sPORT

EURO-2020: Hollandia érkezik Budapestre

Kezdjük azzal a labdarúgó Európa-bajnokság hetedik napjáról szóló tudósítást: jó hír a magyar szurkolóknak, hogy a címvédő Portugália és a világbajnok Franciaország után a nyolcaddöntőben az Oranje játszik a Puskás Arénában.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mi történt csütörtökön Bukarestben, Koppenhágában és végül Amszterdamban.

A kora délutáni mérkőzésen Ukrajna Észak-Macedónia ellen lépett pályára a román fővárosban. A hivatalos adat szerint a Nemzeti Arénában 10 ezer és egy fizető néző foglalt helyet. Arra a plusz egyre kíváncsi lennék: ki volt ő, vagy hogy jött ki ez a szám? Emlékszem, a hőskorban, amikor elsőosztályú labdarúgó-mérkőzésekről tudósítottam a Népszabadságot, akkor Szegeden a Felső-Tisza parti stadion hullámlemez “sajtópáholyában” a jelen lévő újságírók közösen tippelték meg a nézők létszámát. Talán Dlusztus Imre mondta az első számot, és ha azzal mondjuk Bagaméry László nem értett egyet, változtatott rajta, de a végső szó mégis Thékes Pistáé volt, aki a Nemzeti Sportot tudósította. Így aztán arra a számra, amire ő rábólintott, azt írtuk be mi, többiek is, nehogy szó érje a ház elejét.

Mivel akkor – bár ha nem is volt élő közvetítés –, mégis szinte végig forgatott a Telesport kamerája, ám arra nem volt lehetőségünk, hogy a helyszínen visszanézzünk egy-egy helyzetet vagy gólt. Így aztán, ha valaki lemaradt egy esetről, kikérdezhette valamelyik kollégát, hogy mondja már el, mit látott éppen, mi történt a 16-oson belül. Hol volt akkor még a VAR? Még az is előfordult, hogy a királyi tévé kamerája is lemaradt egy-egy gólról. A stáb pechjére éppen kazettát cseréltek a Beta SP-ben, amikor gól született…

1990-ben a papírra lekörmölt tudósítást se laptopon és mobilinterneten adtuk le. Hogy is ne!? A már említett “sajtóbódéban” volt két amolyan kurblis, vezetékes telefon, azon lehetett vonalat kérni Budapestre. Előbb az újságíró szépen megírta az összeállítást, cseréket és a tudósítást.

A Blaha Lujza téri sajtóházban, a Hírlapkiadó Vállalat székházában kapcsoltak egy gépírónőt, akinek már csak be kellett diktálni a szöveget. Voltak olyan rutinos beírónők, akik szinte minden NB I-es játékos nevének tudták a pontos leírását.

Emlékszem, egyszer nem a stadionból adtam le a tudósítást, hanem másnap a Széchenyi téren, a Kárász utca torkolatához közeli telefonfülkéből tárcsáztam a Népszabadságot. Szépen komótosan elkezdtem mondani az összeállításokat, majd belevágtam a tudósításba, ám a második lap közepén nem figyeltem, és az utolsó lap leesett a földre. Nem lett volna ezzel semmi gond, ám az akkori Matáv fülke alja nyitott volt, így a Szeged-Honvéd mérkőzés tudósításának utolsó lapja kilibbent a fülke alatt, és a szél rögtön kifújta az úttestre.

Közben, vasárnap lévén már minden fülkéhez várt egy újabb telefonáló, ám nem volt mit tenni, vissza kellett szereznem az utolsó lapot, különben befejezetlen marad a tudósítás. Szóltam a beíró hölgynek, hogy tartsa a vonalat, mert leesett egy oldal, majd kioldalogtam a fülkéből, az odaváró férfinak gyorsan elhadartam, hogy még vonalban vagyok, és várjon türelemmel. Azzal a mozdulattal kiugrottam az úttestre, ahol éppen érkezett az Újszegedre tartó trolibusz, még szerencse, hogy nem csapott el, miközben a kerekei elől felkaptam az utolsó lapot. Rohantam vissza a fülkébe, és szerencsésen befejeztem a diktálást.

