Előfizetői tartalom

Felfordulás az olajiparban - 40 vagy 4000 forintos benzinár jön?

Portfolio
Az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedtek az üzemanyagárak, január óta a benzin literenkénti átlagára már több mint 50 forinttal nőtt, amiben nagy szerepe van az olajár emelkedésének, de emellett más tényezők is fontosak. A legtöbb olajipari szereplő pedig a koronavírus-járvány miatt alaposan visszavágta a tervezett beruházási kiadásait, aminek szintén komoly következményei lehetnek majd. Emellett pedig a fókusz az üzemanyagokról más jellegű tevékenységekre helyeződik át fokozatosan. A Mol is a múlt héten tette közzé a 2030-as stratégiájának aktualizált változatát, amiben kijelölték az új célokat. Jó-e ez az irány, miért nőhetnek majd jelentősen az üzemanyagárak a jövőben, mik a nemzetközi trendek, vannak-e kiváló befektetési lehetőségek a szektorban? Többek között erről beszélgetett Szemán Ákos, a Portfolio részvényelemzője Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével.

Az elmúlt években egy hatalmas átalakulás kezdődött el az olajiparban, ahol a cél a karbonsemlegesség elérése, ám ez nem egy egyszerű kihívás. Nem egyértelmű, hogy milyen irányvonal lehet majd a befutó, többféle választás is lehetséges. A nagy zöldülés közben azonban alaposan elszállhatnak az olaj- és üzemanyagárak, mivel minden társaság óvatosabban nyúl a befektetésekhez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés