sPORT

Portugál sóska Budapesten, francia sültkrumpli Münchenben

A keddi két mérkőzéssel véget ért az első kör a labdarúgó Európa-bajnokságon. Budapesten a címvédő portugálok, míg Münchenben a világbajnok franciák léptek föl az amúgy házigazdák vendégeként.

A portugálok hétfői sajtótájékoztatóján Cristiano Ronaldo eltüntetett az asztalról két kólásüveget, majd a portugál világsztár mindenkit vízivásra ösztönzött. Ronaldóról köztudott, hogy kerüli a túlzottan feldolgozott, finomított élelmiszereket, és a fiára is haragszik, amiért kólát iszik és sültkrumplit eszik.

Persze sokan éppen ezen a CR7-es momentumon háborodtak fel, miszerint nem viselkedhet így a torna egyik szponzorával. Érdekes, új jelenségek vannak a sportpályákon, hiszen nem mindig esik, eshet egybe egy-egy játékos és a tornát szponzorálók érdeke, értékrendje.

Egy kikacsintás: a minap Naomi Osaka volt az, aki inkább feladta a Francia Nyílt Teniszbajnokságot, minthogy részt vegyen az amúgy “kötelező” sajtótájékoztatókon. A japán teniszező rossz mentális állapotával magyarázta tettét és azzal, hogy nem akarja kitenni magát az újságírók negatív kérdéseinek.

Lehet benne valami.

De térjünk vissza Ronaldóra, akit a jelenlévő újságírók arról faggattak, hogy marad-e a Juventusban vagy egy másik csapatban folytatja pályafutását. A portugál játékos azonban kijelentette, hogy most és itt csak az Európa-bajnokságra fókuszál és nem foglalkozik klubkarrierjével. Pontosabban – és ezt már én teszem hozzá –, Ronaldo nagyon jól tudja, hogy sokat nyomhat a latban az Eb-szereplése is, ami után máshogy tárgyalhat a Torinóban maradásról vagy a távozásról.

Fotó: Alex Pantling/Getty Images

 

Ilyen ez a show business!

Nem véletlen a mai címadás sem, hiszen a XX. században a labdarúgás az egész világon a szórakoztatóipar része lett. A játék, a körítés, a pályán történt drámák sokszor megihlettek írókat, akik szívesen helyezték történetüket a focipályára és/vagy az öltözőbe.

A legendás “Két félidő a pokolban” című, hatvan évvel ezelőtt készült filmet mindenki ismeri, a történetet Fábri Zoltán és Bacsó Péter írta meg és vitte filmszalagra. Húsz évvel később nemzetközi filmsztárok sora és Pelé forgatta újra “Menekülés a győzelembe” címmel. A film nagyrészt a Hungária körúti, régi MTK-pályán forgott, a német tiszti csapatban még a későbbi szövetségi kapitány Egervári Sándor is feltűnt.

Vagy ott van Szász Péter mára elfeledett filmje, az 1976-ban forgott “Szépek és bolondok”. Ebben a klasszikus történetben egy vidéki mérkőzésre utazó trió, azaz egy játékvezető és két partjelző a főszereplő. Az egyik partjelző szerepében Bodrogi Gyula csak “alájátszik” Kállai Ferencnek, aki zseniálisan alakítja a nagy kisembert. A film ikonikus jelenete, amikor a civil foglalkozását tekintve pék Ivicz István játékvezető elmeséli, hogyan maradt rá két zsidó gyermek, akikre vigyáznia kellett. Így hát nem volt mit tenni, ment velük a gettóba, majd “elkísérte” őket Auschwitzba is.

Majd Kállai így fejezi be monológját:

“Mire hazaértünk, kellett a pék, kellett a futballista, a labda, a kenyér. Ez a gyönyörű élet!”