Ilyen kalandos tudósítás ma már nem születhet.

Szóval Bukarestben volt tízezer és egy néző

A kezdés egyértelműen a helyzeteket is kidolgozó ukránoké volt, az északmacedónoknak szükségük volt bő 10-15 percre, hogy felvegyék a mérkőzés ritmusát.

Ruslan Malinovskyi és Eljif Elmas; Fotó: Justin Setterfield/Getty Images

 

A 29. percben egy bal oldali szöglet után a röviden megcsúsztatott labdára a hosszún jó ütemben és üresen érkezett Andrij Jarmolenko (West Ham United), és egy lépésről a kapuba passzolt. Dimitrievski próbált átérni a gólvonalon, de nem tudott hárítani (1-0).
Öt perccel később Roman Jaremcsuk (KAA Gent) a leshatárról indulva kapott jó kiugratást a jobbösszekötő helyén, majd a kifutó kapus mellett higgadtan helyezett a rövid, bal alsó sarokba (2-0).

A szünetben kettőt cseréltek a hátrányban lévő északmacedónok.

Az 57. percben Buscsan védte Ezgjan Alioski (Leeds United) büntetőjét, a kipattanót azonban már nem hibázta el az északmacedón ítéletvégrehajtó (2-1).

A 82. percben Fernando Andres Rapallini játékvezető a technika segítségével látta meg, ahogy a sorfalban álló Avramovski könyökén pattant meg egy ukrán szabadrúgás, és némi videózás után a tizenegyespontra mutatott. Az eredmény azonban nem változott: Malinovszki lövését Dimitrievski hárította. 

A Johan Cruijff Arénában a 11. percben Denzel Dumfries tört be a 16-oson belülre, David Alaba rálépett a lábára, a játékvezető pedig a videóbíró segítségével büntetőt ítélt, amelyet Memphis Depay (Olympique Lyon) a jobb alsó sarokba lőtt (1-0).

A fordulást követően is nyomasztó volt a holland fölény.

A 67. percben Depay ugratta ki a félpályánál a leshatáron álló Malent, a két perccel korábban csereként pályára lépett támadó egyedül törhetett kapura, majd önzetlenül a felfutó Denzel Dumfrieshez (PSV Eindhoven) passzolt, akinek csak az üres kapuba kellett továbbítania (2-0).

Az utolsó fordulóban Hollandia szintén hazai pályán játszik Észak-Macedónia ellen, míg a csoport második helyéért Ukrajna és Ausztria küzd meg egymással Bukarestben. A csoportgyőztes Oranje a nyolcaddöntőben Budapesten lép pályára a D, az E vagy az F csoport harmadik helyezettje ellen.

Kevin de Bruyne fordított Dánia ellen

A koppenhágai találkozó előtt a pályán egy hatalmas mezt feszítettek ki Christian Eriksen nevével és 10-es számával. Az Internazionale játékmestere szombaton ugyanebben a stadionban kapott szívrohamot a finnek elleni összecsapás 43. percében, újra kellett éleszteni, azóta pedig egy közeli kórházban kezelik.

Kevin De Bruyne és Andreas Christensen; Fotó: Stuart Franklin/Getty Images

 

A 2. percben, pontosan 99 másodperccel a kezdő sípszó után a belgák a saját 16-osuk előterében eladták a labdát, Höjbjerg tökéletesen ugratta ki Yussuf Poulsent (RB Leipzig), aki 13 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1).

Ahogyan azt Romelu Lukaku, a belgák klasszis csatára bejelentette, a tizedik percben megállt a játék, és mindenki Eriksent éltette, a szurkolók pedig számos molinóval üzentek kedvencüknek.

“Egész Dánia veled van Christian”

– ezt írták a legnagyobb drapériára.

A belgáknál a szünetben a 100. válogatottságát ünneplő Dries Mertens helyére a Bajnokok Ligája-döntőjében megsérült, azóta lábadozó Kevin De Bruyne állt be.

