sPORT

Kapás Boglárka negyedik 200 méter pillangón

Az olimpia hatodik napján következzenek a hírek a medencéből! A világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka negyedik lett a 200 méter pillangó csütörtöki döntőjében a tokiói olimpia úszóversenyén. Hetedik a 4×200 méteres női gyorsváltó, Németh Nándor nyolcadik 100 gyorson. Cseh László egy nappal meghosszabbította a pályafutását. A magyar férfi vízilabda-válogatott mindössze egyetlen gólt kapott Dél-Afrikától.

Az UTE 28 éves versenyzője szokásához híven a táv első felében még a középmezőnyben tempózott, majd a második 100-on ritmust váltott és egyre feljebb tört.

 

Forrás: Getty Image

 

A végül olimpiai csúccsal diadalmaskodó kínai Csang Jü-fejt nem volt esélye befogni, de a többi riválisát egyre jobban megközelítette, végül azonban két amerikai ellenfelét sem érte utol, így 2:06.53 perces idejével negyedikként csapott a célba.

“Kicsit sírtam a döntő után. Nagyon csodálkozom, hogy ezzel az idővel ilyen messze voltam a dobogótól. Nem vigasztal, hogy közel jártam az egyéni csúcsomhoz, mert azt reméltem, be tudok menni 2:06 alá. Az viszont vigasztal, hogy teljesen kiúsztam magam” – értékelt Kapás Boglárka, aki éremért jött Tokióba.

A Rióban 800 méter gyorson bronzérmes sportoló mindössze három századdal maradt el az egyéni csúcsától.

Hetedik a 4×200 méteres női gyorsváltó

A magyarok a csütörtöki döntőben Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összeállításban szerepeltek, azaz Verrasztó Evelynt az egy órával korábban 200 méter pillangón negyedik Kapás váltotta az előfutamhoz képest. A négyes a franciákat megelőzve 7:56.62 perccel ért a célba.

“A cél a döntő volt, ez már csak a bónusz. Élmény lett volna, ha vannak nézők”

– fogalmazott Jakabos Zsuzsanna, akinek szavaira Veres úgy reagált, neki így is élmény volt.

“Bárki bármit mond, ez szép eredmény, ráadásul Bogi 200 pillangó után vállalta, jómagam pedig a 800 méter gyors előtt vagyok”

– mondta Késely Ajna, amihez Kapás annyit fűzött hozzá, a döntője után nagyon fájt neki ez az úszás, ennek ellenére örül, hogy elvállalta a váltóbeli szereplést.

A fináléban a kínaiak 7:40.33 perces világcsúccsal győztek, de a második helyezett amerikaiak és a harmadik ausztrálok is a 7:41.50-es régi rekordon belüli eredménnyel zártak.

Németh Nándor nyolcadik 100 méter gyorson

A BVSC 21 éves sprintere ezúttal elmaradt a szerdai elődöntőben felállított 47.81 másodperces országos csúcsától, 48.10-zel csapott a célba.

“Időben jobbra számítottam. A román versenyzővel kicsit elaltattuk egymást, az első ötven méter lassú volt, de nem fogok panaszkodni, mert első olimpiámon döntőt úszhattam. Igazából egyedül a benyúlás bánt, mert rátettem egy felesleges tempót”

– fogalmazott Németh Nándor, aki viccelődve megjegyezte, reményei szerint kifárasztotta a győztes amerikai Caeleb Dresselt a 100 méter pillangóra, ahol a 200 méter bajnokának, Milák Kristófnak a nagy ellenfele lesz.

Németh már a legjobb nyolc közé jutással hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis a klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es játékokon volt magyar döntős, akkor Dobay Gyula hetedik lett.

Cseh László egy nappal meghosszabbította a pályafutását

Az utolsó versenyén szereplő 35 éves Cseh – aki ebben a számban Pekingben ezüst-, Londonban bronzérmes volt – nagyszerűen kezdett, a pillangó és a hát után is elsőként fordult. Ugyanakkor mellen már visszaesett a harmadik helyre, a gyorson jól tartotta magát, végül 1:57.64 perccel futamában negyedikként csapott a célba, ami éppen elég volt a döntőbe jutáshoz.

“Már az előfutam után is örültem, most még jobban. Ilyen erős mezőnyben szép eredmény ez. A mostani, ötödik olimpiámon vagyok a legfelszabadultabb, mert nincs rajtam teher és nyomás. Elfogadtam, milyen életszakaszban járok. Azért hogy ne legyek teljesen elégedett, az idő lehetne jobb”

– mondta Cseh László, aki kisebb lábsérüléssel is bajlódik, amely mellen zavarja, de megjegyezte, ezúttal nem érzett fájdalmat.

 

Cseh László / Forrás: Getty Image

 

A továbbjutás azt jelenti, hogy pénteken zárja le kiemelkedő karrierjét, melyet többek között két világbajnoki cím és hat ötkarikás érem fémjelez.

A 200 méter vegyes fináléját pénteken – közép-európai idő szerint – 4.16-kor rendezik.

Telegdy Ádám döntős 200 méter háton

A 2019-ben világbajnoki hetedik magyar elsősorban a táv második felében úszott parádésan, ennek köszönhetően 1:56.19 perccel futamában másodikként csapott a célba, eredménye pedig összességében a negyedik legjobb volt. Telegdy mindössze két századdal maradt el az egyéni csúcsától, melyet az idei Európa-bajnokságon úszott a Duna Arénában.