Negyed évszázaddal később Egressy Zoltán írt színdarabot egy játékvezetőre és két partjelzőre. A “Sóska-sültkrumpli”-t 2000-ben mutatták be, majd sorra járta a vidéki színpadokat, készült belőle rádiójáték és film is. A három karakter: Lacikám, a bíró, Szappan az első, míg Művész a második partjelző. Ők hárman a játékvezetői öltözőben igyekeznek megfejteni a világ dolgait.

Művész: – Régen mindig sóskát ettem sültkrumplival meccsnapon. Mariann csinálta. Csak meccsnapon. Nem is kellett neki mondani, magától csinálta, ez volt a kabala.
Szappan: – Sóska sültkrumplival? Az hülyeség.
Művész: – Azt mondta, hogy ha bíró leszek, akkor majd lesz feltét is. Ez volt a kabala. Hogy feltét az csak akkor. Most már mindegy. Elillant az idő. Akkor ettem utoljára, mikor elment.
Szappan: – Se feltét, se bíráskodás.
Művész: – Ja. Se Mariann. Ja.

Kedden este elérkezett az idő és az a mérkőzés, amire jószerével öt évet vártunk. 2016-ban kisebbfajta csoda volt a magyar labdarúgó-válogatott franciaországi kalandozása, majd kisebb hullámvölgy után sikerült remekül szerepelni a Nemzetek Ligájában, miközben a mieink ismét elcsípték a pótselejtezőt.

A többi már történelem. A pandémia miatt egy évvel elhalasztott kontinensviadalon a mieink kétség kívül a legnehezebb csoportba kerültek.

Mégis soha nem látott várakozás előzte meg a Magyarország-Portugália mérkőzést, hiszen Marco Rossi csapata hazai helyszínen, a Puskás Arénában léphetett pályára.

Ráadásul Európában egyedül itt lehetett teltház

A találkozó kezdetére több mint 55 ezer néző gyűlt össze a Puskás Aréna lelátóin. A magyar himnusz alatt a hazai drukkerek egész szektoros élőképpel – amely a budapesti Hősök terén látható Gábriel arkangyal szobrot mintázta -, illetve egy “Dicső fényedben ragyogj újra, Magyarország” feliratú kiírással készültek.

Diogo Jota az 5. percben ugyan rosszul vette át a labdát, amikor 30 méterre a magyar kaputól megiramodott, ám három védő gyűrűjében így is tüzelni tudott, 18 méterről leadott lövését Gulácsi Péter szép vetődéssel hárította.

Fotó: Alex Pantling/Getty Images

 

Érezhető volt, hogy a magyar játékosok nem tartanak nagy nevű ellenfeleiktől. Bátran kezdett Nagy Ádám és Schäfer András is, míg Sallai Roland le-föl robotolt.

A játékrész második felében a magyarok előtt adódott pár ígéretes kontralehetőség és szabadrúgás, utóbbiak egyikéből – Sallai beadása után – a csapatkapitány Szalai Ádám fejese révén megszületett a hazaiak első, kaput eltaláló kísérlete.

A 40. percben egy szép bal oldali portugál akció végén ismét Jota próbálkozott, de fordulásból megeresztett lövését fogta Gulácsi. Három perccel később a teljesen egyedül berobbanó Ronaldo öt méterről sem találta el a kaput.

A második félidő elején egy szöglet után Pepe fejesét kellett vetődve hárítania Gulácsinak. A játékrész derekán Schön Szabolcs jobb oldali kiugrása után védőjét kicselezve a rövid sarokba lőtt, csakhogy lesről indult a magyar támadó.

Portugália ezt kegyetlenül kihasználta: egy megpattanó lövéssel vezetéshez jutott, amitől megtört az addig majdnem kifogástalanul működő magyar védelem.

A 84. percben Fernandes jobb oldali beadása Raphaël Guerreirót találta meg, akinek lövése után a labda Orbánon irányt változtatva a jobb alsó sarokban kötött ki (1-0).

