Előfizetői tartalom

Olyan szuperhatalommá tenné az EU-t a brüsszeli mesterterv, ami Kínát is lenyomná

Portfolio
Az EU ma mutatatta be új fejlesztési stratégiáját, amelynek keretein belül 300 milliárd euró értékben valósítanának meg beruházásokat szerte a világban 2027-ig. Bár az Európai Bizottság konkrétan nem nevezte meg Kínát, sokak úgy látják, hogy a „Global Gateway” névre keresztelt program éppen az ázsiai ország „Övezet és út” programjának ellensúlyozására szolgál. Noha a jelenleg meghirdetett kezdeményezés kimenetele számos kérdést vet fel, sokan üdvözlik, hogy az EU felismerte az ehhez hasonló globális infrastruktúrafejlesztő projektek geopolitikai jelentőségét.

A kínaiak már a spájzban vannak A mai napig összesen 139 ország csatlakozott az „Övezet és út" projekthez, Kína pedig gyakran hirdeti, hogy a stratégia milyen nagy mértékben járul hozzá az alacsony jövedelmű országok fejlődéséhez. Az igazság azonban az, hogy az alacsony és közepes jövedelmű államok összesen kevesebb mint felét teszik ki az egyezmény aláíróinak,...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés