sPORT

Korok Fatima kétszeres világbajnok

Emberfeletti teljesítménnyel aranyérmet nyert – 2019 után immár másodszor – a szabadtüdős búvárok ciprusi világbajnokságán Korok Fatima. A magyar lány egy lélegzettel új magyar rekordot jelentő 89 méteres mélységig merült.

Ennyi a puszta hír, de ami mögötte van az sokkal érdekesebb. Korosztályos élmény Luc Besson “A nagy kékség” című filmje Jean Renóval, Jean-Marc Barral és persze Rosanna Arquette-tel.

Korok Fatimát már hat hónapos korában elvitték a szülei úszni, így ezt hamarabb tanulta meg, mint a járást. Ka­maszkorában azonban tévútra tért, és az egészségtelen életmód miatt jelentős súlyfelesleget sze­dett fel. Fatima először 85 kilóról fogyott le, de visszahízott 105 kilogrammra és újra kellett kezdenie az egészet.

“Ezután egy ideig sajnos még a bulimia és az anorexia is megjelent az életemben. Ennek az lett az eredménye, hogy azóta is hormonproblémákkal küszködöm – árulta el a Borsnak Fatima, aki elmondta, hogy később aztán visszatért a vízhez. – Kint laktam Tenerifén, akkor már tudtam búvárkodni, és meséltek nekem a szabadtüdős mélymerülés sportról.”

Forrás: Korok Fatima Facebook

 

Korok Fatima új rekordot jelentő 89 méteres mélységig merült

“Olyan boldog vagyok! A pár napos kisebb fejsérülésem ellenére rendbe tudtam szedni magam és megvédtem a szabad merülés kategória világbajnoki címemet, ahol a kötél mentén kézzel húzzuk magunkat le és fel az általunk bejelentett célmélységbe. 2019-ben Franciaországban nyertem első aranyérmemet 81 méterrel, most pedig 89 méterre javítottam az eredményemet a második világbajnoki aranyéremmel, és ez most az új magyar rekord.”

Ezt a világbajnokságot az AIDA, azaz az International Association for the Development of Apnea szervezte.

 

Forrás: Korok Fatima Facebook

 

Fatima nekivágott az uszonyok nélküli merülésnek (CNF) is

Ezt a viadalt már a törökországi Kasban rendezték meg október elején. Fatima az 5. CMAS világbajnokságon 88 méteres teljesítménnyel a második helyen végzett az ukrán Natalja Zsarkova mögött.

Uszonyok nélkül Korok Fatima 63 méter mélyre merült, az új magyar rekord világkupa bronzérmet ért.

“Ez a legnehezebb mélymerülés, uszony nélkül egy levegővel kell merülni, ahol módosított mellúszásban úszunk le és fel a kötél mentén az általunk megadott a célmélységbe. Három évvel ezelőtt volt az első merülésem a híres Blue Hole-ban, akkor kezdtem el ezt a csodálatos és kihívásokkal teli utat mint szabadtüdős mélymerülő. Két évig váratott magára ez a nap, amikor végre hivatalosan is megúsztam ezt a mélységet. A sok megpróbáltatás és sérülés után végre mégis sikerült! Megtiszteltetés egy dobogón állni ilyen erős sportolónőkkel, akikre felnézek és akik motiválnak a kezdetektől”

– nyilatkozta Korok Fatima.

5. CMAS Outdoor Free Diving világbajnokság

Nők

  1. Natalja Zsarkova (Ukrajna) 91 méter
  2. Korok Fatima (Magyarország) 88
  3. Alena Konecna (Csehország) 86

CNF

  1. Alessia Zecchini (Olaszország) 69 méter
  2. Natalja Zsarkova (Ukrajna) 67
  3. Korok Fatima (Magyarország) 63
    Mirela Kardasevic (Horvátország) 63