Az 55. percben egy tökéletesen lejátszott belga akció végén De Bruyne az ötös sarkáról lövés helyett gyönyörűen középre passzolt, Thorgan Hazardnak (Borussia Dortmund) pedig csak az üres kapuba kellett passzolnia (1-1).
A 70. percben középen egy kényszerítőzés után a 16-os bal oldalánál érkező Kevin De Bruyne (Manchester City) elé került a labda, ő pedig futtából kilőtte a jobb alsó sarkot (2-1).

A kiváló futballista rendkívül kulturáltan, szurkolói előtt, de csendben ünnepelt.

Fotó: Stuart Franklin/Getty Images

 

A hazaiak a hajrára újra felpörögtek, a 87. percben Braithwaite fejese a kapufán csattant.

A mérkőzés legjobbjának Romelu Lukakut választották, aki talán egy Fair Play-díjra is számot tarthat.

C csoport, 2. forduló:

Ukrajna – Észak-Macedónia 2-1 (2-0)
Bukarest, Nemzeti Aréna, 10 001 néző, v.: Fernando Andres Rapallini (argentin)
Gól: Jarmolenko (29.), Jaremcsuk (34.), illetve Alioski (57.)
Ukrajna: Buscsan – Karavajev, Zabarnyi, Matvijenko, Mikolenko – Sztepanenko – Jarmolenko (Céhankov, 70.), Zincsenko, Saparenko (Szidorcsuk, 79.), Malinovszki (Szobol, 92.) – Jaremcsuk (Beszjegyin, 70.)
Észak-Macedónia: Dimitrievski – S. Ristovski, Velkovski (Trichovski, 85.), Musliu – Nikolov (Trajkovski, a szünetben), Spirovski (Churlinov, 46.), Ademi (Ristevski, 85.), Bardhi (Avramovski, 77.), Alioski – Pandev, Elmas.

Hollandia-Ausztria 2-0 (1-0)
Amszterdam, v.: Orel Grinfeeld (izraeli)
Gól: Depay (11.), Dumfries (67.)
Hollandia: Stekelenburg – Dumfries, de Vrij, de Ligt, Blind (Aké, 64.), van Aanholt (Wijndal, 65.) – de Roon (Gravenberch, 74.), Wijnaldum, F. de Jong – Weghorst (Malen, 65.), Depay (L. de Jong, 82.)
Ausztria: Bachmann – Lainer, Dragovic (Lienhart, 84.), Hinteregger, Ulmer – Baumgartner (Lazaro, 70.), Schlager, Laimer (Grillitsch, 62.), Alaba – Sabitzer, Gregoritsch (Kalajdzic, 62.)

A csoport állása: 1. (már nyolcaddöntős) Hollandia 6 pont, 2. Ukrajna 3 (4-4), 3. Ausztria 3 (3-3), 4. Észak-Macedónia 0

3. forduló:
június 21., hétfő: Észak-Macedónia – Hollandia, Amszterdam 18.00
június 21., hétfő: Ukrajna-Ausztria, Bukarest 18.00

B csoport, 2. forduló:

Belgium-Dánia 2-1 (0-1)
Koppenhága, 23 395 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
Gól: T. Hazard (55.), De Bruyne (70.), illetve Poulsen (2.)
Belgium: Courtois – Jason Denayer, Alderweireld, Vertonghen, Meunier – Dendoncker (Witsel, 59.), Tielemans, T. Hazard (Vermaelen, 94.) – Carrasco (E. Hazard, 59.), Mertens (De Bruyne, 46.), Lukaku.
Dánia: Schmeichel – Christensen, Kjaer, Vestergaard (Skov Olsen, 84.), Maehle – Höjbjerg, Wass (Styger Larsen, 61.), Delaney (Jensen, 72.) – Poulsen (Nörgaard, 61.), Braithwaite, Damsgaard (Cornelius, 72.)

Oroszország-Finnország 1-0 (1-0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 24 500 néző, v: Danny Makkelie (holland)
Gól: Mirancsuk (45+2.)

A csoport állása: 1. (már nyolcaddöntős) Belgium 6 pont, 2. Oroszország 3, 3. Finnország 3, 4. Dánia 0

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

3. forduló:

június 21., hétfő: Oroszország-Dánia, Koppenhága 21.00
június 21., hétfő: Finnország-Belgium, Szentpétervár 21.00