sPORT

44 év után lehet ismét ausztrál női győztes Melbourne-ben

Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság negyeddöntőjében Danyiil Medvegyev, Rafael Nadal és Matteo Berrettini is öt szettes mérkőzésre kényszerült.

Ráadásul Berrettini és Nadal is megcsinálta azt a “bravúrt”, hogy kétszettes előnyből engedte egyenlíteni ellenfelét. Ám a végére elfogyott Gael Monfils és Denis Shapovalov is.

“Nem tudom, hogy sikerült két elveszített szett után nyernem, valahogy túléltem ezt a meccset. Volt egy kis gyomorproblémám is, így most jól jön ez a három nap szünet péntekig, nem vagyok már 21 éves. Az ilyen tettekkel történelmet írhatunk. Két hónappal ezelőtt még azt sem tudtam, hogy itt lehetek majd és teniszezhetek. Számomra ez ajándék az élettől”

– nyilatkozta Rafael Nadal a maratoni, több mint négy órás mérkőzés után.

Rafael Nadal / Forrás: Clive Brunskill/Getty Images

 

A találkozónak volt egy kis pikantériája is, ugyanis Shapovalov a második szett közepén kérdőre vonta a mérkőzésvezető Carlos Bernardest, hogy a spanyolnak túl sok időt enged két adogatás között. Ebből előbb feszült párbeszéd alakult ki, majd a székbíró azzal érvelt, hogy miért Nadalt büntesse, ha a kanadai az, aki beszél hozzá és nem áll készen a játékra.

Denis Shapovalov később csak annyit mondogatott: “Mind korruptak vagytok! Mind korruptak vagyok!”

Később aztán a két játékos a hálónál megbeszélte a történteket. 

Az elődöntőben Nadal és a tíz évvel fiatalabb Berrettini mindössze második alkalommal játszik egymás ellen. A 2019-es US Open elődöntőjében Nadal 7:6(6), 6:4, 6:1 arányban nyert az olasz játékos ellen.

Az Ausztrál Openen 2009-ben győztes Nadal azóta négy elődöntőt (2012, 2014, 2017, 2019), is sikerrel vett, ám a fináléban mindig kikapott. Berrettini tavaly Wimbledonban csak a fináléban kapott ki Novak Djokovicstól.

Az alsó ágon Sztefanosz Cicipasz nagyon simán nyert Jannik Sinner ellen, míg Danyiil Medvegyev óriási csatába keveredett Felix Auger-Aliassime-mel. Ebben a párharcban a kanadai teniszező húzott el 2-0-ra, ám a második helyen kiemelt orosz játékos a harmadik játszma rövidítését 7-2-re megnyerve szépített, majd behúzta a következő két játszmát is.

Cicipasz Melbourne-ben 2019-ben és 2021-ben is az elődöntőben kapott ki, tavaly éppen Medvegyev állította meg a görög játékost. Ők ketten amúgy korábban nyolc alkalommal játszottak egymás ellen, az állás 6-2 az orosz játékos javára. Tavaly a Roland Garros negyeddöntőjében Cicipasz nyert három játszmában.

A nőknél Madison Keys volt az egyetlen nem kiemelt játékos, aki bejutott a legjobb négy közé

Az elődöntőben azonban a lehengerlően játszó Ashleigh Barty 6:1, 6:3 arányban nyert. Az első helyen kiemelt ausztrál játékos a döntőben ismét egy amerikai teniszezőnővel kerül szembe.

Ashleigh Barty / Forrás: Andy Cheung/Getty Image

 

1980-ban Wendy Turnbull volt az utolsó ausztrál teniszezőnő, aki bejutott az Ausztrál Open fináléjában ahol két játszmában kikapott a cseh Hana Mandlíkovától. Az utolsó ausztrál női győztes Christine O’Neil volt 1978-ban.

Udvardy Panna szerint Barty véget vet az ausztrálok 1978 óta tartó sikertelenségének és újra hazai bajnoka lesz a női tornának.

“Kiemelkedő versenyt hozott az idei Australian Open, talán jobbat, mint amilyen a tavalyi volt. A női mezőnyben abszolút látható volt, hogy egyre inkább kitolódik az életkor és akár harminchoz közel vagy afelett is nagyon komoly eredményeket lehet elérni. Danielle Collins is például 2016-ban még a Virginiai Egyetemen játszott, szombaton pedig 28 évesen felérhet karrierje csúcsára. Barty pedig talán pont azt az új lendületet képviseli, amire szüksége lenne a női tenisznek: sokat nyesi a labdákat, variálja a játékot és irányítja a pontokat. Ezért is borzasztóan nehéz ellene játszani és szerintem emiatt is fog ő nyerni”

– latolgatta az esélyeket a Melbourne-ben élete első Grand Slam versenyén debütáló Udvardy.

Barty korábban háromszor győzte le Danielle Collinst, ám tavaly Adelaide-ben az amerikai játékos nyert 6:3, 6:4 arányban.

Ausztrál Open

Férfiak, negyeddöntő:

Matteo Berrettini (olasz, 7.) – Gael Monfils (francia, 17.) 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2
Rafa Nadal (spanyol, 6.) – Denis Shapovalov (kanadai, 14.) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:4
Sztefanosz Cicipasz (görög, 4.) – Jannik Sinner (olasz, 11.) 6:3, 6:4, 6:2
Danyiil Medvegyev (orosz, 2.) – Felix Auger-Aliassime (kanadai, 9.) 6:7(4), 3:6, 7:6(2), 7:5, 6:4

Nők, negyeddöntő:

Ashleigh Barty (ausztrál, 1.) – Jessica Pegula (amerikai, 21.) 6:2, 6:0
Madison Keys (amerikai) – Barbora Krejcikova (cseh, 4.) 6:3, 6:2
Danielle Collins (amerikai, 27.) – Alizé Cornet (francia) 7:5, 6:1
Iga Świątek (lengyel, 7.) – Kai Kanepi (észt) 4:6, 7:6(2), 6:3

Elődöntö:

Ashleigh Barty (ausztrál, 1.) – Madison Keys (amerikai) 6:1, 6:3
Danielle Collins (amerikai, 27.) – Iga Świątek (lengyel, 7.) 6:4, 6:1