“Reggel életem legjobbja volt ez az úszás. Nem könnyű ilyenkor jól teljesíteni, de most sikerült. A döntőben bármi megtörténhet”

– mondta elégedetten az MTI-nek Telegdy Ádám, aki elárulta, próbált nem foglalkozni Kapás Boglárka döntőjével, mert az csak megzavarta volna…

A 200 méter hát fináléját pénteken – közép-európai idő szerint – 3.50-kor rendezik.

Caeleb Dressel nyerte a férfi 100 méter gyorsot

Az úszóversenyek királyszámát, a férfi 100 méter gyorsot az amerikai Caeleb Dressel nyerte a tokiói olimpia csütörtöki versenynapján. A szám 24 éves világbajnoka pályafutása negyedik ötkarikás aranyát gyűjtötte be, de ez volt az első, melyet egyéniben.

A legjobb eredményeket a 4×200 méteres női gyorsváltó fináléja hozta, ebben a kínaiak 7:40.33 perces világcsúccsal győztek, de a második helyezett amerikaiak és a harmadik ausztrálok is a 7:41.50-es régi rekordon belül zártak.

A férfi 800 méter gyorson óriási verseny alakult ki, a legjobb négy egy másodpercen belül csapott célba: a szoros küzdelemből az amerikai Robert Finke jött ki győztesen, aki az utolsó 100 méteren lehajrázta a szám olasz világbajnokát, a szinte végig vezető, de végül csak második olasz Gregorio Paltrinierit.

Hasonló forgatókönyv szerint zajlott a férfi 200 méter mell, amelyen 150 méterig fölényesen vezetett, ráadásul világcsúcson belüli részidőkkel a 100-on ezüstérmes holland Arno Kamminga, aki azonban a végére elfáradt, így az ausztrál Izaak Stubblety-Cook huszáros hajrájával megelőzte őt.

A legsimább a női 200 méter pillangó volt, melyen sem a világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka, sem a két amerikai versenyző nem tudta megszorítani az olimpiai csúccsal győztes kínai Csang Jü-fejt.

Férfi 100 m gyors, olimpiai bajnok:

Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 47.02 mp
2. Kyle Chalmers (Ausztrália) 47.08
3. Kliment Kolesznyikov (Orosz Olimpiai Bizottság) 47.44
…8. NÉMETH NÁNDOR 48.10

Férfi 800 m gyors, olimpiai bajnok:

Robert Finke (Egyesült Államok) 7:41.87 perc
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 7:42.11
3. Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 7:42.33

Férfi 200 m mell, olimpiai bajnok:

Izaak Stubblety-Cook (Ausztrália) 2:06.38 perc
2. Arno Kamminga (Hollandia) 2:07.01
3. Matti Mattsson (Finnország) 2:07.13

Női 200 m pillangó, olimpiai bajnok:

Csang Jü-fej (Kína) 2:03.86 perc
2. Regan Smith (Egyesült Államok) 2:05.30
3. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 2:05.65
4. KAPÁS BOGLÁRKA 2:06.53

Női 4×200 méteres gyorsváltó, olimpiai bajnok:

Kína (Jang Csün-hszüan, Tang Mu-han, Csang Jü-fej, Li Ping-csie) 7:40.33 perc – világcsúcs
2. Egyesült Államok (Allison Schmitt, Paige Madden, Kathryn McLaughlin, Katie Ledecky) 7:40.73
3. Ausztrália (Ariarne Titmus, Emma McKeon, Madison Wilson, Leah Neale) 7:41.29
…7. MAGYARORSZÁG (Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka) 7:56.62

Mindössze egyetlen gólt kapott férfi vízilabda-válogatott

A magyar válogatott a papírformát érvényesítve 23-1-re legyőzte csütörtökön a dél-afrikai együttest a tokiói olimpia férfi vízilabdatornájának harmadik fordulójában.

“Azt, amit szerettem volna a meccstől, megkaptam: lőjjünk sok gólt, gyorsan vezessük a támadásokat és jó százalékkal értékesítsük a helyzeteket. Fontos szempont volt az is, hogy kevés gólt kapjunk, átlátható és egyértelmű legyen a védekezés”

– értékelt az M4 Sportnak szövetségi kapitány. Märcz Tamás hozzátette, mivel pörgősek voltak a felúszások, ezek kiváltották a meccs “edzés jellegét”.

Férfi vízilabda, A csoport, 3. forduló:

Magyarország – Dél-afrikai Köztársaság 23-1 (4-0, 5-0, 8-0, 6-1)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Gól: Manhercz 5, Pásztor, Vámos 4-4, Erdélyi 3, Angyal, Jansik 2-2, Hárai, Hosnyánszky, Mezei, illetve Rodda.

A folytatásban várhatóan nehezebb dolga lesz a magyar válogatottnak, amely szombaton az Egyesült Államok csapata ellen száll vízbe.

A világbajnok olasz vízilabdázók kiszenvedték az amerikaiak elleni sikert

Az amerikaiak a találkozó elején már négy góllal vezetettek, de még a harmadik negyed közepén is három gól volt a különbség a két együttes között. Ennek ellenére az olaszoknak a hajrában sikerült fordítaniuk – a találkozón először 1 perc 40 másodperccel a vége előtt vezettek -, az eredmény pedig már nem változott.

Olaszország-Egyesült Államok 12-11 (2-4, 3-3, 3-2, 4-2)

Forrás: M4 Sport/MTI