Péter Dávid megmondja

A bőség zavara

Nehéz megmondani, de valami nagyon nem oké a mostani sorozatos piaccal.

Forrás: amazon prime

 

Fura dolgot vettem észre magamon: eltűntek a sorozatok, amikért igazán tudnék rajongani. Egyrészt nem a kínálattal van a baj, hisz konkrétan ezerrel ömlik az emberre minden oldalról a friss és ropogós kontent. Tehát válagotni azt lehet bőven. És már nincs is nyári holtszezon sem, mert tessék, ebben a pusztító hőségben jön a Westworld negyedik évada. És lássuk be:

ez az időjárás nem éppen sorozatnézésre van optimalizálva, hanem medence mellett, tengerparton púposkodásra. 

De! Ha jobban belegondolunk, akkor mégis a kínálattal van a baj. Képtelenség ekkora mennyiségű tartalommal lépést tartani. Nem is egy, hanem minimum két ember teljes munka- és szabad idejét lefedné, ha minden frissen érkező sorozatot, filmet meg kéne néznie és akkor még nem aludt, nem evett. Szóval őrült sok tartalom közül lehet válogatni. És a bőség zavara bizonyítottan előidézte azt a helyzetet, hogy már szinte több időt töltünk a megfelelő sorozat, film megtalálásával, mint az adott sorozat, film nézésével. És ezeknek - saját tapasztalataim szerint - az a vége, hogy az elindított film, sorozat nem is olyan izgalmas.

Ennek az is lehet az oka, hogy egyszerre megkapjuk az arcunkba az egész évadot. Ami szintén jó is és rossz is. Milyen király, hogy nem kell egy hetet sem várni, hogy kijöjjön a kedvenc sorozatunk új része. Ezzel az a baj, hogy nem tud leülepedni a sok infó, amit egy epizód alatt megkap az ember. És lehet, hogy ez előidézett egy kis írói lustaságot is, hisz nem lehet bonyolult fordulatokkal, szálakkal leterhelni a drága nézőt. Tisztelet a kivételnek.

Rád nézek itt, kedves Dark. 

A lényeg, hogy nincs olyan, amit igazán érdemes lenne várni. Évente, ha egy-kettő ilyen akad. Az összes többi, csak a hype-ról szól. Sokan felszállnak erre a vonatra, aztán különösebb érzések nélkül leszállnak, ha vége. Nincsenek tanulságok, nincsenek mély gondolatok, csak közepesen érdekes történetek, közepesen izgalmasan elmesélve. Hiába várok valamit nagyon, valahogy nincs meg a katarzis. Például az Obi-Wan Kenobiban is hiába volt őrült durva fénykardozások, az összkép azért nem adta ki. (Bezzeg a Mandalori…)

 Az is lehet, hogy már nincs meg bennem a rajongás, eltűnt. Vagy évekkel ezelőtt volt nagyon alacsonyan az ingerküszöböm, amit gyengébb színvonalú műsoroknak is sikerült megugrania. Ez is benne van, de hiába nézek körbe a streamingeken: sehol semmi olyan, amitől nagyon lázba hozna. Persze vannak kivételes esetek, amikor épp ezerrel dübörög a hype, mint mondjuk A nagy pénzrablás és más egyebek. De hol egy True Detective már, egy Breaking Bad, egy Éles tárgyak… Talán majd az új Trónok harca és A Gyűrűk ura jó lesz. Mégis nincs meg az a fíling, hogy egy ütős sorozat 2-3 hónapra masszívan leköti az ember figyelmét és maximálisan kiváltja a rajongási élményt.