Előfizetői tartalom

Itt az új bitcoin-gyilkos, ami felforgathatja az egész kriptopiacot

A kriptovaluták világában rengeteg izgalmas projekt van, és a befektetők számára számtalan lehetőség áll rendelkezésre, ha a sokak által jól ismert bitcoin-ethereum pároson túlmenően gondolkodnak kriptobefektetésben. Egy dolog azonban közös a legtöbb ismert kriptovalutában: szinte az összes az úgynevezett blokklánc alapú elosztott főkönyvi technológiára épül, de nem mindegyik. A Hedera Hashgraph - ahogy a nevéből is látszik - egy hashgraph nevű technológiát használva hoz létre elosztott főkönyvet, azaz alternatívát nyújt a blokklánc mellett. A működéséből eredően egészen brutális hálózati paraméterekkel bír mondjuk a Bitcoinhoz vagy Ethereumhoz képest, ha a másodpercenkénti tranzakciókat, a költségeket, vagy az energiafogyasztást nézzük. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy világmegváltó technológia lesz-e, de mindenképpen érdemes rá figyelni, főleg ha megnézzük, hogy kik álltak be a projekt mögé.

Alapok

Kezdjük ott, hogy mi is az a blokklánc! Talán a legegyszerűbb megfogalmazása az, hogy a blokklánc az információk olyan módon történő rögzítésének rendszere, amely megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a rendszer megváltoztatását, feltörését vagy kijátszását. A blokklánc lényegében a tranzakciók digitális főkönyve, amelyet a blokkláncban lévő számítógépes rendszerek teljes hálózatán keresztül sokszorosítanak és osztanak szét.

Tehát a blokklánc az adatbázisok egy speciális típusa, ahol blokkokban tárolják az adatokat, amelyeket aztán egymáshoz láncolnak. Ahogy új adatok érkeznek, azok egy új blokkba kerülnek. Amint a blokk megtelik adatokkal, azt az előző blokkhoz kapcsolják, így az adatok időrendi sorrendben láncolódnak egymáshoz. A Bitcoin esetében a blokkláncot decentralizált módon használják, így egyetlen személy vagy csoport sem rendelkezik az irányítással - ehelyett az összes felhasználó közösen irányít.

A blokklánc technológia kapcsán egy másik fontos fogalom, amivel tisztában kell lenni, az a konszenzusmechanizmus. A konszenzusmechanizmus olyan hibatűrő mechanizmus, amely egy érték vagy tranzakció hitelesítésének és érvényesítésének módszere egy blokkláncon vagy egy elosztott főkönyvön anélkül, hogy egy központi hatóságban kellene bízni vagy arra támaszkodni.

Miről szól még a cikk?

  • Új kihívója akadt a blokklánc-technológiának - ez lenne a jövő?
  • Megnéztük a hashgraph izgalmas működési mechanizmusát és azt, hogy miben különbözik a blokklánctól.
  • Leástunk a Hedera Hashgraph működésének mélyére, és összehasonlítottuk a Bitcoinnal és az Ethereummal.
  • Végül megvizsgáltuk a HBAR grafikonját és azonosítottuk a legfontosabb szinteket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés