Előfizetői tartalom

Globális össztűz alá kerültek a nyersanyagárak - Lecsapott Kína, szárnyal a dollár

Portfolio
Az elmúlt hónapokban alaposan elszálltak a nyersanyagárak, ami fájdalmas áremelkedéseket eredményezett több termék esetében is, mint amilyenek az üzemanyagok. Különösen rossz szemmel nézte a helyzet súlyosbodását Kína, amely számos árutőzsdei termék legnagyobb fogyasztója a világon, a finomított réz iránti globális kereslet fele például innen ered. Nem véletlen tehát, hogy az ország a napokban bejelentette, hogy értékesíti stratégiai készletei egy részét, hogy így gyakoroljon nyomást az árakra. Emellett szigorúbb hangnemet ütött meg az amerikai jegybank is a magasabb infláció miatt, ami jelentős dollár erősödést váltott ki. A nyersanyagárak így globális össztűz alá kerültek a héten, ami több termék esetében is áreséshez vezetett, de vannak olyanok, amik továbbra is jól állják a sarat.

Alaposan elszálltak a nyersanyagárak idén Idén alaposan elszálltak a nyersanyagárak, ami részben hozzájárult a világszerte tapasztalható magasabb inflációhoz is, érdemes csak a megnövekedett üzemanyagárakra gondolni, de máshol is problémákat okozott az áremelkedés. A réz árfolyama év eleje óta 20 százalékkal emelkedett, míg a WTI olaj közel 50 százalékos pluszban áll....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés