Péter Dávid megmondja

3 alulértékelt szitkom, ami Jóbarátoknál is viccesebb

Persze ízlések és pofonok.

Ha elkezdünk listákat nézegetni, akkor könnyen azt tapasztalhatjuk, hogy például a Minden idők 20 legjobb, legviccesebb szitkomjai nem tartogat semmi újdonságot. Ott van a Seinfield, A városfejlesztési osztály, a The Office, a Community, az Arrested Development, a The It Crowd és természetesen a Jóbarátok. De befér a Két pasi meg egy kicsi is, az Így jártam anyátokkal, Mr. Bean, a Modern család, Egy rém rendes család, a Brooklyn 99 meg ezek. Mivel ezek elég sűrűn láthatók a tévében a végtelen ismétléseknek hála, ezért olyan, mintha ezeken kívül nem is lenne nagyon más. Pedig biztos mindenki tud olyat mondani, ami személyes kedvenceként beférne ezekre a listákra.

Mondok egyből hármat.

Házi háború

Nem leplezett elfogultságom a sorozattal kapcsolatban: Michael Rapaport ebben a szerepben tökéletesen hozza korunk Al Bundyját. Ettől eltekintve amúgy nem éppen sablonos színész figura. Van némi Puzsér Róbertre hajazó attitűdje, amikor a saját podcastjában konkrétan őrjöng. De ettől el lehet tekinteni és meg lehet nézni, hogy mit hoz az Atypical című sorozatban. A Házi háború meghaladta korát, de akkor erre még senki nem volt felkészülve. Megvalósításban itt a klasszikus, többkamerás szitkom volt ötvözve némi mockumentary stílussal. A szituációs komédiát az dobta fel, hogy bevágtak előre felvett jeleneteket, amiben az adott szereplő egy teljesen steril, hófehér szobában állva szól ki közvetlenül a nézőhöz.  Mindenképp megér egy megtekintést, mert az alap szituációk sem annyira elcsépeltek. 

Igen, drágám!

Láttunk már sorozatot barátokról, családokról, ahol viszonylag nagyok a gyerekek, de olyat nem nagyon, hogy egy csecsemő nevelésének nehézségeivel küzdenek a szülők. Az Igen, drágám! lényegében egy sorozattá gyúrt @Nemakarokbelszólni gyűjtemény. A megformált karakterek zseniálisak, hisz van a mindent túlaggódó anyuka, a magát erősnek mutató, de amúgy könnyen becsicskuló apuka, majd az ő teljes ellentétük, a gyerekneveléshez elég lazán álló rokonok, akik a kertben a vendégházban élnek. A szituk hol fájóan valóságosak, hol kellően ironikusak, máskor meg teljesen abszurdak. 

Lehet, hogy nem ez a vígjátéksorozat hozza el a megváltást, nem ez lesz minden nevetéstől kicsorduló könny forrása, de

hat évadnyi epizód bőven elszórakoztatja az embert. Vagy utána jobban tudja értékelni a Jóbarátokat.

Lucky Louie


Louis C.K. földbe állt szitkomja ez. Az HBO-ra készült sorozat attól érdekes és különleges, hogy a humorista stand up sztorijait láthatjuk egy élő közönség előtt felvett komédiába ágyazva. Megvan benne az a szerethető suttyóság, ami mondjuk a Beavis és Butthead atjyának, Mike Judge-nak egy másik sorozatában, a Texas királyaiban is fellelhető. Proli, de nem annyira, hogy ne lehetne rajta nevetni. Egy tök átlagos családot látunk, akik átlagos színvonalon élnek. De lehet, hogy egy kicsit átlagon aluliak. Már az első részben is szóba kerül ez, amikor Louie felesége rájön, hogy akar még egy gyereket, de Louie richtig nem fekszik le vele, akárhogy próbálkozik az asszony, egyre csak azt hajtogatja neki, ha kell, még a csábításként bedobott, pucsító seggébe is bele üvölti, hogy Nincs elég pénzünk (egy második gyerekre)! Persze,

lehet, hogy ezek a poénok már el lettek sütve párszor pár helyen, de Louie előadásában kapnak egy mélyebb réteget.

A blődi viccek mellett persze vannak olyanok, amikor a három barát elkezd a hitről dumálni valami kifőzdében a pultnál ülve. Bölcs meglátásaik odáig vezetnek, hogy minden lény a földön a saját anyjának a vaginájából jött ki. Ez igaz a vízben élő béka lényekről, meg az azok elődeiről. Na, de azok elődei miből jöttek? Hát Istenből... tehát Isten tulajdonképpen egy nagy vagina.