Két és fél perccel később Rafa Silva ugrott ki a magyar védők között, Willi Orbán szabálytalankodott vele szemben, ezért a bíró 11-est ítélt. A büntetőt Cristiano Ronaldo a bal alsó sarokba rúgta (2-0).

Végül a 90+2. percben Rafa Silva és Ronaldo szép összjátéka után utóbbi kicselezte Gulácsit, majd öt méterről a kapu közepébe lőtt (3-0).

Marco Rossi nagyon csalódott az eredmény miatt

“A 84. percig nem kaptunk gólt, aztán viszont hármat is. Lehet gólt kapni, de utána is meg kell őrizni a tartásunkat. Lehet, hogy van háromgólnyi különbség a két csapat között, de ebben a formában fáj, hogy a 84. percben még 0-0 volt” 

– mondta az olasz szakvezető, aki önkritikát is gyakorolt, mert szerinte nem jöttek be a cseréi. A lehozott játékosok közül Schäfer és Kleinheisler szerinte elfáradt.

“A fiúk mindent kiadtak magukból, amit csak tudtak, a 84. percig úgy alakult a mérkőzés, ahogy szerettük volna, de ha úgy futballoznánk, ahogy ők buzdítanak minket, akkor sokkal több meccset nyernénk.”

A németek Hummels öngóljával kaptak ki a franciáktól

A mérkőzés kezdete előtt érdekes közjátéknak lehettek szemtanúi a müncheni Allianz Aréna nézői, egy ejtőernyős – vélhetően a stadion tetejéről – a játéktérre ereszkedett, ernyőjén az olajkitermelés ellen tiltakozó, valamint a “Greenpeace” felirattal. A biztonsági személyzet azonnal a pálya szélére vezette ki a tüntetőt, aki ott orvosi segítséget is kapott.

A 20. percben Lucas Hernandez kapott kiváló keresztlabdát a bal oldalon, centerezésébe pedig szerencsétlenül ért bele a tisztázni igyekvő Mats Hummels, akinek a lábáról a kapu jobb felső sarkába pattant a labda (1-0). 

A második félidő feléhez közeledve Kylian Mbappé villant, remek egyéni megoldásából gól is született, ám a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot.

Egy másik ellenakció végén Karim Benzema talált a kapuba, de videobírós ellenőrzés után, újfent les okán, ezt a gólt sem adták meg.

Labdarúgó Európa-bajnokság

F csoport, 1. forduló:

Portugália-Magyarország 3-0 (0-0)
Budapest, Puskás Aréna, 55 662 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)
Gól: Guerreiro (84.), Ronaldo (87., 92., előbbit 11-esből)
Portugália: Rui Patrício – Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, William (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Joao Moutinho, 89.) – Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.), Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.)
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler (Sigér, 78.), Nagy (Varga R., 88.), Schäfer (Nego, 66.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 78.)

Franciaország-Németország 1-0 (1-0)
München, Allianz Aréna, 14 ezer néző, v.: Carlos del Cerro (spanyol)
Gól: Hummels (20., öngól)
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez – Kanté – Pogba, Rabiot (Dembélé, 95.) – Griezmann – Benzema (Tolisso, 89.), Mbappé.
Németország: Neuer – Ginter (Can, 87.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens (Volland, 88.) – Havertz (Sané, 74.), Müller – Gnabry (Werner, 73.)

Az F csoport állása:
1. Portugália     1  1  –  –  3-0  3 pont
2. Franciaország  1  1  –  –  1-0  3
3. Németország    1  –  –  1  0-1  0
4. MAGYARORSZÁG   1  –  –  1  0-3  0

2. forduló:
június 19.: MAGYARORSZÁG-Franciaország, Budapest 15.00
június 19.: Portugália-Németország, München 18.00

3. forduló:
június 23.: Portugália-Franciaország, Budapest 21.00
június 23.: Németország-MAGYARORSZÁG, München 21.00