jó szereplésre - nyilatkozott Csernoviczki Éva. - Nem számíthattam könnyű sorsolásra, mivel a komoly sérülésem miatt nem tudtam sok kvalifikációs versenyen elindulni. Úgy álltam hozzá, ha ez a meccs megvan, akkor könnyebb ellenfelek jönnek."

Hozzátette, nagyon elfáradt a Tonaki elleni mérkőzésen

"Másfél hónapom volt csak a felkészülésre, ezt rutinnal valamelyest tudtam kompenzálni, de csak egy versenyen, a világbajnokságon indultam az olimpia előtt" - fogalmazott.

Csernoviczki a budapesti vb-n úgy nyilatkozott, az volt az utolsó előtti versenye, az MTI erre vonatkozó kérdésére most így válaszolt:

"A 48 kilogrammban biztos, hogy az utolsó meccsem volt. Még nem tudom a folytatást, de húsz éve vagyok ebben a súlycsoportban, ami rengeteg fogyasztást jelent". - mondta.

Csernoviczki így először zárt helyezetlenül olimpián, 2012-es harmadik helye mellett Pekingben és Rióban is hetedik volt.

Salim Omar kikapott a nyolcaddöntőben

A 18 éves Salim Omar - akinek apja 1992-ben dán színekben olimpiai bajnok lett - a második helyen kiemelt Vito Dell'Aquilával csapott össze a kifejezetten hűvösre hűtött Makuhari Rendezvényközpontban. Az egy súlycsoporttal lejjebb világ- és Európa-bajnoki bronzérmes olasz rivális kezdett jobban, két testre mért rúgással alig húsz másodperc után már 4-0-ra vezetett. Később ráadásul Salim fejét is eltalálta kétszer, így az első menet után magyar szempontból 0-11 állt az eredményjelzőn.

Salim előbb három eredményes testre rúgással faragott a hátrányából, azután kétszer a fejét is eltalálta a húszesztendős olasznak, így hátránya négy pontra csökkent a második két perc végére (13-17).

A harmadik menet ismét Dell'Aquila szája íze szerint alakult, ugyanis testre rúgásokkal hamar ismét magabiztossá tette az előnyét (13-21), innentől pedig már csak a védekezésre kellett összpontosítania. Salim hiába próbálkozott rendületlenül az utolsó percben, az olasz minden rúgási kísérletét hárította és alkalmanként még sikeresen vissza is támadott, így végül 26-13-as győzelmet aratott.

"Elvesztettem a nyugalmamat, amit a tapasztalatlanság számlájára írok. A második menet már jobban sikerült, de ebben a sportágban rendkívül nehéz jelentősebb hátrányban küzdeni. A harmadik menetben ez ütközött ki, mennem kellett, de az ellenfelem nem hibázott"

- értékelt az Egyesült Államokban született, de apai nagyanyja révén magyar színekben versenyző Salim Omar, aki kifejtette, ő nem érzi a nyomást apja sikerei nyomán, inkább azt tapasztalja, mások támasztanak vele szemben nagy elvárásokat.

Forrás: MTI